Speculaasjes

SpeculaasjesSpeculaasjes zijn het hele jaar door te koop, maar zeker tegen Sinterklaastijd past het er goed bij vind ik. Zoals jullie wel begrijpen zal ik geen speculaasjes in de supermarkt kopen 😉 Zelf maken dus!

Zelf alles maken wat je eet. Ik las eens ergens dat er veel minder problemen rondom overgewicht e.d. zouden zijn als iedereen zou eten wat hij / zij zelf kan maken. Voorbeeldje: de speculaasjes in onderstaand recept zijn best even een klusje om te maken. Ik maak in mijn geval vaak wel even een voorraadje van koekjes, want dan hoef ik een tijdje niet te bakken en hebben we toch af en toe een koekje, en ook iets in huis voor als er iemand langskomt. Dan sta ik best een tijdje in de keuken ervoor. Maar ik laat het dus wel uit mijn hoofd om tien koekjes op een avond te eten bij wijze van spreken. Want dan sta ik veel te snel weer in de keuken. Terwijl als je koekjes koopt je die drempel niet hebt. Wat maakt het uit als je er veel van eet? Je koopt toch zo weer nieuwe? Het principe van eten wat je zelf kunt maken qua hoeveelheid, spreekt me wel aan.

Speculaasvormpje

Voor deze speculaasjes heb ik een houten vormpje gebruikt, speciaal om speculaasjes mee te maken. Deze vormpjes kan je in alle soorten en maten kopen. Bij die van mij wordt het koekje 5 bij 3 cm. Uiteraard kan je met het deeg uit dit recept ook gewoon andere koekjesvormpjes gebruiken. Afhankelijk van hoe groot vormpje je gebruikt is het aantal koekjes wat je hebt. Als je niet te grote en dikke koekjes maakt heb je er 40 tot 50. Let ook op de tijd dat de speculaasjes in de oven moeten. Hoe dikker ze zijn hoe langer ze in de oven moeten. Houd dat zelf even in de gaten bij je eigen oven. Soms kan een minuutje meer of minder verschil maken. Ook een kwestie van proberen.

Binnenkort zal ik een blogje plaatsen met allemaal recepten voor sinterklaas op een rij. Laat de goede sint maar komen! 😉

Recept voor speculaasjes

Benodigdheden voor ongeveer 40 tot 50 speculaasjes
•    200 gram volkoren speltmeel
•    2 theelepels wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
•    75 gram palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
•    75 gram kokosolie
•    5 eetlepels rijstmelk (of andere plantaardige melk)

Bereidingswijze
•    Verwarm de oven voor op 150 graden.
•    Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
•    Doe het volkoren speltmeel, wijnsteenzuur, koek- en speculaaskruiden en palmsuiker in een kom en meng het goed.
•    Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg het samen met de rijstmelk toe aan het meelmengsel.
•    Meng alles met de hand tot een samenhangend deeg.
•    Druk een beetje deeg in het speculaasvormpje en druk het goed aan.
•    Haal het deeg er aan een hoekje voorzichtig uit en leg het speculaasje op de bakplaat.
•    Herhaal dit tot het deeg op is.
•    Als je geen speculaasvormpje gebruikt bestrooi je je aanrecht met een beetje meel en rol je daar het deeg op uit.
•    Steek dan met één of meerdere soorten vormpjes koekjes uit en leg ze op de bakplaat.
•    Herhaal dit tot het deeg op is.
•    Doe de bakplaten omstebeurt in de oven en bak de speculaasjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.

Speculaasjes

Tips
•    Dit deeg kan je ook uitstekend gebruiken om pepernoten te maken. Maak dan kleine balletjes die je op de bakplaat legt en iets plat drukt. Bak ze ongeveer 25 minuten in de oven op 150 graden;
•    Vind je de hoeveelheid te veel? Maak de helft van het deeg en je hebt één bakplaat met speculaasjes;
•    Bewaar de speculaasjes in een bak die je goed kunt afsluiten, dan blijven ze het langste vers.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Sinterklaas, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

10 Reacties op Speculaasjes

  1. Ton schreef:

    Waar zit de ‘plaats review’ knop? 🙂

  2. Rosemarijn schreef:

    Waarmee kan ik de kokosolie vervangen? En in welke hoeveelheid? Alvast bedankt

    • Paulien schreef:

      Beste Rosemarijn,

      Kokosolie gebruik ik in plaats van boter, omdat ik denk dat dat gezonder en beter is. Je zou denk ik wel kunnen vervangen voor bijvoorbeeld roomboter, maar ik zou het je niet aanraden dus.

      Groetjes,
      Paulien

  3. Mieke van Eijndhoven schreef:

    Hoelang blijven de speculaasjes ongeveer goed?

    • Paulien schreef:

      Beste Mieke,

      Als je ze bewaart in een trommel die je goed kunt afsluiten dan blijven ze best een poosje goed en knapperig. Ik zou niet durven zeggen hoe lang maximaal, omdat ze bij ons op een gegeven moment ook gewoon op zijn 😉

      Groetjes,
      Paulien

  4. Mieke van Eijndhoven schreef:

    Okee, dank je wel 🙂 De vraag was vooral voor het trommeltje wat mijn dochter mee naar school neemt als ze tractaties krijgt die ze niet mag ivm lactose intolerantie. Dan is het fijn als iets wel echt wat langer goed is.

    • Paulien schreef:

      Oh ja, ik snap het! Wat je kunt doen is thuis een paar koekjes in een trommeltje stoppen en na langere tijd kijken en proeven. En voor op school het eventueel eerst in een zakje stoppen en dan in een trommeltje.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  5. Mieke van Eijndhoven schreef:

    Okee, dank je wel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *