Zielig deel 2

Zielig deel 2Ruim twee jaar geleden schreef ik een blog over dat ik soms de reactie krijg van mensen dat onze zoon Thabo zielig is, omdat hij geen snoep krijgt. Dat we dat nooit zouden volhouden, etc. Inmiddels is Thabo 4 jaar en 8 maanden en blik ik eens terug op toen en vertel ik iets over hoe het nu gaat.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: Thabo eet nog steeds geen snoep. Toen hij 2 jaar was gaven wij het hem gewoon niet. Als we bijvoorbeeld op een verjaardag waren en er snoep op tafel stond, zag hij het ook niet echt bewust. En als we ergens waren en we sloegen een snoepje voor hem af, dan had hij dat niet echt door. Dat is inmiddels wel veranderd natuurlijk. Thabo is een pienter jongetje die niets ontgaat 😉

We leggen Thabo uit waarom we bepaalde keuzes maken. Geen snoep, want suiker is niet gezond en E-nummers zijn vaak stofjes die niet natuurlijk zijn. Hij vraagt er van tijd tot tijd vanalles over en wil dingen graag goed begrijpen. Dus we praten er gewoon over. Het bijzondere is dat hij het nu zelf ook gewoon echt niet wil. Natuurlijk kan dit veranderen, dat realiseren we ons. Per slot van rekening is Thabo pas 4 jaar en kan er de komende jaren nog vanalles gebeuren. Maar tot nu toe merken we dat Thabo begrijpt waarom we bepaalde keuzes maken en de keren dat hij per abuis eens iets kreeg wat niet okay is vond hij het niet eens lekker en wilde hij het niet eten. Thabo vindt dingen al snel ‘te zoet’, ook sommige verantwoorde repen die je kunt kopen bij de Natuurwinkel bijvoorbeeld. Hij eet het liefste groente en fruit en vraagt daar zelf ook om.

Thabo gaat inmiddels naar school. We hebben er goed over nagedacht hoe we het zouden aanpakken met bijvoorbeeld traktaties. Wat we hem zelf meegeven is niet zo ingewikkeld. Hij krijgt elke dag een trommel mee met iets van fruit en iets van rauwkost. Dus bijvoorbeeld wortel en druiven, radijs en kiwi, komkommer en appel. Maar traktaties, daar heb je als ouders geen invloed op. We hebben het gewoon met Thabo zelf besproken, omdat hij dingen al zo goed begrijpt. We hebben hem de optie aangeboden van een eigen trommel in de kast van de juf met lekkernijen die hij kan kiezen als een kindje iets trakteert wat hij niet wil eten. En daar heeft hij voor gekozen. Dus als er een traktatie is in de klas, kiest Thabo iets uit zijn eigen trommel. We zorgen voor lekkers zoals kleine zakjes met nootjes en gedroogd fruit, reepjes van o.a. dadels, doosjes rozijntjes, etc. Tot nu toe gaat dit geweldig en is Thabo er blij mee. En wij dus ook.

Als je Thabo vraagt welke groente hij het lekkerst vindt, zegt hij broccoli. Als je vraagt welke soort fruit hij het liefste eet, noemt hij meloen. Er is geen groente- of fruitsoort die hij niet lust. Hij eet alles wat we hem geven. Hij vindt het leuk om mee te kiezen in de winkels, en mag ook dagelijks zelf helpen kiezen wat we klaarmaken aan tussendoortjes. En wat ik echt leuk vind om te doen is om een mooi bordje te maken, zoals op de foto. Ik doe dat echt niet elke dag zo uitgebreid hoor 😉 Maar ik ga er wel elke dag bewust mee om. En als je kindje het niet zo gewend is om groente en fruit als tussendoortje te eten, dan kan samen een mooi bordje maken wel een manier zijn om dit te introduceren.

Op het bordje op de foto ligt: plakjes komkommer, halve cherrytomaatjes, stukjes aardbei, stukjes radijs, plakjes wortel, reepjes paprika, een plukje alfafa en wat blauwe bessen.

Wie weet schrijf ik over twee jaar weer hoe het gaat! 🙂

Hoe ga jij om met de tussendoortjes voor je kind(eren)?

Dit bericht is geplaatst in Blog, Kinderen, Suikervrij met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Zielig deel 2

 1. Anita Dokter schreef:

  Leuk om te lezen! Onze dochter krijgt ook geen snoep.
  Ze lust het ook niet, ik verbied het niet bij andere mensen. Ze proeft het dus weleens maar de keren dat ze het geproefd had tufte ze het uit ;-). Op het KDV heb ik ook een trommeltje met lekkers voor haar staan als er getrakteerd word (ze kan slecht tegen tarwe en lactose). Hoe ik dat volgend jaar op school ga doen weet ik nog niet, misschien ook wel want de meeste dingen hoeft ze ook niet.

  Pure chocolade lust ze wel graag, dat vind ik niet onder snoep vallen. Liefst zo puur mogelijk.
  Nu is ze niet zo dol op groente en fruit, dat vind ik wel jammer, hopelijk veranderd het nog. Groenteprakjes gaan er wel in, maar komkommer o.i.d. niet. Losse gewokte groente maak ik haar ook niet blij mee. Ze is niet zo’n grote eter.

  Van fruit eet ze het liefst alleen appel en banaan. Probeer het wel altijd, heb meestal vanalles in huis.
  Groene smoothies of rode (met rode bieten) lust ze weer wel. Limonade (en diksap) lust ze niet, alleen water. Daar vraagt ze dan ook zelf om bij anderen.

  Ben ook benieuwd hoe het in de toekomst zal gaan!

  • Paulien schreef:

   Ha Anita,

   Leuk om je reactie te lezen, dank!

   Kinderen hebben nog zo’n niet verpeste smaak ook, ik denk dat je dochter en mijn zoon om die reden snoep niet eens lekker vinden. Pas als je eraan gewend raakt wordt het verslavend.

   Misschien dat jouw dochtertje een sterkte voorkeur heeft voor een bepaalde structuur. Dat ze groenteprakjes en smoothie wel lekker vindt en stukjes komkommer of groente niet. Dat gaat waarschijnlijk gewoon nog veranderen.

   De toekomst… we zullen het zien! 🙂

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *