Tarwevrij, is dat hetzelfde als glutenvrij?

Het kan verwarrend werken al die termen. Tarwevrij, glutenvrij. Wat betekent het nu precies, en is het eigenlijk hetzelfde of toch niet?

Tarwevrij klinkt heel logisch en is het op zich ook wel, je eet dan geen producten waar tarwe in zit. Dus geen tarwebrood, geen croissants, geen ‘witte’ pasta, etc. En ook geen volkoren producten, want dat is ook tarwe. Hier kan je lezen waarom wij tarwevrij eten.

Glutenvrij is iets anders dan tarwevrij. Als je glutenvrij eet, eet je ook geen tarwe, want tarwe bevat gluten. Maar als je glutenvrij eet, dan vermijd je ook allerlei andere melen en producten waar gluten in zitten, zoals spelt, rogge, bulgur, etc. Glutenvrij eten kan je doen omdat je een allergie of intolerantie hebt. Wij hebben dat niet (meer), maar proberen glutenarm te eten, door niet te vaak producten met gluten erin te eten.

Het is voor jezelf ontdekken wat je wilt. Het beste kan je goed naar je lichaam luisteren. Heb je altijd darmklachten, dan is het een optie om eens een periode zonder tarwe en / of zonder gluten in te lassen. Veel klachten komen daar vandaan. Ook andere klachten kunnen verdwijnen als je tarwevrij en / of glutenvrij eet. Probeer maar eens!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Tarwevrij, is dat hetzelfde als glutenvrij?

 1. Anita schreef:

  Wij eten sinds een paar weken geen tarwe meer, het bevalt goed. Nog wel gluten zoals spelt/ havermout/ rogge etc. We merken inderdaad gezondheidsvoordelen.

 2. ineke schreef:

  ik heb een vraagje: zitten gluten alleen in granen? Niet in peulvruchten, groenten ed
  ik heb lopen zoeken naar een tabel waar in staat hoeveel gluten in voedingsmiddelen zitten. bestaat zo’n tabel?vroeger dacht ik dat gluten en vezels ongeveer hetzelfde waren. ik vind het nog steeds iets vaags hebben.

  groeten ineke

  • Paulien schreef:

   Dag Ineke,

   Gluten zitten inderdaad alleen in bepaalde granen. Ik heb niet een dergelijke tabel tot mijn beschikking, ik weet ook niet of die bestaat. Gluten en vezels is zeker niet hetzelfde. En gluten in bijvoorbeeld speltmeel is voor veel mensen beter te verteren dan gluten in tarwe. Het is vooral goed luisteren naar je eigen lichaam.

   Groet,
   Paulien

   • Britt schreef:

    Hoi paulien.
    Ik ben zelf tarwe en lactose intolerant en wil graag nog even iets toevoegen aan dit antwoord. Gluten of tarwe zit niet alleen in graan producten. Dit zit ook in frisdranken kauwgom en waterijsjes etc. Er is hier alleen een andere naam aan gegeven zoals glucose stroop of maltodextrine e- nummer etc. Wanneer ik ook maar een kleine hoeveelheid van deze vorm of andere vormen van tarwe binnen krijg stik ik binnen 10 minuten. Hierom draag ik ten alle tijden een epipen bij mij. Het is belangrijk om te weten waar tarwe of gluten precies allemaal inzitten want veel diëtisten weten dit niet. Dit is was bij mijn diëtist ook het geval zij wist alles van voedsel allergieën af en toch belande ik elke keer weer in het ziekenhuis. Nu geeft zij toe dat de meeste diëtisten vrij weinig van e nummers en bijvoorbeeld glucose stroop afweten. Toch wel jammer als daardoor iemand erg ziek word. (denk aan stikken, kaal worden, zwangerschap buik, ernstige buikpijn. eczeem, astma etc) Ik weet nu na 1,5 zoeken naar wat ik wel en niet mag eten en heb alles nu ruim een jaar onder controle. Soms gaat het nog mis omdat een kok het niet serieus neemt en denkt dat het wel mee valt omdat het niet eten van gluten nu hype is. (het blijft voor mij spannend om buitens huis te eten) Maar al met al ben ik nu zo opgeknapt. Om meer te weten over waar het in zit kun je bij de coeliakie site veel hier over vinden en op internet kun je ook veel benamingen vinden. Zo staat er ook waarom veel mensen die tarwe en gluten intolerant zijn niet tegen spelt kunnen. Dit eiwit is bijna identiek aan aan tarwe.

    Hoop dat je hier wat aan hebt succes met je zoek tocht.

    Gr Britt

    • Paulien schreef:

     Ha Britt,

     Wat naar dat je deze intoleranties hebt. Soms is maltodextrine e.d. inderdaad ook van tarwe gemaakt, dus als je echt niet tegen gluten kunt, zul je daar zeker voor moeten oppassen. Ik kan me voorstellen dat het spannend is voor je om uit eten te gaan. Ik weet niet waar je woont, maar ken je De Eetstee in Amersfoort? Daar kan je vast goed terecht!

     Groetjes,
     Paulien

 3. Els schreef:

  Hallo Paulien
  Ik voel me al een tijdje niet zo lekker in mijn vel en heb veel last van mijn darmen en maag. Ik heb aan mijn arts gevraagd of het zou helpen om minder gluten te eten en deze antwoorde positief dat het zeker geen kwaad kan. Ik ben pas vanaf gisteren gestart dus veel resultaat is er niet maar we hopen naar de toekomst toe van wel. Volgens mijn arts komen veel van onze kleine kwaaltjes en ongemakken door een verkeerde voeding. Maar niet iedereen staat daarvoor open.
  Alvast bedankt voor je info
  Els
  Eernegem-België

  • Paulien schreef:

   Beste Els,

   Wat naar dat je je niet goed voelt, maar fijn dat je arts wil meedenken! Het kan zeker helpen om geen gluten te eten, naar de oorzaak kan ook ergens anders liggen, bijvoorbeeld suiker of vlees / zuivel. Het beste kan je één voor één proberen te mijden, en dan niet een week, naar echt voor langere tijd, en dan kijken hoe je lichaam erop reageert. Ik hoop dat je je snel beter gaat voelen! Succes!

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *