Boekweitpap

BoekweitpapBenodigdheden voor ongeveer 3 personen
•    200 gram boekweitgrutten
•    600 ml water

Bereidingswijze
Breng het water in een pan aan de kook en voeg de boekweitgrutten toe.
Laat de pap ongeveer 5 minuten koken en roer het regelmatig door.
Voeg eventueel nog extra kokend water uit de waterkoker toe om het wat dunner te maken.

Tips
•    Doe er een beetje rijststroop, honing of appelstroop over;
•    Eet het met wat rozijnen, abrikozen of ander gedroogd fruit.

Steekwoorden: glutenvrij, boekweit, vegetarisch, recepten

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

27 Reacties op Boekweitpap

  1. Petra schreef:

    Wat zijn nu eigenlijk (boekweit)grutten? Net zoiets als (spelt-, haver-) vlokken? Maar er zijn ook boekweitvlokken te koop…

  2. Christine Baukema schreef:

    Hoi Paulien,

    Kan ik deze boekweitpap ook geven aan mijn zoontje van 8 maanden?

    Groet,
    Christine

    • Paulien schreef:

      Hoi Christine,

      Onze peuter is bij ons gekomen toen hij 1 jaar was, dus ik kan je geen ervaring uit eigen hand geven over het voeden van baby’s. Wat krijgt je zoontje nu al? Ik denk dat je daar goed bij moet aansluiten. Op zich kan boekweitpap lijkt me prima voor kindjes die al vast voedsel eten. Het is voedzaam en gezond! Je zou wel kunnen kijken wat je prettig vindt hoe dik of dun je de pap dan wilt hebben. Wij eten hem altijd vrij dik, maar misschien is het voor je zoontje wel fijner eten als het wat dunner is. Hopelijk heb je hier iets aan!

      Groetjes,
      Paulien

  3. Diane schreef:

    Hallo Paulien
    Hoeft de pap maar 5 minuten te koken?
    Ik kom internet recepten tegen waarin staat dat je de pap 20 minuten moet laten koken

    • Paulien schreef:

      Hoi Diane,

      Boekweitgrutten hoef je inderdaad slechts 5 minuten te koken. Ideaal voor het ontbijt dus, en je hebt een heerlijke pap. Ik denk dat jij boekweitkorrels bedoelt, die moeten veel langer koken om gaar te worden.

      Groetjes,
      Paulien

  4. Yvonjana schreef:

    je kunt ook pap van boekweitvlokken maken hoor en net als
    paulien zegt kun je ook met wat gekookt water de pap wat
    dunner maken. met vlokken gaat het nog iets sneller en heel erg
    lekker als je maakt met amandelmelk of met kokosmelk.

  5. Hannah schreef:

    Hey Paulien,

    Kan het ook met melk? En zou je nog tips hebben om de pap op een gezonde manier minder saai te maken? Wat fijn dat er zo’n duidelijk recept is, dankjewel. Op zich een hele fijne site zelfs. Jammer dat zoveel mensen niet weten wat ze missen!

    x Hannah

    • Hannah schreef:

      Niet weten wat ze missen, in de zin van de onbekendheid van boekweit en het slechte imago van pap.* haha :3

      • Paulien schreef:

        Ha Hannah,

        Ik snap wat je bedoelt 😉

        Het kan ook met melk, maar ik zou daar zelf niet voor kiezen. Je kunt van alles toevoegen aan boekweitpap. Rozijnen, noten, cacaonibs, kokosrasp, een klodder jam, etc. Wat je maar lekker vindt.

        Succes!

        Groetjes,
        Paulien

  6. Hilly schreef:

    ik ben ook gek op pap van boekweitgrutten, maar kan het bijna nergens kopen, welke supermarkt verkoopt het nog? En wat zijn boekweitvlokken?

    • Paulien schreef:

      Beste Hilly,

      Ik koop de boekweitgrutten bij de Natuurwinkel. Je hebt hele korrels boekweit, die kan je bijvoorbeeld koken en eten in plaats van rijst bij de avondmaaltijd. Boekweitgrutten kan je pap van maken. Boekweitvlokken zijn echt vlokken en heel snel gaar.

      Hoe eet jij je boekweitpap, eet jij er nog iets bij / door?

      Groetjes,
      Paulien

  7. Hilly schreef:

    Ik eet de boekweitpap met gekookte melk en doe er dan agavesiroop door, heerlijk!
    Wat erg lekker is, maar niet goed voor de lijn : stevige pap koken, af laten koelen en bakken in de koekenpan!
    Boekweitvlokken ken ik niet, koop je die ook bij de natuurwinkel? Smaakt het naar boekweitgrutten?
    Super dat je deze gerechten onder de aandacht brengt!

    • Paulien schreef:

      Wist je dat het in plaats van melk ook gewoon met water kan? Heerlijk! Ik doe er soms rozijnen door of plakjes banaan.

      Vlokken kan je in allerlei soorten ook bij de Natuurwinkel kopen inderdaad. Ik doe dat wel eens door plantaardige yoghurt, samen met fruit.

      Graag gedaan!

      Groetjes,
      Paulien

      • Hanneke schreef:

        Boekweitpap smaakt lekkerder als het iets zoeter is. Om dit op een gezonde manier te doen doe ik de benodigde hoeveelheid melk of water voor de pap eerst in de blender met een stukje banaan. Deze gezoete substantie giet ik daarna over de vlokken. Heerlijk, en je hebt minder zoetstof nodig.

  8. Imim Langeveld schreef:

    Hoi Paulien,

    Ik heb boekweitmeel gekocht voor iemand.
    Kan ik dat in een kommetje doen en er dan kokend water bij gieten, zonder dat ik het in een pan op het fornuis moet maken?
    Diegene is tijdelijk in een zorghotelstudio waar geen fornuis aanwezig is. Alleen een waterkoker en een magnetron.

    Groetjes, Imim

    • Paulien schreef:

      Beste Imim,

      Boekweitmeel is om bijvoorbeeld koekjes en cakes mee te bakken, daar kan je geen pap van maken. Pap kan je bijvoorbeeld maken van boekweitgrutten of boekweitkorrels. Als je kokend water op boekweitgrutten giet en je laat dit even staan, dan zal dat wel gaar kunnen worden denk ik. Boekweitkorrels niet, dat moet echt een langere tijd koken.

      Succes!

      Groet,
      Paulien

  9. miriam de pauw schreef:

    Ik maak boekweitpap van boekweitmeel met Light soja melk
    bloem vind ik bij carfour
    is goed voor me omdat ik diabetes ben.

  10. Yvonjana schreef:

    Heb nog wat lekkerders gevonden en ben nu helemaal weer van de Boekweitpap af. Ik eet al een hele tijd Qiunoavlokken met gebroken lijnzaad, chiazaad en hennepzaad in volle geitenyoghurt. Voor mij nog lekkerder dan boekweitpap!

    • Paulien schreef:

      Lekkere zaden gecombineerd met quinoavlokken, dat klinkt goed! Van geitenyoghurt word ik persoonlijk niet enthousiast, omdat ik vegan eet.

      Eet je het als ontbijt?

      Groetjes,
      Paulien

  11. Yvonjana schreef:

    Ja, elke dag, voel me alleen al daarop vreselijk goed, heb zoveel kracht zelfs als ’n ‘oud wijffie’ 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *