Rogge-rozijnenkoek

Rogge-rozijnenkoekRoggebrood zoals je dat kunt kopen in de supermarkt of bij de bakker ken ik al lang, maar dat er meer te doen is met rogge weet ik pas sinds een tijdje.

Je kunt rogge heel goed gebruiken in cakes, pannenkoeken of brood. En ook zoete lekkernijen zijn er van te maken, zoals een rogge-rozijnenkoek. Rogge geeft een wat zwaardere smaak dan andere melen, maar op een prettige manier. De smaak is heel rijk, heel vol.

Zoals met de meeste granen is het percentage vitaminen ook in rogge niet heel hoog. Wel heeft rogge veel voedingswaarde door het hoge vezelgehalte en het grote aantal mineralen. Rogge heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Dit is prettig, want het voelt prettig als je bloedsuikerspiegel niet te veel schommelt en dit is ook het meest gezond. Rogge bevat wel gluten, maar minder dan bijvoorbeeld tarwe. Ook is rogge minder genetisch gemanipuleerd dan tarwe.

Deze rogge-rozijnenkoek kun je in kleine repen snijden, het vult behoorlijk. Geniet ervan bij een kopje thee, na het sporten of neem een stukje bij je ontbijt.

Recept voor rogge-rozijnenkoek

Benodigdheden
40 gram rozijnen
125 gram volkoren roggemeel
1 theelepel wijnsteenzuur (bakpoeder)
2 theelepels kaneel
2 theelepels koekkruiden
150 ml rijstmelk
2 eetlepels gebroken lijnzaad
1 banaan
2 eetlepels ahornsiroop

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
Doe de rozijnen in een schaaltje en giet er water over.
Doe de volkoren roggemeel, wijnsteenzuur, kaneel en koekkruiden in een kom en meng het.
Giet de rijstmelk in de blender en voeg het gebroken lijnzaad toe.
Haal de schil van de banaan en doe deze in stukken in de blender erbij.
Voeg ook de ahornsiroop toe en mix alles goed.
Doe het rijstmelkmengsel bij het meelmengsel in de kom en roer het met een lepel goed door elkaar.
Giet het water van de rozijnen en roer de rozijnen door het deeg.
Schep het kleverige deeg op de bakplaat en maak er een rechthoek van ongeveer 22 x 18 cm van.
Bak je rogge-rozijnenkoek in 30 tot 35 minuten gaar.

Rogge-rozijnenkoek     Rogge-rozijnenkoek

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

9 Reacties op Rogge-rozijnenkoek

  1. Ga ik eens proberen. Ik kan tegen Rogge, en heb dus laatst 5kg in huis gehaald… probeer nu ook van alles uit met Rogge.

  2. Marijke schreef:

    Hoi Pauline, kan deze ook gewoon in een cake-vorm? Groetjes, Marijke

    • Paulien schreef:

      Ha Marijke,

      Dat heb ik zelf nooit gedaan. Het wordt ook echt meer een koek dan een cake. Als je het in een cakevorm wilt proberen, zou ik in elk geval de temperatuur lager zetten en hem er wat langer in laten, omdat het anders van binnen niet gaar gaat worden. Dat is uitproberen! Ben wel benieuwd: waarom wil je het liever in een cakevorm?

      Groetjes,
      Paulien

  3. Linda schreef:

    Zoals het nu staat beschreven moet je de schil van de banaan erdoor doen 😀 da’s vast niet de bedoeling…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *