Verrukkelijke havermoutmuffins (vegan, suikervrij, glutenvrij, eivrij)

Verrukkelijke havermoutmuffinsDestijds kwam uit mijn voedselintolerantietest dat ik een tijd glutenvrij moest eten. Dat heb ik gedaan, en inmiddels is die tijd al weer even voorbij. Maar mijn lichaam is nog steeds gevoelig voor gluten, dus daarom wil ik niet te vaak brood, cake of koek eten waar gluten in zit. Overigens, het is voor iedereen goed om te matigen met gluten. Lees hier waarom.

Ik vind het heerlijk om lekkere dingen te bakken. Een tijdlang gebruikte ik vaak boekweitmeel. Maar afwisseling is belangrijk, dus nu maak ik weer eens wat dingen met havermout. Dit keer was het tijd voor muffins. Lekker voor de thee, maar je kunt ze ook prima als ontbijt eten.

Deze muffins zijn volledig plantaardig. Dat vind ik echt fijn. Verder zijn ze suikervrij, glutenvrij dus, en eivrij. Het zijn zo hele gezonde muffins, waar je zonder een schuldgevoel van kunt genieten.

Verrukkelijke havermoutmuffins

Wil je nog wat gezondheidsvoordelen van havermout lezen? Klik hier.

Recept voor havermoutmuffins

Benodigdheden voor 12 stuks
•    2 bananen
•    200 ml rijstmelk
•    200 gram havermout
•    2 theelepels wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    3 theelepels kaneel
•    100 gram blauwe bessen

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius.
Zet 12 cake / muffinvormpjes klaar op een bakplaat.
Haal de schil van de bananen en prak ze in een schaal fijn.
Voeg de rijstmelk toe en meng het geheel.
Doe in een andere schaal de havermout, wijnsteenzuur en kaneel en meng het.
Voeg het bananenmengsel bij het havermoutmengsel en roer het met een lepel tot een egaal geheel.
Roer tenslotte de blauwe bessen erdoor.
Verdeel het beslag over de cake / muffinvormpjes.
Bak de muffins in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Verrukkelijke havermoutmuffins

Tips
•    De muffins zijn gaar als een satéprikker er schoon uitkomt;
•    Je kunt de blauwe bessen ook vervangen voor ander fruit  of rozijnen, of helemaal weglaten;
•    Als je de muffins zoeter wilt maken kun je eventueel wat ahornsiroop of palmsuiker toevoegen aan het beslag.

Verrukkelijke havermoutmuffins

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

19 Reacties op Verrukkelijke havermoutmuffins (vegan, suikervrij, glutenvrij, eivrij)

 1. Femke schreef:

  Jammie, ik ben dol op havermout! Zou je de bananen ook gewoon door ei kunnen vervangen? Ik heb niks tegen ei, namelijk, en geen bananen in huis, maar wel trek in deze muffins morgenochtend… met appel, ofzo… jammie!

  • Paulien schreef:

   Ha Femke,

   Havermout is lekker hè! Je kunt het wel met ei maken, maar verhoudingen zijn dan anders, en banaan heeft ook de functie van zoetmaker, dus dan zou je in plaats daarvan iets van ahornsiroop kunnen toevoegen. Dat wordt dus uitproberen 🙂

   Groetjes,
   Paulien

 2. Femke schreef:

  Hvermout is ontzettend lekker, mijn favoriete ontbijt en Joachina eet het elke avond (als warme pap) voor het slapen gaan of als toetje, ze is er helemaal dol op. Hm, misschien toch maar even kijken of ik op de terugweg naar huis bananen kan kopen…

 3. Cynthia schreef:

  Zou ik de muffins ook met gewone melk kunnen maken?

  • Paulien schreef:

   Beste Cynthia,

   Ik gebruik geen zuivelproducten omdat we zo veel mogelijk plantaardig willen eten, maar in principe zou je het één op één kunnen vervangen.

   Succes!

   Groetjes,
   Paulien

 4. Cynthia schreef:

  De muffins gemaakt. Van alles de helft genomen omdat “mijn mannen” niet gecharmeerd zijn van te gezond en havermout. Heb wat kokosbloesemsuiker en raw cacao nibs toegevoegd. Even wennen maar wel lekker.

  • Paulien schreef:

   Hoi Cynthia,

   Leuk dat je ze gemaakt hebt, en fijn dat je ze lekker vindt. Cacaonibs toevoegen is een goed idee, leuk dat je hebt gevarieerd.

   Groetjes,
   Paulien

 5. Angela schreef:

  Hoi Paulien,

  Héérlijke muffins! Ik heb ze vanavond gemaakt. Ze bleven bij mij aan de onderkant wel wat aan het papier plakken.

  Groetjes,
  Angela

  • Paulien schreef:

   Hoi Angela,

   Leuk dat je het laat weten. Fijn dat je ze heerlijk vindt! Bij mij plakken ze soms ook als ze nog niet helemaal zijn afgekoeld. Daarna niet meer.

   Groetjes,
   Paulien

 6. Leonie schreef:

  Sinds juli vorig jaar eet ik voor zo n 90% vegan.
  Zo n 3 weken geleden ben ik me ook bewust geworden van de hoeveelheid toegvoegde suikers in eten, bizar! Ik wil helemaal niet afvallen, maar 3 soorten suiker in mijn zak soep ect vond ik niet normaal. Sinds een week ben ik mij ook bewust van tarwe/gluten……Het lijstje wat ik wel nog eet wordt steeds kleiner, maar door out of the box te denken en te moed (om recepten uit te proberen) wordt hij heeeel langzaam aan weer wat groter. Ontbijt en avondeten zijn nog het makkelijkst, maar lunch vind ik echt lastig! Van de week nam ik pap mee naar werk, maar koude quinoa/havermout of gierstpap vond ik echt niet lekker!
  Spelt wil ik blijven eten, omdat ik hier ook mij vegan pannenkoeken (verslaving) mee bak. Laatst had ik de helft van het meel vervangen door boekweit, maar ik vond de pannenkoeken meer hartig worden. Voor wraps gebruik ik wel boekweit.
  Ik ben ontzettend blij met jouw vegan/suikervrije en tarwe muffins, Ik heb nog nooit iets vegans gebakken, maar deze lijken niet moeilijk, dus binnenkort uitproberen!(kan ik ze als lunch eten haha).
  Mijn vraag aan jou: ken jij een lekkere glutenvrije pasta (momenteel eet ik speltpasta)? Mocht je nog andere vegan/suiker en tarwevrije recepten hebben…..Ik zie ze graag tegemoet op je website tegemoet!
  P.s – waarom zet je eivrij? vegan is toch al eivrij? Ik vond het wel grappig staan!

  • Paulien schreef:

   Beste Leonie,

   Dankje voor je reactie! Wat goed dat je zo bewust bezig bent met voeding. Het is echt uitproberen wat je lekker vindt en fijn en makkelijk om te maken en zo. Dat herken ik wel. Leuk dat je blij bent met mijn recepten. Ik heb nog ideetjes genoeg, dus er zal de komende tijd vast en zeker nog van alles volgen 🙂

   Over pasta: er bestaan wel glutenvrije pasta’s, maar vaak zitten deze vol met E-nummers. Die raad ik je dus niet aan. Wij eten bijna nooit meer pasta, maar als we het wel eten, dan koop ik boekweitpasta of rijstpasta zonder verkeerde toevoegingen.

   Ik specificeer vaak waar recepten vrij van zijn, omdat er mensen zijn die een allergie of intollerantie hebben. Die mensen eten niet perse vegan, maar dan kan eivrij of tarwevrij wel aanspreken. Vandaar! 🙂

   Succes!

   Groetjes,
   Paulien

 7. Leonie schreef:

  Bedankt voor je snelle reactie terug.
  Ik snap het nu helemaal (eivrij), helemaal niet bij stil gestaan 🙂
  Van E-nummers wil ik ook zo min mogelijk in mijn voeding, dus bedankt voor de tip.
  Mag ik jou vragen waar jij je rijstpasta en boekweitpasta koopt (welk merk)?
  Ik zal je webiste in de gaten houden!

  • Paulien schreef:

   Ha Leonie,

   Ik heb bijvoorbeeld bruine rijst-pasta (lasagnevellen) staan, van Rizopia. Maar er meer merken. Via je natuurwinkel of internet moet dat lukken!

   Groetjes,
   Paulien

 8. marika schreef:

  Ze blijven plakkerig van binnen..wat heb ik verkeerd gedaan? 😉

  • Paulien schreef:

   Beste Marika,

   Dat is een goede vraag. Die van mij worden ook niet superdroog, dat zou ook niet lekker zijn, maar heel erg plakkerig zijn ze van mij niet. Heb je misschien hele grote bananen gebruikt? Het kan ook aan je oven liggen, dat ze er net een paar minuten langer in zouden moeten. Wat je kunt doen in het vervolg is even met een prikker erin steken aan het einde van de baktijd. Blijft er dan beslag aan de prikker zitten kan je ze nog even in de oven laten staan. Succes!

   Groetjes,
   Paulien

 9. inne schreef:

  Heerlijk ! Bedankt voor dit recept !

 10. Pingback: Glutenvrije, suikervrije koekjes – Zoeken naar het goede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *