Speculaas-perentaartjes

Speculaas-perentaartjesDe herfst en winter met de feestdagen is wat mij betreft bij uitstek de periode om lekker in de keuken bezig te zijn. Dat het buiten koud is of regent, het binnen heerlijk behaaglijk voelt en het huis zich vult met lekkere geuren.

Nu het over ruim een maand Sinterklaas is vind ik het leuk om lekkernijen te bedenken die daar bij passen. Laatst schreef ik al over pepernoten, en vandaag wil ik een recept met jullie delen voor speculaas-perentaartjes. Speculaas en peer, dat is een combinatie om van te smullen. De smaak van amandelen maakt het af.

Om de speculaassmaak te krijgen gebruik ik koek- en speculaaskruiden. Dit is een mix van kruiden. In mijn mix zit kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom. Stuk voor stuk kruiden die gezond voor je zijn en boordevol anti-oxidanten zitten. Precies wat je nodig hebt in de koudere maanden.

Recept voor speculaas-perentaartjes

Benodigdheden voor 6 kleine taartjes
•    200 gram volkoren speltmeel
•    1 theelepel wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    50 gram kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
•    1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
•    100 gram kokosolie
•    1 kleine peer
•    2 eetlepels amandelschaafsel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet zes kleine taartvormpjes in of gebruik siliconen vormpjes.
Schil de peer, haal het klokhuis eruit en snijd het in dunne plakjes.
Doe het volkoren speltmeel, de wijnsteenzuur, kokosbloesemsuiker en koek- en speculaaskruiden in een kom en meng het.
Smelt de kokosolie in een pannetje op het vuur en doe dit bij het meelmengsel.
Meng en kneed het tot een egaal deeg.
Verdeel het deeg in acht porties en bekleed met zes porties de kleine vormpjes.
Maak een klein opstaand randje in elk vormpje.
Vul de vormpjes met een laagje peer en druk de peer een beetje aan.
Pak het laatste twee porties deeg en verdeel elke portie in drieen, zodat je zes kleine porties hebt.
Verkruimel dit deeg tussen je vingers over de taartjes.
Verdeel het amandelschaafsel erover heen.
Bak de taartjes in de oven voor 20 tot 25 minuten.
Laat buiten de oven iets afkoelen, het deeg wordt dan nog wat harder, en dan…
Genieten van deze overheerlijke Sinterklaastaartjes!

Speculaas-perentaartjes

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Sinterklaas, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Speculaas-perentaartjes

  1. Julie schreef:

    MMM lijkt me heerlijk.
    Ik heb dit weekend ook een perentaart gemaakt, maar helaas een niet gezonde versie 🙂
    Deze van jou is zeker eens de moeite om te proberen!
    Groetjes Julie

  2. Evelien schreef:

    oehhh laat ik nu alles in huis hebben *verleiding is groot om te gaan bakken maar heb eigenlijk geen tijd moet hard werken nu*.

    • Paulien schreef:

      Haha Evelien 😉 Tsja, ik kan niet voor je kiezen! Eerst werken, dan bakken? Of eerst bakken en dan straks tijdens het werken iets lekkers bij de thee hebben? Succes met beslissen 😉

  3. Charlie schreef:

    Ze zijn echt heerlijk! Inmiddels al meerdere malen gemaakt. Puur genieten!
    Zou je de kokosolie ook kunnen vervangen door roomboter denk je? Momenteel even niet de juiste kokosolie in huis.

    • Paulien schreef:

      Beste Charlie,

      Wat leuk dat je er zo van geniet! Wij vinden ze ook heerlijk.

      Ik denk dat je de kokosolie één op één kunt vervangen voor roomboter. Het resultaat kan natuurlijk iets afwijken, ik gebruik zelf nooit roomboter, dus ik kan je het niet uit ervaring vertellen. Succes en genietse!

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *