Onze ervaringen met eten in Italië

Salata MistaEen tijdje geleden schreef ik al een blog met 5 tips voor gezond eten tijdens je vakantie. Inmiddels zijn we zelf op vakantie geweest en zal ik wat delen over onze ervaringen.

We waren op vakantie in Italië, een land wat bekend staat om de keuken. Veel lekkere dingen, maar helaas ook veel vlees, vis, kaas, tarwe en suiker. En laten dat nu net de dingen zijn die wij niet eten. Vlees en vis zijn vrij makkelijk te mijden. Kaas is soms wel lastiger, het zit echt overal op en in. Maar toch valt ook kaas te mijden. We ontdekten bijvoorbeeld een restaurantje met een superlekkere pizza op de kaart: Marinara. Een superdunne en knapperige pizzabodem met alleen tomaat en knoflook als beleg. Waarom heeft niet elk restaurant deze pizza op het menu? 🙂 We hebben enorm gesmuld en bij een volgende keer vroegen we extra beleg: champignons en rucola. Zo profiteerden we van het feit dat er geen mozzarella op zat en hadden we ook nog lekker extra groenten erop.

Maar inderdaad, die pizzabodem, dat is wel tarwe. Als je echt geen tarwe wilt eten, dan is de keuze in restaurants mager. Pizza’s, pasta’s, de kaart staat er vol mee. We hebben wel een keer glutenvrije pizza’s gezien, dus het kan blijkbaar wel. Wij hebben hier niet voor gekozen omdat we op dat moment een ander restaurant op het oog hadden. Maar wil je echt geen tarwe of gluten, dan kan je natuurlijk ook voor salades kiezen! Dat hebben wij ook verschillende keren gedaan. Elk restaurant heeft tenminste één salade op de kaart en dat is de Salata Mista. Een gemengde salade, met groene sla, tomaat en soms ook kool of wortel. Het was altijd even vers, echt lekker. Sommige restaurants hebben meer keuze voor salades, en als er dan een optie is waar wel kaas, vlees of vis bij zit, dan kan je eenvoudig vragen of ze dat weg willen laten.

Salata Mista

Zelf koken hebben we ook gedaan. Van thuis hadden we o.a. peulvruchten, bruine rijst en speltpasta meegenomen. In de plaatselijke supermarkt in Italië kochten we verse groenten, biologische tomatensaus zonder suiker, etc. We hebben de meest heerlijke maaltijden gegeten. We hebben niet te ingewikkeld gedacht en herhaalden gerechten gerust. Weer een keer andere groenten in de pasta, en het was weer overheerlijk.

Voor het ontbijt hadden we onze Magic Bullet meegenomen, een superhandige miniblender. Zo konden we ook in ons appartement lekkere groene smoothies maken. Groenten en fruit is overal te koop, dus dat is niet moeilijk. Overigens, het fruit in Italië was echt smullen! We hebben echt veel ervan gegeten. De perziken waren favoriet, een lekkere bite en heel sappig, perfect 🙂

Voor de tussendoortjes hadden we van thuis zelf gebakken koekjes meegenomen. Ook aten we als tussendoortje dus veel fruit. En wat we daar ook nog hebben gekocht waren grissini’s van mais en geroosterde broodjes van spelt.

De lezer die al langer meeleest weet dat manlief vorig jaar gestopt is met het drinken van koffie (lees er meer over in deze blogs: klik hier en klik hier). In deze vakantie zei hij: één keer zo’n heerlijke Italiaanse cappuccino, dat zou wel lekker zijn. Maar ja, daar zit melk in… Bleek dat ze in de strandtent waar we onze bedjes en parasol huurden cappuccino met sojamelk hadden! Nu zijn we ook geen fan van soja, maar één keer in de vakantie moet kunnen. Ook hiervoor geldt: gewoon vragen of ze plantaardige melk hebben en wie weet tref je het.

Cappuccino met sojamelk

Zo zijn we onze vakantie ook wat eten betreft uitstekend doorgekomen. Het is soms even iets meer nadenken, van te voren thuis en ook op je vakantiebestemming. Maar denk in oplossingen, dan komt het altijd goed!

Dit bericht is geplaatst in Blog, Vakantie met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Onze ervaringen met eten in Italië

  1. mevr. Gewoontjes schreef:

    🙂 Ik heb ook zo heerlijk genoten van een cappuccino lactosevrij!
    Een koffie/ijsbar die bijna alles ook lactosevrij aanbied. De serveerster bleek er zelf ook niet tegen te kunnen. Ff genieten voor mij :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *