Speculaasjes

SpeculaasjesBenodigdheden voor ongeveer 40 tot 50 speculaasjes
•    200 gram volkoren speltmeel
•    2 theelepels wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
•    75 gram palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
•    75 gram kokosolie
•    5 eetlepels rijstmelk (of andere plantaardige melk)

Bereidingswijze
•    Verwarm de oven voor op 150 graden.
•    Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
•    Doe het volkoren speltmeel, wijnsteenzuur, koek- en speculaaskruiden en palmsuiker in een kom en meng het goed.
•    Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg het samen met de rijstmelk toe aan het meelmengsel.
•    Meng alles met de hand tot een samenhangend deeg.
•    Druk een beetje deeg in het speculaasvormpje en druk het goed aan.
•    Haal het deeg er aan een hoekje voorzichtig uit en leg het speculaasje op de bakplaat.
•    Herhaal dit tot het deeg op is.
•    Als je geen speculaasvormpje gebruikt bestrooi je je aanrecht met een beetje meel en rol je daar het deeg op uit.
•    Steek dan met één of meerdere soorten vormpjes koekjes uit en leg ze op de bakplaat.
•    Herhaal dit tot het deeg op is.
•    Doe de bakplaten omstebeurt in de oven en bak de speculaasjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.

Speculaasvormpje     Speculaasjes

Tips
•    Dit deeg kan je ook uitstekend gebruiken om pepernoten te maken. Maak dan kleine balletjes die je op de bakplaat legt en iets plat drukt. Bak ze ongeveer 25 minuten in de oven op 150 graden;
•    Vind je de hoeveelheid te veel? Maak de helft van het deeg en je hebt één bakplaat met speculaasjes;
•    Bewaar de speculaasjes in een bak die je goed kunt afsluiten, dan blijven ze het langste vers.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

5 Reacties op Speculaasjes

  1. Lique schreef:

    Hoi…kan ik gv havermout of boekwet meel ipv speltmeel gebruiken? Ivm gluten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *