Stoofschotel met pompoen

Stoofschotel met pompoenHerst, herfst, wat heb je te koop, heel veel lekkere pompoenen op een hoop! Ik houd eerlijk gezegd qua warmte het meeste van de zomer, hoewel ik alle vier de de seizoenen absoluut kan waarderen. Elk seizoen heeft zo zijn eigen charme. Voedseltechnisch 😉 vind ik de herfst geweldig.

Heerlijke groenten zoals pompoen, paddenstoelen, pastinaak, koolrabi, wortel, venkel, mmm! Buiten koud en guur, binnen warm en knus. Kaarsjes aan, muziekje op de achtergrond. Lekkere, echt herfstachtige gerechten klaarmaken. Need I say more?

Vandaag een recept met pompoen. Een stoofschotel. Met een stoofschotel vullen de geuren je huis, echt lekker vind ik dat. Je moet voor dit gerecht even de tijd nemen, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de pompoen lekker zacht wordt.

Pompoen is naast lekker ook nog eens heel gezond! Elke groentesoort heeft zo zijn eigen voordelen en voedingsstoffen. Voor pompoen geldt dat het vol zit met vitaminen, o.a. B1, B6, B11, B12, C en D. Verder veel mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en ijzer. Ook bevat pompoen antioxidanten die je lichaam helpen je te beschermen tegen slechte invloeden van buitenaf.

Met dit gerecht vol pompoen en daarnaast linzen en bonen heb je dus een gezonde maaltijd te pakken. Geniet ervan!

Recept voor stoofschotel met pompoen

Benodigdheden
•    1 middelgrote pompoen
•    100 gram rode linzen
•    1 blikje zwarte bonen
•    1 rode ui
•    4 teentjes knoflook
•    1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
•    Een snufje chilipoeder
•    1 theelepel kaneel
•    1/2 theelepel komijn

Benodigdheden
Schil de pompoen en verwijder de zaden in het midden.
Snijd de pompoen in kleine blokjes.
Spoel de zwarte bonen af in een vergiet en laat uitlekken.
Pel de rode ui en snipper hem fijn.
Pel de knoflook en snijd fijn.
Doe de pompoen in een pan met water en breng aan de kook.
Kook de pompoen 10 minuten.
Doe ondertussen de linzen in een andere pan en doe er zo veel water bij dat ze net onder staan.
Breng aan de kook en kook 10 minuten.
Giet dan de pompoen af en doe deze bij de linzen.
Voeg ook de zwarte bonen, ui, knoflook tomatenpuree, chilipoeder, kaneel en komijn toe.
Kijk hoeveel water er nog bij zit en voeg eventueel een klein beetje toe als het te droog wordt.
Stoof nog 20 minuten met een deksel op de pan.

Tip
•    Serveer met boekweitpannenkoeken of speltcrackers.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Stoofschotel met pompoen

  1. Sabine schreef:

    Het ziet er niet zo lekker uit, maar volgens mij is dat optisch bedrog. Het recept klinkt verrukkelijk. Persoonlijk zijn de herfst en de winter mijn favorieten seizoenen – Voedseltechnisch ;). Heerlijke stoofpotten of een mooi stuk wild – onovertroffen!

    • Paulien schreef:

      Hoi Sabine,

      De foto is inderdaad niet mooi, maar ik wilde toch een beeld geven van hoe het eruit zag 😉 Het is echt een heerlijk gerecht! Dank voor je berichtje.

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *