Zielig

Onze zoon van 2,5 is zielig. Want hij krijg geen snoep en koek. Zielig, niet van deze tijd, arm kind, hij mist wel wat, die ene keer kan toch geen kwaad, overdreven. Zo maar een greep uit de reacties van mensen als je aangeeft dat hij geen snoep en koek krijgt. Op de markt, in de winkel, op visite, het blijft uitleggen dat we het niet nodig vinden dat Thabo snoep en koek eet. Uitleggen en verantwoorden.

Het voelt een beetje als mijn ‘taak’ om te vertellen wat onze visie is. Dan geef ik aan dat snoep niet gezond is, omdat er suiker in zit, E-nummers die schadelijk zijn, etc. Dat de smaak van snoep geen natuurlijke smaak is. Dat groente en fruit Thabo blij maakt, omdat hij gewoonweg de smaak van snoep en ander voedsel met suiker amper kent.

Soms baal ik ervan om er telkens iets over te moeten zeggen. Want zoals een ander een snoepje in de winkel wel aanneemt voor zijn kind, doe ik dat niet. Diegene die dat wel doet krijgt niet de vraag waarom hij dat wel doet, hoeft zich niet te verantwoorden waarom hij ervoor kiest om het kind wél snoep te geven. Eigenlijk vind ik dat de omgekeerde wereld.

Ook hoor ik vaak: “Dit houd je toch niet vol!”. En natuurlijk snap ik ook dat als Thabo groter is en naar school gaat er andere tijden zullen aanbreken. Traktaties in de klas, spelen bij vriendjes. Dan heb ik er geen 100% zicht op wat hij krijgt. Maar mijn visie daarover is: als hij voor 95% gezond eet, dan kan het geen kwaad als hij een enkele keer wel een keer een traktatie krijgt waar iets bij zit met E-nummers of suiker.

En ja, dan zal Thabo thuis misschien ook wel snoep willen op den duur. Ik denk dat als we blijven variëren met diverse soorten fruit we een heel eind komen. Ook gedroogd fruit zoals abrikozen en rozijntjes zijn lekker. Tomaatjes, komkommer en radijs. En okay, af en toe een snoepje als traktatie. Maar dan wel verantwoord snoep. In de Natuurwinkel is snoep te koop met enkel natuurlijke ingrediënten, zoals zoethout, anijs, etc. We zullen zien wat de toekomst ons gaat brengen. Ik heb er alle vertrouwen in!

Een paar voorbeelden van gevaarlijke E-nummers:

•    E120, vaak ook karmijnzuur genoemd. Dit is een rode kleurstof. Het wordt gemaakt van schildluizen, de vrouwtjes wel te verstaan, en ook uit de eitjes van deze vrouwtjes. Het is een stofje wat hyperactiviteit kan veroorzaken, en verder zijn er risico’s op eczeem, astma en slecht slapen. Het advies is om deze stof zeker bij kinderen te vermijden. Bedenk maar eens welk snoep allemaal rood of roze is, en denk ook aan Fristi en dat soort dranken.

•    E432, o.a. ook polysorbaat genoemd. Het is een hulpmiddel wat in heel veel producten zit: ijs, frisdrank, snoep, taartversieringen, koek, smeerpasta’s, etc. Er zitten stoffen in verwerkt die volgens onderzoeken giftig zijn, en de risico’s en bijwerkingen zijn niet mis: huidirritatie, darmproblemen, infecties aan de urinewegen, nierstenen, etc.

•    E441, gelatine, een verdikkingsmiddel en stabilisator. Gelatine wordt aan duizenden producten toegevoegd, zoals zuivelproducten, kaas, snoep en ijs. Het wordt gemaakt van huiden, pezen en botten van varkens. Risiso’s op astma, allergieën, etc.

•    E621, ook wel mononatriumglutomaat genoemd. Een bekend E-nummer, niet alleen omdat het aan veel levensmiddelen wordt toegevoegd (chips, hartige koekjes, soep, knakworst, rookworst, kant en klaar producten, en nog veel meer), maar ook omdat het een erg schadelijke smaakversterker is. Het kan de hersenen aantasten. En een bijkomend probleem is dat het de smaakpapillen activeert waardoor je de neiging hebt meer van het product te gaan eten.

•    E951, aspartaam. Een synthetische, zoete smaakversterker, 200 keer zoeter dan suiker, en heel gevaarlijk. Wordt gebruikt in snoep, kauwgom, desserts, melkdranken, frisdranken, en in nog veel meer producten. Kan kankerverwekkend zijn en er is risico op toename van cholesterolgehalte. Echt vermijden.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Kinderen, Suikervrij met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Zielig

 1. Carina van de Beek schreef:

  Hoi, groot gelijk, ik wou dat ik zo principieel was daarmee!

 2. Lianne schreef:

  Goed bezig hoor! Het klopt dat je zodra kinderen naar school gaan je het niet helemaal meer in de hand hebt, maar als de basis maar goed is thuis!

 3. sannie schreef:

  Ooit komt hij met de vraag waarom, leg het dan uit.
  Grote kans dat hij het zonder problemen acsepteerd, omdat hij niet beter weet.
  Onze zoon word hyper van cola, hij is nu 16 en heeft nog nooit zonder het te vragen cola aangeraakt.

 4. Paulien schreef:

  Dank voor jullie reacties!

 5. Henrike schreef:

  Wow, dat zouden meer ouders moeten doen! Verstandig!

 6. Paulien schreef:

  Thanks, Henrike!

 7. Anneke Hage schreef:

  Na het lezen van “Zonder suiker”van Anne Marie Reuzenaar zijn we helemaal om. Heerlijk hoor alleen maar eten en drinken wat toevoegd en geen rommel meer. En frapant hoe je verschil in gedrag merkt, naar mijn idee kregen ze al weinig zoet maar ongemerkt… En eten ze een keer snoep dan stuiteren ze tot aan het plafond.
  En gebruiken we ook geen suiker meer en eten we gevarieerd en gezond: het lijkt wel of ik met een uur minder slaap per nacht toekan, zo fit !!!

  • Paulien schreef:

   Hoi Anneke,

   Dankjewel voor het delen van je ervaringen, mooi! Fijn hè, om verschillen te merken, en te weten dat je inderdaad alleen maar dingen eet die iets toevoegen. Veel succes en gezondheid gewenst!

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *