Verantwoorde taart in januari (met recept voor appel-havermouttaart)

Appel-havermouttaartJanuari… Voor velen de maand van balansen, afvallen, goede voornemens, en ga zo maar door. Tsja. Die feestdagen met alle lekkernijen, extra maaltijden, gezellige samenkomsten met familie en vrienden, uit eten… Veel mensen doen even wat rustiger aan in januari. Ik schreef er vorige week ook al over.

Je kunt besluiten om helemaal geen koek, cake en taart te eten natuurlijk, maar stel dat je bezoek krijgt, er iemand jarig is of je een feestje geeft, dan is een taart wel lekker. Een verantwoorde taart dan!

Taart is taart natuurlijk, dus het lijkt me duidelijk dat je daar niet te veel van moet eten als je wilt afvallen bijvoorbeeld. Maar de taart van onderstaand recept is wel een goede optie als je toch een keer een stukje wilt.

Appel-havermouttaart

Recept voor appel-havermouttaart

Benodigdheden
•    125 gram volkoren roggemeel
•    125 gram boekweitmeel
•    2 theelepels wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    200 gram palmsuiker
•    125 gram havermout
•    200 gram kokosolie
•    4 appels
•    2 eetlepels kaneel

Bereidingswijze
•    Verwarm de oven voor op 170 graden.
•    Vet een springvorm met een doorsnede van 22 cm in.
•    Meng het volkoren roggemeel, boekweitmeel, wijnsteenzuur, palmsuiker en havermout in een kom.
•    Smelt de kokosolie en voeg dit toe aan het meelmengsel.
•    Kneed het tot een deeg.
•    Gebruik 2/3 van het deeg voor de bodem van de taart: druk het in de vorm.
•    Schil de appels en rasp ze.
•    Meng het kaneel door de geraspte appels.
•    Verdeel het appelmengsel op het deeg in de vorm.
•    Verkruimel het resterende deeg over het geheel.
•    Bak de taart in ongeveer 60 minuten gaar.

Tips
•    Uiteraard kan je ook voor andere soorten meel kiezen, bijvoorbeeld volkoren speltmeel;
•    In plaats van vier appels kan je ook voor vier peren kiezen, of van allebei twee.

Appel-havermouttaart

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Verantwoorde taart in januari (met recept voor appel-havermouttaart)

  1. Mywings schreef:

    Zou zo fijn zijn als er een printversie bij de recepten komt; scheelt een hoop gedoe om ze zonder de plaatjes te kunnen uitprinten.

    • Paulien schreef:

      Dag,

      Bij de manier van website maken zoals ik dat nu hebben gedaan is dat helaas niet mogelijk. Tip: als je de tekst op de website kopieert en dan in word kiest voor ‘plakken speciaal’, dan kan je daarna de optie ‘niet opgemaakte tekst’ kiezen. Daarmee plak je alleen de tekst en niet de foto’s. Wellicht helpt je dat. Succes!

      Groet,
      Paulien

  2. janny schreef:

    Kan maar steeds die palmsuiker niet vinden.
    Kreeg oersuiker in de handen gedrukt maar is het ook niet.
    En kokosbloesemsuiker geeft een vreemde irritatie in de mond, meer gehoord?

    • Paulien schreef:

      Ha Janny,

      Over een irritatie in de mond bij kokosbloesemsuiker heb ik nog niet eerder gehoord. Palmsuiker is bij bijvoorbeeld een Natuurwinkel of Ekoplaza te koop. Wellicht zit er zo’n winkel bij jou in de buurt? Anders kan je ook via internet bestellen.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *