Pruimentaart

PruimentaartIk ben dol op zomerfruit. Van bramen tot aardbeien, van nectarines tot pruimen. En pruimen, die zijn er in september ook nog. Deze zomer hebben we wel af en toe pruimen gegeten: heerlijke, en veel verschillende soorten. Bij de Turkse supermarkt in onze woonplaats hebben ze altijd meerdere soorten liggen en ze zijn supervers.

Maar ik had nog niets gemaakt met pruimen. En ik kreeg er zin in om dat wel te doen. Met pruimen kan je van alles: verwerken in een cake, jam of sap van maken, en noem maar op. En, een taart van maken! Ik wilde toch nog proberen om een lekkere taartbodem te maken, dus ik ging weer eens aan de slag.

Het is een zuivelvrije taart geworden. En glutenarm door de volkoren speltmeel. Wil je glutenvrij, kan je kiezen voor bijvoorbeeld boekweitmeel, maar dan zul je iets meer bakpoeder moeten gebruiken. Ik noem hem suikervrij, omdat ik palmsuiker gebruik.

Overigens zou je de pruimen heel goed kunnen vervangen voor appel. Dus vind je de bodem en de kruimels lekker, maar is het geen pruimenseizoen, probeer het dan eens met appel en je hebt een heerlijke appeltaart!

Recept voor pruimentaart

Benodigdheden
•    200 gram volkoren speltmeel
•    1 theelepel wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    50 gram palmsuiker
•    100 gram kokosolie
•    500 gram pruimen
•    Kaneel

Bereidingswijze
Voorbereiding
Doe het volkoren speltmeel, de wijnsteenzuur en de palmsuiker in een kom en meng het.
Smelt de kokosolie en doe dit bij het meel.
Meng en kneed het tot een egaal deeg.
Je zult merken dat het nog geen stevig deeg is, dit komt door de gesmolten kokosolie.
Zet het afgedekt voor een uur of twee in de koelkast.

Vervolg
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een springvorm van 28 cm doorsnede in met kokosolie.
Haal het deeg uit de koelkast.
Het is nu behoorlijk hard, doordat onder de 25 graden kokosolie hard wordt.
Kneed het met je handen goed door en het wordt een mooi soepel deeg wat je goed kunt gebruiken.
Neem 3/4 deel van het deeg en druk dit uit in de springvorm.
Maak een klein opstaand randje.
Bak de bodem in de oven voor 10 minuten.
Zet het resterende deeg terug in de koelkast.

Tenslotte
Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in parten.
Haal na 10 minuten de bodem uit de oven.
Verdeel de pruimen erover.
Bestrooi de pruimen rijkelijk met kaneel.
Pak het laatste deeg en verkruimel dit tussen je vingers over de taart.
Bak de taart voor 20 tot 30 minuten.
Laat iets afkoelen, het deeg wordt dan nog wat harder, en dan…
Geniet!

Tip
•    Doordat er nog vocht uit de pruimen komt na het bakken kan de bodem wat zachter worden. Het beste is daarom deze taart dezelfde dag te serveren.

Pruimen

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Pruimentaart

  1. Petra schreef:

    Wat een heerlijk idee! En, zoals je aangeeft, veel variatie mogelijk. Tip: over de bodem, voordat je de vruchten erop doet, een eetlepel of iets meer haverzemelen strooien. Deze absorberen evt. vocht, zodat de bodem niet te week wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *