Vegan cheesecake met frambozenpuree

Vegan cheesecake met frambozenpureeAl vaak zag ik mensen schrijven en hoorde ik mensen praten over silken tofu, maar ik had er nog nooit iets mee gedaan. Heb jij dat ook, dat je soms vervalt in de voor jou vertrouwde ingrediënten? Ik wel. Echt, ik probeer best vaak nieuwe dingen, maar toch betrap ik me er soms op dat er dingen zijn die ik nog nooit heb gekocht / geprobeerd / gegeten. Silken tofu ook dus. Daar moest maar eens verandering in komen 😉

Ik zocht wat recepten op voor een taart met silken tofu, maar ik vond niet iets waar ik helemaal 100% enthousiast van werd. Sowieso viel het me op dat er dan toch vaak melk, eieren of andere dierlijke producten worden gebruikt, en dat wil ik niet. Recepten combineren, zelf wat erbij verzinnen, en toen ontstond er toch een overheerlijke taart! Ik ben er erg enthousiast over en ik weet zeker dat deze vegan cheesecake nog vaak gemaakt gaat worden hier in huis.

Deze cheesecake is dus veganistisch, vrij van geraffineerde suikers en zonder slechte E-nummers. Afhankelijk van welke speculaasjes je gebruikt voor de bodem kan de taart ook glutenvrij of tarwevrij zijn.

Heb je binnenkort een feestje? Maak dan gerust deze taart, je gasten zullen versteld staan van hoe lekker een gezonde taart kan zijn!

Vegan cheesecake

Recept voor vegan cheesecake met frambozenpuree

Benodigdheden
Voor de bodem
•    175 gram speculaasjes (zelf gemaakt of gekocht)
•    50 ml agavesiroop
•    2 eetlepels kokosolie
•    Springvorm van 18 cm doorsnede

Voor de vulling
•    1 pakje à 400 gram silken tofu
•    75 gram palmsuiker
•    1 eetlepel amandelpasta
•    1 theelepel vanille extract
•    1 eetlepel aardappelmeel
•    2 eetlepels rijstmelk (of andere plantaardige melk)

Voor de frambozenpuree
•    250 gram frambozen
•    50 ml agavesiroop

Bereidingswijze
Voor de bodem
•    Verwarm de oven op 200 graden.
•    Bekleed de springvorm met bakpapier.
•    Doe de speculaasjes in een kom en stamp ze fijn met je hand / vork of doe ze in een vijzel.
•    Er mogen nog best stukjes in blijven zitten.
•    Doe de agavesiroop en de kokosolie bij de fijngemaakte speculaasjes en meng het goed.
•    Druk het mengsel in de springvorm tot het een mooie bodem is.

Vegan cheesecake bodem

Voor de vulling
•    Doe de silken tofu, palmsuiker, amandelpasta en vanille extract in de blender.
•    Doe de aardappelmeel en rijstmelk in een schaaltje en meng dit goed.
•    Doe het aardappelmeelmengsel in de blender erbij.
•    Meng alles tot het een mooi geheel is.
•    Giet het mengsel op de bodem in de springvorm.

Vegan cheesecake vulling

Voor de frambozenpuree
•    Was de frambozen.
•    Houd er een paar apart om later erbij te serveren.
•    Doe de frambozen en de agavesiroop in een pannetje en verwarm het al roerend.
•    Prak al verwarmend met een vorm of pollepel de frambozen fijn.
•    Als de puree pruttelt is het klaar.
•    Schep met een theelepel de frambozenpuree op de taart en draai een rondje in de vulling.
•    Schep wat extra op sommige plekken, zie ook de foto.
•    Houd een beetje puree over, zodat je dat kunt gebruiken om er later bij te serveren.

Vegan cheesecake frambozenpuree

•    Bak de taart in ongeveer 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven.
•    Zet de taart, nadat hij wat is afgekoeld, in de koelkast om helemaal op te stijven.
•    Het enige wat je nu nog moet doen is… genieten! 🙂

Vegan cheesecake stukje

Tips
•    Voor de bodem kan je ook andere koekjes kiezen;
•    Je kunt in plaats van frambozen bijvoorbeeld ook bramen of aardbeien gebruiken.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Vegan cheesecake met frambozenpuree

  1. Hilly schreef:

    Hallo Paulien, wat is silken tofu, net zo iets als gewone tofu, waar koop je het?

    • Paulien schreef:

      Beste Hilly,

      Siken tofu is anders dan gewone tofu, speciaal om bijvoorbeeld taarten en cakes mee te bakken. Je kunt het kopen bij bijvoorbeeld een Natuurwinkel of Ekoplaza.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  2. Margo Bakker schreef:

    Hai Paulien,

    Kun je ook een ander meel gebruiken ipv aardappelmeel?

    Groetjes,
    Margo

    • Paulien schreef:

      Hoi Margo,

      Je kunt ook andere middelen gebruiken om te binden, want dat is de functie van de aardappelmeel. Ik heb deze taart echter alleen met aardappelmeel gemaakt, dus ik kan niets zeggen over het resultaat als je iets anders neemt.

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *