Peulvruchten (met recept voor mediterraanse kikkererwtensalade!)

PeulvruchtenOmdat wij weinig tot geen vlees en zuivel eten, is het belangrijk om erop te letten dat we alle voedingsstoffen die we nodig hebben ook echt binnen krijgen. Nu zijn er helaas veel misverstanden, zoals dat je echt vlees en zuivel moet eten om gezond te zijn en te blijven. Als je veel groenten, fruit, noten, zaden en pitten eet en je varieert zo veel als je kunt, dan zit het over het algemeen wel goed.

Peulvruchten is één van de bronnen waaruit je veel verschillende voedingsstoffen kunt halen. Peulvruchten zijn eigenlijk geen groenten, maar zaden. Ze zitten boordevol eiwitten en ijzer, waardoor het een uitstekende vleesvervanger is. Peulvruchten bevatten veel vezels, waardoor je voeding beter verteerd wordt.

Denk aan o.a. bruine bonen, linzen, kidneybonen, snijboontjes, tuinbonen, sugar snaps, kapucijners, peultjes, simbonen en kikkererwten. Wat een heerlijkheid aan mogelijkheden voor je maaltijden. Het leuke is dat je met peulvruchten echt alle kanten op kunt. Je kunt ze gebruiken in een salade als lunch, bij je avondmaaltijd gewoon los erbij of verwerkt in een burger, etc.

Vandaag een recept waar ik een peulvrucht gebruik, namelijk kikkererwten. Een salade zoals je hem zou kunnen gebruiken op een broodje of als bijgerecht. En pas je het recept iets aan, dan heb je een heerlijke spread, voor op een toostje of broodje (zie de tip onder het recept). Beide varianten zijn gezond broodbeleg en / of een verantwoord tussendoortje. Zuivelvrij, suikervrij en E-nummervrij. De smaak is overheerlijk, en doet mediterraans aan.

Wat kan je met deze kikkererwtensalade:
•    Op een broodje;
•    Op een toostje;
•    Gewoon zo als lunch;
•    Als bijgerecht bij je avondmaaltijd;
•    In een wrap;
•    Op een pannenkoek.

Eet smakelijk!

Recept voor mediterraanse kikkererwtensalade

Benodigdheden
•    1 blikje of potje kikkererwten (à 400 gram)
•    2 eetlepels mayonaise (zonder suiker, etc.)
•    Zwarte peper naar smaak
•    Een beetje citroensap
•    1/2 potje halfgedroogde zontomaten (à 180 gram)
•    1 kleine rode ui
•    2 eetlepels kappertjes
•    10 gram verse bieslook

Bereidingswijze
Spoel de kikkererwten af in een vergiet.
Doe twee eetlepels kikkererwten apart in een schaaltje.
Voeg daar de mayonaise aan toe en pureer het met een staafmixer tot een egaal mengsel.
Breng dit op smaak met peper en citroensap.
Prak de andere kikkererwten een beetje fijn met een vork, zodat het een grof mengsel wordt.
Snijd de halfgedroogde zontomaten fijn.
Pel en snipper de rode ui.
Doe de tomaten, ui en kappertjes bij de fijngeprakte kikkererwten.
Doe het kikkererwten-mayonaisemengsel erbij.
Knip de bieslook erboven en roer alles goed door elkaar.

Tip
•    Als je alle ingrediënten met de staafmixer of in de blender helemaal fijn mixt, dan heb je een heerlijke kikkererwtenspread.

Peulvruchten

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *