Volg de seizoenen

BramencakeSinds we een moestuin hebben zijn we ineens meer bezig met welke groente nu bij welk seizoen hoort. We wisten al dat het een goed idee is om fruit en groente te kopen wat past bij het seizoen, maar door de moestuin komt het nog een stukje dichterbij. Leuk om mee bezig te zijn.

Vroeger was men veel meer verbonden met het ritme van de natuur. Veel mensen hadden een moestuin en men wist wat wanneer geplant of gezaaid moest worden en wanneer het dan weer geoogst kon worden. Nu eten we het hele jaar door aardbeien en heeft de gemiddelde mens geen idee meer wat er gebeurt achter de schappen van de supermarkt, hoe de wereld van de boer eruit ziet.

Groente en fruit is het lekkerst wanneer het ‘van het seizoen’ is, het is dan het goedkoopst en er zitten de meeste vitaminen en andere bouwstoffen in. Daarnaast is het het minst vervuilend. Neem het voorbeeld wat ik noemde van aardbeien. Als we die in het seizoen eten (de zomer), dan komen ze uit Nederland. Wil je buiten het seizoen aardbeien eten, dan komen ze uit een ander land en is er dus transport nodig geweest.

Voordelen van groente en fruit van het seizoen op een rij:
•    Het is lekker;
•    Het is goedkoop;
•    Er zitten de meeste vitaminen en andere bouwstoffen in;
•    Het is het minst vervuilend en belastend voor het milieu;
•    Je hebt versere producten.

Bramen zijn ook zo’n heerlijk seizoensgebonden traktatie. Vorig jaar hebben we een bramenplantje gepoot en dit jaar zijn daar al een paar honderd bramen vanaf gekomen. Hoe leuk en lekker is dat! We hebben ze rijkelijk door onze groene smoothies gedaan, er gewoon zo van gesnoept en ik heb er een overheerlijke bramencake van gemaakt.

Het is een hele lekkere cake geworden. Het heeft een fijne bite, en het zoete van de ahornsiroop gecombineerd met het iets friszure van de bramen is een heerlijke combinatie!

En wat zo gaaf is: naast lekker is deze cake niet ongezond! Suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij en e-nummervrij. Voor herhaling vatbaar hier, en ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Recept voor bramencake

Benodigdheden voor 6 tot 8 personen
•    175 gram boekweitmeel
•    15 gram wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    75 ml kokosolie
•    75 ml ahornsiroop
•    200 ml rijstmelk
•    100 gram verse bramen

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Zet een kleine cakevorm klaar en vet deze zo nodig in met bijvoorbeeld kokosolie of olijfolie.
Meng de boekweitmeel en wijnsteenzuur in een schaal.
Smelt de kokosolie en voeg deze samen met de ahornsiroop en rijstmelk toe aan het meelmengsel.
Roer alles met een lepel goed door elkaar.
Doe dan de bramen erbij en roer door.
Giet het mengsel in de cakevorm.
Zet het in de oven en bak het in ongeveer 40 minuten gaar.

Tip
•    Controleer aan het einde van de baktijd of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit is je cake klaar. Neem je beslag mee, bak dan nog een paar minuten extra.

Bramencake

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Volg de seizoenen

  1. Petra schreef:

    Hoi Paulien,
    Sinds kort heb ik je blog/site ontdekt. Ontzettend leuk en interessant en… lekker:)! Danjewel!
    Ik heb geen gezin… al die baksels zou k wel willen maken, maar het komt nooit op, ook niet veel mensen in de buurt om mee te delen. Keuzes maken dus (niet zo slecht trouwens). Helaas geen tuin ook, maar ja… interessant blijft de info. Wie weet, komt het nog eens van pas. Zelf ook erg geinteresseerd in gezonde voeding, is gekomen vooral door gezondheid (maag/darmproblemen). Hoewel het weinig uit lijkt te maken, voel ik me wel goed bij het idee dat ik goed voor m’n lichaam zorg.
    Groetjes,
    Petra

    • Paulien schreef:

      Hoi Petra,

      Dankjewel voor je reactie. Leuk dat je mijn website hebt gevonden!

      Ik kan me voorstellen dat het soms puzzelen is hoe je gerechten in kleine hoeveelheden kunt maken. Voor deze cake en de citroencake die ook op mijn website staat geldt bijvoorbeeld dat je kunt proberen om de ingrediënten te halveren en dat je dan een mini cakevormpje gebruikt. Die zijn te koop bij o.a. Hema.

      En wat betreft een tuin. Heb je een kleine tuin, of een balkon? Je kunt kruiden, tomaten, aardbeien, radijs, etc heel goed in potten verbouwen. Misschien is dat een idee voor je.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  2. Petra schreef:

    Hoi Paulien,
    Bedankt voor je reactie. Klopt, van die kleine hoeveelheden, maar dan vind ik het weer niet verantwoord om de oven aan te zetten vanwege energiekosten en eigenlijk verspilling… En balkon heb ik ook niet (Frans balkon, heb ik dus wat dit betreft niets aan). Ik heb wel kruidenplantjes in de vensterbank staan, dat is in ieder geval iets. En ik ben de laatste tijd druk bezig met kiemen. Dus c reatief zijn …
    Groetjes,
    Petra

  3. Petra schreef:

    Hoi Paulien,
    Zaterdag je bramencake gemaakt met blauwe bessen (i.p.v. bramen dus). Misschien kwam het daardoor, maar ik vond ‘m net niet zoet genoeg (mss ook niet voldoende ahornsiroop erin gedaan). Oplossing: wat blauwe bessen en een beetje kokosmelk eroverheen, net een gebakje!
    Verder is het meer een koekstructuur geworden dan cake (niet zo luchtig). Is dat bij jou ook zo? Wel heerlijk, voor herhaling vatbaar!
    Bedankt dus.

    • Paulien schreef:

      Ha Petra,

      Leuk dat je de bramencake gemaakt hebt. Zoet is zo persoonlijk, de één vindt iets al snel te zoet en de ander is een enorme zoetekauw 😉 Over de structuur, met boekweitmeel wordt cake iets meer broodachtig inderdaad.

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *