Wat zit er in uw eten?

Wat zit er in uw eten, Corinne GougetHet boekje “Wat zit er in uw eten?” hebben we al lange tijd in huis. We pakken het met grote regelmaat even erbij. Geschreven door Corinne Gouget en uitgegeven door Bouillon Uitgeverij. Het is een klein, 100 pagina’s tellend gidsje.

De ondertitel is ‘de gids die u alerter maakt op al die E-nummers’. Dat is de hoofdmoot van het boekje: een overzicht van alle E-nummers die er zijn, met daarbij de werkelijke naam of namen.

Een voorbeeld is E621, oftewel mononatriumglutamaat of afgekort msg. Dan een beschrijving van wat de functie van het additief is. Tenslotte wordt vermeld wat eventuele gezondheidsrisico’s zijn.

Het fijne aan dit overzicht is dat het is opgedeeld in een soort van stoplichtstructuur: groen is een onschuldig additief, over de oranje E-nummers zijn tegenstrijdige wetenschappelijke analyses en de rode moeten vermeden worden, omdat ze echt gevaarlijk zijn.

Toen we destijds begonnen met het uitzoeken van waar zitten welke E-nummers in, wat is gevaarlijk, etc., nam ik dit boekje elke week mee naar de supermarkt. Zo ontdekte ik dat er in producten waarvan je niet verwacht dat daar (veel) E-nummers in zitten, dit wel het geval is. Ik schrok ook vaak, want veel van onze vertrouwde producten zaten boordevol oranje en rode E-nummers. Omdat het zo’n klein boekje is kan je hem makkelijk in je tas meenemen naar de winkel.

Wat ik erg handig vind is dat er in het gidsje een index is opgenomen waar op alfabetische volgorde alle namen staan die gebruikt kunnen worden in plaats van het E-nummer zelf. Zo kan je jezelf niet meer laten bedriegen. Dat je denkt dat er ergens geen E-nummers in zitten, terwijl dit wel het geval is.

Het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ van Corinne Gouget kost € 9,90 en is hier te koop.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Recensies met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *