Warme chocolademelk (suikervrij, zuivelvrij)

Warme chocolademelkMmm, de decembermaand is bij uitstek de maand waarin je veel lekkere dingen eet en drinkt. Er zijn meer dan voldoende feestdagen ;), koude dagen, donkere avonden, etc. Veel gezelligheid (als je van de feestdagen houdt tenminste) en vaak veel lekker eten en drinken. Er is alleen een maar…

Al dat eten en drinken zit vaak bomvol troep. Dat is hard gezegd, ik weet het. Maar ik vind het echt. We vullen onszelf met van alles en nog wat, en het voegt niets toe aan onze lichamen. Sterker nog: we richten schade aan. En nee, dat merk je niet altijd direct of op korte termijn. Maar op de lange termijn kan dit zeker gevolgen hebben. En trouwens, waarom zou je jezelf alleen vullen, en niet voeden?

Nu zul je denken, de titel van deze blog is toch warme chocolademelk? Wat heeft dat te maken met jezelf voeden? Dat zal ik je vertellen.

Warme chocolademelk is over het algemeen een drank waar o.a. veel suiker aan is toegevoegd en het wordt gemaakt met melk. Maar dat kan prima anders. Een kop warme chocolademelk waarmee je jezelf voedt, wat geen kwaad doet aan je lichaam en waar je heerlijk onbezorgd van kunt genieten.

Dus, is er een koude, gure avond, of met Sinterklaas, of krijg je gasten op kerstavond, of wil je heerlijk ’s nachts met de jaarwisseling na het kijken naar het vuurwerk iets warms drinken: maak deze chocolademelk eens.

Recept voor warme chocolademelk (suikervrij, zuivelvrij)

Benodigdheden voor één kop
•    2 afgestreken eetlepels rauwe cacao poeder
•    Een scheutje water
•    200 ml kokos-rijstdrink (Provamel)

Bereidingswijze
Doe de rauwe cacao met een scheutje water in een klein pannetje en roer het tot een glad papje.
Voeg de kokos-rijstdrink toe en verwarm het al roerend tot het een hete drank is, het hoeft niet te koken.
Geniet ervan!

Tips
•    Wil je het wat zoeter, gebruik dan wat minder rauwe cacao. Wil je het nog puurder, gebruik dan wat meer rauwe cacao;
•    Door de kokos-rijstdrink heb je een heerlijke, zoete en smaakvolle chocolademelk. Eventueel kan je andere plantaardige melk gebruiken, en het dan zoeten met een beetje ahornsiroop of agavesiroop.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Kerst, Sinterklaas, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

10 Reacties op Warme chocolademelk (suikervrij, zuivelvrij)

 1. Margriet schreef:

  Hoi Paulien,

  Deze ga ik zeker eens proberen! Even kijken waar ik hier in de buurt rauwe cacaopoeder kan vinden. Ik was benieuwd wat jouw redenen zijn om geen koemelk te nemen? Wij nemen zelf sinds een paar maanden rauwe koemelk.

  • Paulien schreef:

   Hoi Margriet,

   Dankje voor je reactie! Rauwe cacao poeder is in bijvoorbeeld een Natuurwinkel te koop, en ook kan je het via internet kopen.

   We gebruiken vrijwel geen zuivel, omdat we het liefste zo veel mogelijk plantaardig eten. Een tijdje geleden heb ik eens een blog geschreven over melk: http://www.paulienvisscher.nl/blog/is-melk-goed-voor-elk/ Daar kan je lezen hoe ik denk over melk / zuivel, en binnenkort plaats ik ook een blog specifiek over calcium.

   Groetjes,
   Paulien

 2. Karin schreef:

  Hoi Paulien,

  Af en toe kijk ik eens op je blog en ik zie vaak leuke recepten. Wel vraag ik me steeds één ding af: waarom wil je het liefst zuivelvrij leven? Kun je niet tegen koemelk of lactose of heb je een andere reden? Soms komt het namelijk over op je blog alsof zuivel niet goed voor je is, terwijl ik juist heel erg gebaat ben bij de bacteriën van yoghurt bijvoorbeeld. Als ik geen zuivel tot me neem krijg ik juist last van mijn vertering. Ik weet dat het voor iedereen anders is, maar het valt me soms op dat je negatief lijkt te staan tegenover zuivel en ik ben benieuwd waarom dat is.

  Groetjes, Karin

  • Paulien schreef:

   Hee Karin,

   Leuk dat je reageert en vaak leuke recepten tegenkomt, dank!

   We kiezen voor een zo veel mogelijk plantaardig voedingspatroon. Zuivel past daar voor ons niet bij. Over melk heb ik een keer een blog geschreven: http://www.paulienvisscher.nl/blog/is-melk-goed-voor-elk/ Daar kan je dus ook lezen hoe ik denk over melk / zuivel. Houd mijn website in de gaten, want binnenkort schrijf een blog specifiek over calcium, en in de toekomst zal ik er vast nog wel meer over delen!

   Groetjes,
   Paulien

 3. Maaike schreef:

  Rauwe cacao is niet meer rauw als je het boven de 40 graden verhit. Als je echt hete chocomelk wilt kun je m.i. Net zo goed de gewone gebrande cacao nemen, rauwe cacao is duurderr dan “normale”.

  • Paulien schreef:

   Hoi Maaike,

   Het klopt dat als je rauw wilt eten, je de chocolademelk niet verder moet verhitten dan 40 graden. Maar ook dan heb je een superlekkere drank!

   Groetjes,
   Paulien

 4. Tamara schreef:

  Ook heerlijk, rauwe cacaopoeder, amandelmelk, snufje kaneel en een klein theelepeltje vanillepoeder. Super goed mixen. De normale chocolademelk drink je nooit meer ;-).
  Ik heb rauwe cacaopoeder en vanillepoeder eerst bij de natuurwinkel gehaald, maar ik vond handigere formaten en zakjes online. Ik bestel vaak 3 dingetjes in 1 keer zodat ik geen verzendkosten hoef te betalen: http://www.superyoga.nl/original-vanillepoeder-100-gram-original.html (rauwe cacao staat er ook tussen).

 5. Drumles Den Haag schreef:

  Lekker! Ondanks dat het niet meer zo koud is heb ik onwijs trek in chocolademelk. Ik heb alleen geen melk in huis en ga het proberen te maken met alleen water. Hopelijk is het een beetje te drinken haha

  • Paulien schreef:

   Met alleen water kan wel, maar het zal dan ook wat wateriger smaken. Met plantaardige melk is de smaak voller. Hoop dat je het evengoed lekker vond!

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *