Kerstbrood

KerstbroodBenodigdheden
•    100 gram gedroogde abrikozen
•    100 gram rozijnen
•    100 gram amandelmeel
•    100 gram boekweitmeel
•    100 gram volkoren roggemeel
•    15 gram wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    4 eetlepels gebroken lijnzaad
•    3 theelepels kaneel
•    100 gram kokosolie
•    200 ml rijstmelk
•    75 ml ahornsiroop
•    Sap van 1 sinaasappel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een tulbandvorm in met olie of gebruik een siliconen vorm.
Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
Doe ze samen met de rozijnen in een schaaltje en giet er water overheen.
Doe het amandelmeel, boekweitmeel en volkoren roggemeel in een kom.
Voeg de wijnsteenzuur, gebroken lijnzaad en kaneel toe, en meng alles goed door elkaar.
Smelt de kokosolie in een pannetje.
Doe de kokosolie, rijstmelk, ahornsiroop en het sap van de sinaasappel bij het meelmengsel en roer het door totdat je een egaal beslag hebt.
Giet het water van de abrikozen en rozijnen en voeg de vruchten toe aan het beslag.
Roer het nog eenmaal goed door en doe je beslag dan in de tulbandvorm.
Bak het kerstbrood in ongeveer 40 minuten gaar.

Kerstbrood

Tips
•    In een kerstbrood kun je heel goed amandelspijs doen. Gebruik dit recept om zelf amandelspijs te maken. Als je het beslag klaar hebt, doe je ongeveer de helft in de tulbandvorm. Maak een lange rol van het spijs, leg dit in een cirkel op het beslag en druk het er iets in. Doe dan de rest van het beslag er bovenop;
•    Als je wilt variëren: vervang een gedeelte van de rozijnen en / of abrikozen voor krenten, noten of pitten;
•    Aan het einde van de baktijd kun je controleren of het kerstbrood gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als de prikker er droog uit komt is het gaar, neem je beslag mee aan de prikker dan moet het nog even verder garen.

Kerstbrood

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

4 Reacties op Kerstbrood

  1. Annemiek schreef:

    Su-per-lekker

  2. Clary Heitlager schreef:

    Lekker van smaak, maar klef. Hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen?

    • Paulien schreef:

      Beste Clary,

      Dank voor je berichtje. Ik zag dat je me ook had gemaild, ik heb je terug gemaild hoor! Waarschijnlijk is het deeg te vochtig geweest. Maar het is lastig voor mij om van een afstand aan te geven wat het geweest zou kunnen zijn.

      Fijne kerst!

      Groet,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *