Ontspullen, hippe rage of goed idee? (deel 1)

Sinds een tijd hoor je steeds meer over ontspullen. Of noem het minimaliseren. Ook ik ben hiermee bezig gegaan. Dit proces begon bij mij een aantal jaren geleden. In deze blog wil ik je daar iets over vertellen, en ik ben ook wel erg benieuwd of dit iets is waar jij mee bezig bent. Tenslotte wil ik de vraag bij je neerleggen of ontspullen nu een hippe rage is (het lijkt iets van de laatste jaren te zijn) of dat het een goed idee is.

Toen ik jaren geleden voor het eerst op reis naar Afrika ging, nam ik een weekendtas mee. Dat was het. Ik was daar twee weken, met één weekendtas. Ik verbleef ver buiten de bewoonde wereld, op een heerlijke plek. Alles wat ik nodig had was er. En ik realiseerde me ontzettend dat ik dus eigenlijk helemaal niet zo veel nodig had. Het voelde voor mij echt enorm bevrijdend om te leven uit die weekendtas. Om het gewoon te doen met de spullen die ik op dat moment bij me had. Het was goed. Het was genoeg. En dat was voor mij het begin van het proces van ontspullen.

Toen ik na die twee weken in Afrika thuis kwam had ik het emotioneel gezien best zwaar. Dit had te maken met dat ik niet zo goed ben in afscheid nemen, met dat ik de mensen die ik daar ontmoet had miste, met het leed wat ik daar gezien had, etc. Ik moest alles een plekje geven. Het had ook te maken met dat ik in mijn eigen, ruime, volle huis kwam. En dat klinkt misschien heel erg ondankbaar. Het is niet ondankbaar bedoeld. Ik ben juist heel blij met ons huis, met onze plek. Ik voel me echt een bevoorrecht mens dat ik een huis heb waar we kunnen wonen, waar we veilig zijn, waar we het warm kunnen maken in de winter, en dat we alles hebben wat we nodig hebben. Maar ik realiseerde me ook dat we gewoonweg te veel hebben. We hebben meer dan we nodig hebben.

Toen ik hierover ging nadenken realiseerde ik me dat een gedeelte van de stress die ik in mijn leven ervaar komt door de spullen om me heen. De zolder die propvol staat met spullen die een keer uitgezocht moeten worden. De kasten die voor de helft bezet gehouden worden met spullen die we nooit gebruiken. De rommellade waar het niet een beetje een rommel is, maar die uitpuilt. Onze kledingkasten die voor het grootste gedeelte vol liggen en hangen met kleding die we nooit dragen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vrij snel na dit moment ben ik de zolder opgegaan. Ik bedacht dat ik alle dozen en zakken zou uitpakken, alles door mijn handen wilde laten gaan, en dan zou bedenken: Wil ik dit houden of niet? Zo ja, waarom? Als ik uit kwam op een goede reden, dan zou ik gaan bedenken waar ik het dan wilde bewaren. Ik had kunststof boxen gekocht, zodat ik alles netjes zou kunnen opruimen, en de boxen goed zou kunnen opstapelen. Als ik iets niet wilde houden, dan stelde ik mezelf de vragen: Kan ik dit verkopen? Kan ik dit weggeven? Moet het worden weggegooid? Het was een enorme klus, waar ik me als een malle op stortte. In die tijd heb ik zo veel weggegooid dat het maanden duurde voordat alles weg was, elke keer een paar vuilniszakken bij de kliko in. En van alles wat ik verkocht kon ik mijn oude fiets zelfs vervangen voor een nieuwe.

Toch duurde het nog een tijdje (lees: een paar jaar) voordat ik verder ging met dit proces. Het eerste wat ik toen weer ging doen was kleding uitzoeken. Een eerlijk gezegd heb ik me geschaamd voor de hoeveelheid kleding die we hadden, terwijl we echt maar een klein gedeelte gebruikten. We hadden gewoon alles bewaard van jaren en jaren. Of het nu uit de mode was, te groot of te klein, het lag er gewoon allemaal nog. Ook hier stelde ik mezelf vragen: Kan ik hier nog iemand blij mee maken? Moet het worden weggegooid? Telkens had ik de neiging om dingen te blijven bewaren, onder het motto van, het is handig als verfkleding, of deze broek is fijn voor in de tuin. Maar hoeveel kluskleding of tuinbroeken heeft een mens nodig? Precies 😉 Zakken vol gingen naar een goed doel, en een gedeelte verdween in de kliko.

Tussendoor heb ik ook kleinere dingen gedaan. Die rommellade aanpakken bijvoorbeeld. Wat ik daar tegen kwam sloeg echt nergens op, van schroefjes die misschien nog wel eens handig waren tot aan keukengereedschap wat ik nog nooit gebruikt had. Ik ben heel erg rigoureus geweest en heb de spullen in die lade ongeveer gehalveerd. En ik riep echt wekenlang elke keer als ik iets pakte uit deze la: Hoe fijn is dit! 😉

Na deze projecten was het de kunst om het netjes te houden, om de hoeveelheid dozen op zolder en de hoeveelheid kleding in de kast niet weer te laten groeien. Met kleding gaat dat goed. Met de zolder helaas wat minder. Daarom ben ik nu opnieuw begonnen om op zolder op te ruimen. Ik doe dit wat meer stap voor stap omdat ik nog niet optimaal fit ben vanwege het feit dat ik herstel van een burn-out.

De afgelopen jaren ben ik meerdere keren op reis geweest, op vakantie, naar Afrika, en telkens weer realiseer ik me dat ik het heerlijk vind om uit een koffer te leven. Telkens weer merk ik dan een soort rust bij mezelf. Tevredenheid met weinig spullen. Dat ik niet zo veel nodig heb. En nu ook met die burn-out is één van mijn doelen ook om nog rigoureuzer te gaan zijn met spullen opruimen en weg doen. Stap voor stap. Omdat ik geloof dat een opgeruimd huis bijdraagt aan minder stress. En dat heeft voor mij ook alles te maken met gezond in het leven staan en kunnen genieten.

Overigens betekent ontspullen voor mij niet dat ik niets meer wil kopen. Ik had bijvoorbeeld de wens voor een fijne keukenmachine, ik noem maar een voorbeeld, en die kreeg ik begin deze maand voor mijn verjaardag van manlief en zoonlief. Het gaat er echt om dat ik geen spullen in mijn huis wil hebben die ik nooit gebruik. Rommeltjes. Te veel van één soort iets. Spullen die er niet toe doen. Etc.

Nu ben ik benieuwd: is dit een thema waar jij ook wel eens mee bezig bent (geweest)? Heeft dit je interesse? Of vind je dit alleen maar een hippe rage? Ik zou het heel leuk vinden als je me dat wilt laten weten. Tik een reactie of stuur me een bericht als je er iets over wilt delen!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

12 Reacties op Ontspullen, hippe rage of goed idee? (deel 1)

 1. lidy schreef:

  ontspullen, ja dat probeer ik ook te doen. de eerste drie vier dozen wegdoen dat lukt wel. Maar dan komt het aan op zaken die ik gewoon leuk vind, of waarvan i k denk dat ik ze misschien nog wel eens kan gebruiken, herkenbaar?
  Terwijl er vele zaken zijn die ik al jaren niet gebruik of zelfs maar in mijn handen gehad heb. Wat zou het toch zijn dat wij mensen zo graag verzamelen?

  • Paulien schreef:

   Ha Lidy,

   Dank voor je reactie!

   Ik vind het al heel knap dat je drie of vier dozen kunt weg doen hoor! Ik herken wel de gedachten dat ik dingen misschien nog wel eens kan gebruiken, of dat ik dingen leuk vind om te bewaren. En sommige dingen bewaar ik ook heel bewust. Een paar dingetjes van vroeger vind ik leuk om te hebben, bijvoorbeeld. Wat ik wel minder heb tegenwoordig is dat eerste, dat ik denk dat ik iets nog nodig zal hebben. Ik bedenk dan: hoeveel kost het als ik het opnieuw zou moeten kopen? Of: kan ik het van iemand lenen? En: hoelang heb ik het al niet gebruikt, dus is het logisch dat ik het binnenkort nodig zal hebben? Veel spullen doe ik dat zó weg.

   Je vraagt wat het is dat wij mensen graag verzamelen. Ik denk dat het een bepaalde mate van veiligheid geeft, of dat we denken dat het ons dat geeft. Maar ik geloof dat het schijnveiligheid is, dat het soms een kwestie is van dat er dingen uit het verleden verwerkt moeten worden of losgelaten. Wat denk jij?

   Groetjes,
   Paulien

 2. Sjanie Bikker schreef:

  Ik zou ook graag heel veel opruimen. Ik merk dat het rust geeft in je hoofd.
  Vanmorgen heb ik net 2 bakken met tijdschriften en andere dingen opgeruimd. Ik probeer verder te gaan.

  • Paulien schreef:

   Ha Sjanie,

   Het geeft zeker rust, mooi dat je dat zegt. In mijn volgende blog over ontspullen zal het hier ook over gaan.

   Wat goed dat je twee bakken met tijdschriften en andere spullen hebt opgeruimd! Dat geeft een goed gevoel hè.

   Succes!

   Groetjes,
   Paulien

 3. Kathy schreef:

  Hallo Paulien,
  ik vind het helemaal geen hippe rage, maar precies net zo-zalig, alles wat je beschrijft is zo herkenbaar!
  Minder spullen hebben betekent voor mij (bijna automatisch) minder stressen, minder zorgen om het onderhoud, meteen iets terugvinden, en daarbij word ik net ook (veel) dankbaarder voor de spullen die ik wel (nog) heb (en dat zijn er best nog veel hoor, het is echt een proces vind ik).
  Nu ik je blogje lees, wil ik komende vakantiepauze er ook weer mee verder aan de slag 🙂
  PS 1 (de ‘kliko’ is dat zoiets als de Kringwinkel hier? – hier bedoel ik, België)
  PS 2 Marie Kondo ken je vast ook wel? daar heb ik ook al veel aan gehad.

  Groetjes, Kathy

  • Paulien schreef:

   Ha Kathy,

   Wat mooi dat het zo herkenbaar is, dankjewel dat je reageert! Leuk dat je het minder stressen noemt, dat specifiek is het onderwerp van de volgende blog in mijn reeks over ontspullen.

   Een kliko is een afvalcontainer, die wij in Nederland bij ons huis hebben. Eigenlijk heet het ding zelf een mini-container, en het bedrijf wat ze maakt heet Kliko, maar in Nederland worden die containers dus kliko’s genoemd 😉

   Marie Kondo ken ik ja. Haar manier van het benaderen van spullen sluit niet helemaal aan bij hoe ik dat ervaar, maar dat geeft niet. Haar methode werkt absoluut.

   Groetjes, en succes!
   Paulien

 4. Ali schreef:

  Hallo Paulien,
  Ontspullen is volgens mij een rage, maar een doordat we tot de ontdekking komen dat we veel te veel spullen in huis hebben. Zoals jij zegt dingen die je niet gebruikt en kleding die je niet (meer) draagt.
  Ik ben ook al een tijdje bezig met opruimen. Ik heb heel veel spullen in huis waar ik niets mee doe. Ik ruim op, maar het gaat langzaam. Ik moet wel in de steming zijn om weer wat op te ruimen/weg te doen. Zal bij mij ook nog wel een tijd duren voordat ik ruimte in mijn huis en daarmee in mijn hoofd heb.
  Ik ga elk jaar in het voorjaar een midweek naar Center Parcs. Een overzichtelijke cottage, zonder extra’s. Ik geniet daar elk jaar weer van. Ik hoef niets op te ruimen, hoef niet schoon te maken en ben met weinig tevreden.

  • Paulien schreef:

   Ha Ali,

   Bedankt voor je reactie! Dat het langzaam gaat is op zich niet erg, soms is spullen weg doen en opruimen ook een kwestie van dingen verwerken. Daarom is het ook niet vreemd dat je het gevoel hebt dat je er wel voor in de stemming moet zijn, dat herken ik wel. Heb je je midweek vakantie al gehad dit jaar?

   Groetjes,
   Paulien

 5. Zeker! Ik geef dagelijks tips over minimaliseren op mijn Fb pagina en website.

  • Paulien schreef:

   Leuk, Gera! Ik ben benieuwd wat je zult vinden van mijn reeks, de komende tijd zullen er meer blogs verschijnen over dit onderwerp.

   Groetjes,
   Paulien

 6. Alie schreef:

  Hoi Paulien,

  Hier ook druk aan het ontspullen. Oude jaargangen van tijdschriften e.d, boeken die ik toch niet meer lees,kleding die al jaren niet meer worden gedragen naar de kringloop gebracht. Veel spullen verkocht via marktplaats( dat geld kon mooi gebruikt worden voor mijn reis naar Afrika) spullen weggegooid en weggegeven . Heerlijk rust in je huis geeft ook rust in je hoofd.

  • Paulien schreef:

   Hi Alie,

   Wauw, dat klinkt goed en enthousiast! Wat heerlijk dat je zo bezig bent. Tof om een doel te hebben als je spullen verkocht, dat is een extra motivatie!

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *