Pruimentaart

PruimentaartBenodigdheden
•    200 gram volkoren speltmeel
•    1 theelepel wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    50 gram palmsuiker
•    100 gram kokosolie
•    500 gram pruimen
•    Kaneel

Bereidingswijze
Voorbereiding
Doe het volkoren speltmeel, de wijnsteenzuur en de palmsuiker in een kom en meng het.
Smelt de kokosolie en doe dit bij het meel.
Meng en kneed het tot een egaal deeg.
Je zult merken dat het nog geen stevig deeg is, dit komt door de gesmolten kokosolie.
Zet het afgedekt voor een uur of twee in de koelkast.

Vervolg
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een springvorm van 28 cm doorsnede in met kokosolie.
Haal het deeg uit de koelkast.
Het is nu behoorlijk hard, doordat onder de 25 graden kokosolie hard wordt.
Kneed het met je handen goed door en het wordt een mooi soepel deeg wat je goed kunt gebruiken.
Neem 3/4 deel van het deeg en druk dit uit in de springvorm.
Maak een klein opstaand randje.
Bak de bodem in de oven voor 10 minuten.
Zet het resterende deeg terug in de koelkast.

Tenslotte
Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in parten.
Haal na 10 minuten de bodem uit de oven.
Verdeel de pruimen erover.
Bestrooi de pruimen rijkelijk met kaneel.
Pak het laatste deeg en verkruimel dit tussen je vingers over de taart.
Bak de taart voor 20 tot 30 minuten.
Laat iets afkoelen, het deeg wordt dan nog wat harder, en dan…
Geniet!

Tip
•    Doordat er nog vocht uit de pruimen komt na het bakken kan de bodem wat zachter worden. Het beste is daarom deze taart dezelfde dag te serveren.

Pruimen

Steekwoorden: recepten, tussendoortje, taart, pruimen, vegetarisch, veganistisch, suikervrij, E-nummervrij, zuivelvrij, glutenarm

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

4 Reacties op Pruimentaart

  1. caroline schreef:

    Ik probeer ook te koken en bakken zonder E-nummers. Ik zie dat je wijnsteenzuur bakpoeder noemt. Zelfrijzend bakmeel heeft een E-nummer als toevoeging, voor het ‘rijzen’. Maar als ik kies voor puur meel, en bakpoeder toevoeg, krijg ik toch in feite het zelfde. Want op bakpoeder staat als ingrediënt óók weer een E-nummer….. Maar zonder rijsmiddel blijft het allemaal wel erg plat en hard. (slaat niet specifiek op dit recept trouwens).

    • Paulien schreef:

      Beste Caroline,

      Dank voor je reactie. Zelfrijzend bakmeel gebruik ik niet omdat het witmeel is, en dat dezelfde negatieve effecten heeft als suiker. Ik kies daarom voor volkoren speltmeel, boekweitmeel, rijstmeel, etc. Een rijsmiddel gebruiken is wel fijn, en daarom kies ik voor wijnsteenzuur, dat is een verantwoorde optie.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  2. Petra schreef:

    Ha Paulien,

    Wat is het verschil tussen wijnsteen- en wijnsteenzuurbakpoeder?
    Ik heb een potje bio wijnsteen bakpoeder, moet er dan nog een zuur ingrediënt bij om het goed te laten rijzen, zodat het zeg maar zn werk kan doen?

    Alvast bedankt, groetjes Petra

    • Paulien schreef:

      Ha Petra,

      Dat is gewoonweg een verschillende naam voor hetzelfde. Bij wijnsteen bakpoeder hoef je geen zuur meer toe te voegen. Bij bijvoorbeeld zuiveringszout (ook wel baking soda of natriumbicarbonaat genoemd) moet dat wel. Hopelijk weet je zo genoeg, en anders vraag je maar!

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *