Zelf granola maken

Zelf granola makenGranola, iets wat ik zó lekker vind. Door de kokosyoghurt als ontbijt, over een smoothiebowl, als toetje, of als tussendoortje. Gewoonweg heerlijk. En eenvoudig zelf te maken.

Voor wie granola niet kent, het is eigenlijk cruesli, maar dan de gezondere variant. Granola is een mengsel van granen, noten en zaden, geroosterd in de oven. Aangevuld met bijvoorbeeld kokossnippers, gedroogd fruit of cacaonibs. Dit mengsel wordt krokant door de kokosolie en zoet door ahornsiroop of agavesiroop.

Wie mij al langer volgt weet: ik houd enorm van koken en bakken, en ik kan uren in de keuken staan, maar tegelijkertijd houd ik van snel, sneller, snelst 😉 Als we het hebben over granola, dat past goed bij dat laatste beeld. Het is echt zo klaar. Nauwelijks voorbereidingstijd, je mikt je ingrediënten in een kom, en de oven doet het werk. Af laten koelen en in potten stoppen. Vrijwel geen afwas ervan. Klaar. Hoe simpel en snel wil je het hebben? 🙂

En wat echt fantastisch is: als je granola gemaakt hebt ruikt het geweldig in je huis!

Okay, en dan nu het recept!

Recept voor granola

Benodigdheden
•    150 gram kokosolie
•    250 gram havermout
•    30 gram zonnebloempitten
•    30 gram pompoenspitten
•    50 gram rozijnen
•    75 gram walnoten
•    100 gram dadels
•    4 theelepels kaneel
•    1 theelepel vanille extract
•    4 eetlepels ahornsiroop

Bereidingswijze
•    Verwarm de oven voor op 180 graden.
•    Bekleed een bakplaat met bakpapier.
•    Doe de kokosolie in een steelpan en zet het op laag vuur totdat het gesmolten is.
•    Doe de havermout, zonnebloempitten, pompoenpitten en rozijnen in een ruime kom.
•    Hak de walnoten grof en voeg ze toe.
•    Haal de pitten uit de dadels en snijd de dadels in kleine stukjes, doe ze in de kom erbij.
•    Voeg kaneel, vanille extract, ahornsiroop en de gesmolten kokosolie toe en roer alles goed door, totdat alles goed is gemengd.
•    Verspreid het mengsel over de bakplaat.
•    Bak in de oven voor ongeveer 20 minuten krokant en goudbruin.
•    Roer alles halverwege even een keer door.
•    Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen.
•    Doe de granola in een luchtdichte bak of weckpot.
•    Geniet ervan!

Zelf granola maken     Zelf granola maken

Tips
•    Dit is slechts een voorbeeld van wat je kunt gebruiken voor je granola. In plaats van walnoten kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld pecannoten of amandelen, of een mix van noten.
•    Je kunt gedroogde abrikozen of pruimen toevoegen, of kokosrasp.
•    Zelf houd ik ook erg van chocolade in de granola, bijvoorbeeld cacaonibs of een reep Vivani aan stukjes gehakt, dit voeg je dan toe nadat het is afgekoeld.
•    Lekker door kokosyoghurt of soyayoghurt, over een smoothiebowl, bij ijs, met warm fruit, etc.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *