Waarom geen suiker? 5 redenen

Wij eten suikervrij. Vrij van geraffineerde suikers. Graag zet ik 5 redenen op een rij waarom we dit doen. Niet dat er niet meer redenen zijn, want er valt veel over te zeggen, maar dit is een begin.

1. Suiker is geraffineerd
In geraffineerde suikers zit door het raffinatieproces geen voedingsstoffen meer. Geen vitaminen, geen bouwstoffen waar je lichaam iets mee kan. Je lichaam ‘denkt’ dat het voeding binnenkrijgt als je iets eet met suiker. Het wil dus aan het werk gaan, maar ‘merkt’ vervolgens dat er iets niet klopt. Je lichaam kan de suikers niet goed verwerken, doordat er geen vezels, vitaminen en mineralen meer bij zitten. Omdat je lichaam vitaminen e.d. nodig heeft om de suiker te verwerken gaat je lichaam die onttrekken uit je lichaam. Met een vitaminetekort als gevolg.

2. Suiker bevat geen vezels
Doordat je suiker eet waar geen vezels meer in zitten gaat het proces van verwerking veel te snel voor je lijf. Met als gevolg: niet alle suiker kan het lichaam opnemen, en die restjes suiker worden omgezet in vet.

3. Suiker zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel
Als er suiker in ons lichaam komt, wordt er insuline aangemaakt door de alvleesklier. Dat is een goed proces. Maar als er veel suiker in je bloed komt, is er heel veel insuline nodig om je cellen de kans te geven de suikers goed op te nemen. Hierdoor daalt je suikerspiegel ook heel snel weer, waardoor je een trillerig gevoel kunt krijgen en, je krijgt trek. Wat ga je eten? Het liefste suiker, want dan gaat je bloedsuikerspiegel weer omhoog. Het gevolg kan worden dat je cellen ongevoeliger worden voor insuline, wat weer kan leiden tot diabetes type 2.

4. Kankercellen voeden zich met suiker
Kankercellen voeden zich met suiker. Dit blijkt ook uit het gebruik van de PET-scan in de medische wereld. Patiënten krijgen de radioactieve stof FDG toegediend, waarmee de glucose stofwisseling van het lichaam in beeld wordt gebracht. Zo is precies te zien waar alle suikers zitten, en zo worden tumoren opgespoord.

5. Suiker veroorzaakt darmproblemen
Suiker kan voor darmproblemen zorgen. Verzuring van het spijsverteringskanaal, stoornissen bij de spijsvertering, voedingsstoffen die niet goed worden opgenomen, onverklaarbare buikpijn, etc. Stoppen met suiker eten heeft al bij veel mensen gezorgd voor het verdwijnen van deze en allerlei andere vage klachten.

Maar we hebben toch suiker nodig?
Ja. We hebben suiker nodig. Of eigenlijk: suikers, in meervoud. En wat denk je? Als je meer dan genoeg groente en fruit eet krijg je meer dan genoeg van alle suikers (en andere voedingsstoffen) die je lichaam nodig heeft binnen.

En ja. Af en toe iets lekkers is fijn. Daar heeft bijna iedereen behoefte aan. Maar gelukkig zijn er verantwoorde en gezonde opties, zoals deze chocoladeballetjes of dit dadel-notentaartje.

Ik ben benieuwd hoe jij over suiker denkt!

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Waarom geen suiker? 5 redenen

 1. Petra schreef:

  Grappig, Paulien, ik kom de laatste weken overal artikelen over dit thema tegen. BEn zelf al een tijdje op de suikervrije toer. Bevalt me wel goed, hoewel ik er niet echt veel van merk, maar wel het weten dat ik gezonder bezig ben en goed ben voor m’n lichaam.
  Overzichtelijke info geef je. Ga je nog een keer verder over de verschillende suikervervangers? En er zit ook nog verschil tussen dadels en bv abrikozen in verband met de suikerspiegel (glycemische index en lading). Er is zoveel over te vertellen he! Maar goed, dit is een interessant artikel, vind ik. Dankjewel – ook al staan er voor mij geen nieuwe dingen in:).
  Groetjes,
  Petra

  • Paulien schreef:

   Ha Petra,

   Graag gedaan! Suikervrij eten is zeker gezond voor je, en die wetenschap is fijn hè. Ik ben zeker van plan om meer blogs te schrijven over suiker en vervangers. Er valt nog veel te schrijven!

   Groet,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *