Springrolls met saus

SpringrollsAl maanden wil ik springrolls maken, ik zag ze telkens langs komen op internet. Instagram staat er bijvoorbeeld vol mee 😉 Al die mooie foto’s maakte dat ik echt zin kreeg om dat ook eens te maken en te eten! Nu was het eindelijk zo ver. Rijstvellen gekocht, ingrediënten voor de vulling heb ik eigenlijk altijd wel in huis en een momentje geprikt om er lekker mee aan de slag te gaan.

Voor als je nog niet bekend bent met springrolls en je je afvraagt wat het zijn: eigenlijk zijn het gewoon rauwe loempia’s. Je koopt rijstvellen, die week je in warm water en je vult ze met wat je maar wilt. Groente, fruit, tofu, kruiden, noem maar op, het is allemaal lekker. Maak een lekker sausje voor erbij en smullen maar.

Rijstvellen kan je kopen bij bijvoorbeeld toko’s, Turkse winkels en grotere supermarkten. Wanneer je met rijstvellen aan de slag gaat, zul je misschien even moeten wennen. Je vult een diep bord of een schaal met heet water. Zo warm dat je er nog wel met je handen in kunt. Je weekt een rijstvel in het hete water, en het is even oefenen hoe je ervoor kunt zorgen dat het niet aan elkaar gaat kleven. Want dat is belangrijk, het vel moet niet dubbel klappen. Week het vel ongeveer 20 tot 30 seconden en leg het dan op een snijplank.

Het is handig dat je de ingrediënten allemaal klaar hebt staan, omdat je een geweekt rijstvel direct moet vullen en dichtvouwen en oprollen. Wat je in je springrolls doet is aan jou, ik geef je hieronder in het recept alleen maar een ideetje. Eigenlijk kan je alles erin stoppen. Ideaal dus ook bijvoorbeeld voor restjes groenten.

Ik kies hier voor een pindasausje met o.a. tamari. Wij vinden dit erg lekker en het geeft een beetje een oosters tintje aan het gerecht. We hebben onze vingers erbij opgegeten, wat zijn springrolls lekker! Dit is absoluut voor herhaling vatbaar.

Springrolls kan je goed van te voren maken en bewaren in de koelkast. Ideaal dus voor als je gasten krijgt, ze een dag later als lunch wilt eten, etc.

Heb jij wel eens springrolls gemaakt of krijg je zin om dat nu te doen? Laat het me weten!

Recept voor springrolls met saus

Benodigdheden
Voor ongeveer 12 springrolls
•    2 wortels
•    1/3 komkommer
•    3 radijsjes
•    1/3 paprika
•    1 bosuitje
•    1 bakje vegan kipstuckjes van de Vegetarische Slager
•    Rijstvellen

Voor de saus
•    3 eetlepels pindakaas
•    2 eetlepels tamari (of eventueel andere sojasaus)
•    2 eetlepels rijstmelk (of andere plantaardige melk)
•    1 eetlepel agavesiroop of ahornsiroop

Bereidingswijze
Voor de springrolls
•    Was de wortels en rasp ze.
•    Was de schil van de komkommer en snijd in hele dunne plakjes.
•    Was de radijsjes en snijd ze in hele dunne plakjes.
•    Was de paprika en snijd in dunne reepjes.
•    Was het bosuitje en snijd in dunne ringetjes.
•    Snijd de vegan kipstuckjes in reepjes.

Springrolls ingrediënten

•    Vul een diep bord of schaal met heet water.
•    Houd een rijstvel in het water voor 20 tot 30 seconden.
•    Leg het rijstvel op een snijplank.

Springrolls

•    Leg van alle ingrediënten een beetje in het midden van het rijstvel.
•    Vouw de zijkanten dubbel over de inhoud.

Springrolls

•    Rol vervolgens van boven naar beneden het rijstvel op tot een springroll.
•    Herhaal dit totdat je ingrediënten op zijn.

Voor de saus
•    Doe de pindakaas, tamari, rijstmelk en agavesiroop in een schaaltje en roer tot een sausje.

Springrolls saus

Tenslotte
•    Serveer de springrolls op een schaal of bord, met de saus erbij en geniet!

Springrolls

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *