Rauwe cacao is gezond

Naast dat rauwe cacao enorm lekker is en je er allerlei heerlijk dingen mee kunt maken (zoals chocoladeballetjes of een chocoladeplak), zitten er veel gezondheidsvoordelen aan het eten van rauwe cacao.

•    Rauwe cacao is goed voor je hart. Studies tonen aan dat het eten ervan kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het verbetert de doorbloeding en kan aderverkalking helpen voorkomen.

•    Rauwe cacao is goed voor je hersenen. Het  verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen en het hart, en kan zo het risico op een beroerte verlagen.

•    In rauwe cacao zit fenylethylamine (PEA), wat een positief effect kan hebben op je humeur.

•    Rauwe cacao heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het niet zal leiden tot enorme pieken in je bloedsuikerspiegel, zo kan je dus iets lekkers eten zonder negatieve effecten op de balans van je bloedsuikerspiegel.

•    De flavonoïden in rauwe cacao helpen cellen om insuline efficiënt te gebruiken.

•    Rauwe cacao zit boordevol antioxidanten. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen die schade kunnen aanrichten aan je cellen. Vrije radicalen zorgen ook voor het verouderingsproces en kunnen een oorzaak zijn van kanker. Het eten van antioxidantrijke voedingsmiddelen is dus goed.

•    Rauwe cacao bevat theobromine. Theobromine kan helpen hoest te onderdrukken. Wetenschappers hebben ontdekt dat theobromine een groter effect heeft dan bijvoorbeeld codeïne. Ook schijnt theobromine je tandglazuur uit te harden, waardoor de kans op gaatjes kleiner wordt.

•    Rauwe cacao is rijk aan vitaminen en mineralen die je gezondheid kunnen ondersteunen. Een paar voorbeelden: kalium, koper, ijzer en magnesium. De koper en kalium kunnen beroertes en andere aandoeningen aan hart en bloedvaten helpen voorkomen. Het ijzer beschermt tegen bloedarmoede door ijzertekort, en de magnesium helpt bij het voorkomen van diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Waarom rauwe cacao en geen gewone cacao / chocolade? Chocoladerepen uit de winkel bevatten over het algemeen een heel klein beetje cacao en veel suiker en melk, wat niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Daarnaast is cacao vaak verhit geweest waardoor bijna alle goede voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Rauwe cacao is helemaal puur, niet geraffineerd en heeft een hoge voedingswaarde.

Ik vind het echt een bijzonder idee dat als ik bijvoorbeeld chocoladeballetjes met rauwe cacao en zonder suiker eet, ik iets eet wat mijn lichaam goed doet. Wat een verschil met bewerkte producten waarvan je als je het gegeten hebt een vol gevoel hebt, misselijk bent geworden of ineens doodmoe bent. Dit voelt goed!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Rauwe cacao is gezond

 1. karin schreef:

  Ik lees steeds meer over “rauwe cacao”. Maar waar koop ik dat. Kan dat in de supermarkt. Is cacao van Droste rauwe cacao? Ik wil graag mijn eigen chocolade repen maken, vandaar deze vraag,

  • Paulien schreef:

   Beste Karin,

   Cacao van bijvoorbeeld Droste is niet rauw, maar meer bewerkt en verhit. Rauwe cacao poeder is puurder. Je kunt het kopen in bijvoorbeeld een Natuurwinkel.

   Succes, ik ben benieuwd naar het resultaat van je chocoladerepen!

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *