Salade

Salade als lunchEen salade blijft mijn favoriete lunch. Met regelmaat eet ik een leftover van de dag ervoor als lunch, of soms speltbrood, maar salade is waar ik het allerliefste mee lunch. Salade is vaak simpel om te maken, zeker als je de basis gewoon herhaalt. Dat is namelijk wat ik doe, de basis is eigenlijk altijd hetzelfde, en ik varieer met de rest van de ingrediënten.

De basis is altijd een zak gemengde sla, zoals je die in de verschillende supermarkten kunt kopen. Soms kies ik voor gemengde sla met ijsbergsla, soms met rucola, etc. Daarnaast voeg ik altijd peulvruchten toe, een blikje of potje van 400 gram. Vaak kikkererwten, soms kidneybonen, linzen, zwarte bonen, etc. De dressing maak ik meestal van olijfolie, mosterd, agavesiroop en peper. Dat is mijn basis.

De rest van de salade maak ik aan de hand van wat ik in de koelkast heb liggen, en ik bedenk natuurlijk waar ik zin in heb op dat moment. Cherrytomaatjes, reepjes gedroogde tomaat, komkommer, wortel,  bosuitjes, maïs, kappertjes, augurk, ui, paprika, etc., ik vind het allemaal lekker. Over het algemeen kies ik nog drie of vier dingen voor bij de basis.

Ik maak de salade graag af met iets als geroosterde pijnboompitjes, zonnebloempitjes, pompoenpitten of hennepzaad. Dat geeft een lekkere bite aan de salade.

Natuurlijk kan je met salades variëren zoveel als je wilt. Het is maar net wat je lekker vindt, wat je nodig hebt, wat je in huis hebt. Gebruik vooral je eigen fantasie, en bedenk wat je een fijne smaak vindt. Dit recept is slechts een idee.

Recept voor gemengde salade

Benodigdheden voor 2 à 3 personen
•    100 gram gemengde sla
•    400 gram kikkererwten
•    Een handje cherrytomaatjes
•    Een halve komkommer
•    100 gram wortel
•    2 eetlepels olijfolie extra vierge
•    2 theelepels grove mosterd
•    Een scheutje agavesiroop
•    Zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze
•    Was zo nodig de sla.
•    Spoel de kikkererwten af in een vergiet.
•    Was de cherrytomaatjes halveer ze.
•    Was de komkommer en snijd in blokjes.
•    Was de wortel en snijd in plakjes.
•    Doe de sla, kikkererwten, cherrytomaatjes, komkommer en wortel in een grote schaal.
•    Meng in een schaaltje de olijfolie, mosterd, agavesiroop en peper tot een dressing.
•    Sprenkel de dressing over de salade.

Tip
•    Rooster voor een lekkere topping wat pijnboompitten, zonnebloempitjes en / of pompoenpitten in een koekenpan, of strooi wat hennepzaad over je salade.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Salade

  1. Demi schreef:

    Dol op een goede salade! Dit artikel komt zeker van pas. Zeker nu mooier weer in aantocht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *