Gevulde speculaas (suikervrij, eivrij, zuivelvrij)

Gevulde speculaasBenodigdheden
Voor het amandelspijs
•    250 gram dadels
•    250 gram amandelmeel
•    2 theelepels citroensap

Voor het deeg en de afwerking
•    200 gram volkoren speltmeel
•    1 theelepel wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    50 gram kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
•    1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
•    100 gram kokosolie
•    2 eetlepels amandelschaafsel

Bereidingswijze
Voor het amandelspijs
Week de dadels een nacht in water.
Doe de dadels, amandelmeel en citroensap bij elkaar in een kom en mix het met de staafmixer tot een egaal geheel (het kan ook met de blender of keukenmachine).
Zet je amandelspijs in de koelkast.

Voor het deeg en de afwerking
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg een stuk bakpapier apart klaar op je aanrecht.
Doe het volkoren speltmeel, de wijnsteenzuur, kokosbloesemsuiker en koek- en speculaaskruiden in een kom en meng het.
Smelt de kokosolie in een pannetje op het vuur en doe dit bij het meelmengsel.
Meng en kneed het tot een egaal deeg.
Verdeel het deeg in twee gelijke porties.
Maak van de ene helft op de bakplaat een rechthoek van ongeveer 20 x 15 cm.
Leg met twee lepels een laag amandelspijs op het deeg.
Houd langs de randen een centimeter vrij.
Maak van de andere helft deeg op het bakpapier op het aanrecht nog een rechthoek van dezelfde grootte.
Leg deze deegplak op het amandelspijs en druk de randen voorzichtig dicht.
Bestrooi het deeg met het amandelschaafsel.
Bak de gevulde speculaas in de oven voor 25 minuten.
Laat afkoelen en snijd het in stukken.

Gevulde speculaas

Tip
•    Het amandelspijs kan je prima een tijdje bewaren in de koelkast. Dus heb je wat over, dan kan je dat gebruiken voor een volgende keer.

Gevulde speculaas

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *