Ontspullen en voeding (deel 3)

Ontspullen en voedingVandaag deel 3 in een reeks van blogs over ontspullen. Een thema wat mij al jaren bezig houdt, soms wat meer en soms wat minder. Op dit moment is het vrij actueel in mijn leven, zit ik volop in het proces van minimaliseren. Deel 1 ging over of ontspullen een hippe rage of een goed idee is. In deel 2 schreef ik over ontspullen en stress. In deze blog wil ik je meenemen in mijn gedachten over de relatie tussen ontspullen en voeding.

In ons huis hebben wij een trapkast. Je kent het wel, een kast achter een deur, in je huiskamer. We hebben daar nette schappen in, twee verrijdbare trolleys, dus een heerlijke ruimte om netjes spullen en voorraad in op te bergen. Zou je denken. Ik zal je vertellen, op het moment dat je de deur open deed kon je geen stap in deze kast zetten, zo vol was het. Met gevaar voor eigen leven haalde ik eruit wat ik wilde pakken 😉

Toen ik deze ruimte ging opruimen schrok ik echt behoorlijk. Het was veel. Ik ben gewoon één voor één alles eruit gaan halen, en stelde mezelf vragen: Heb ik dit nog nodig? Wil ik dit bewaren? Kan dit weggegooid? Als ik iets wilde bewaren legde ik het apart om het later netjes te kunnen opruimen, als ik iets wilde weggooien ging het direct in een vuilniszak. En ik kwam ook spullen tegen die ik niet hoefde te bewaren, niet weggegooid hoefden te worden, maar wel kon weggeven of verkopen.

Hetzelfde heb ik gedaan met mijn keukenkastjes. Vol met spullen, vol met voorraad, net zoals de trapkast. Veel te veel spullen, en ook veel te veel voorraad. Dan kom je dingen tegen die al lang over de datum zijn, half aangebroken pakken van iets wat je nooit meer gebruikt, etc. Dan de koelkast. Ook veel te vol. Niet precies weten wat erin staat. Bakjes met restjes, je weet niet precies van wanneer. Dat geef een gevoel van stress.

Sinds mijn trapkast en keuken netter zijn, heb ik ook veel meer plezier met boodschappen doen. Dat heeft overigens ook te maken met het feit dat ik elke week een planning maak. Ik bedenk voor een week wat ik nodig heb, welke maaltijden ik wil gaan maken, en aan de hand daarvan maak ik dan een boodschappenlijst. Zo koop ik vrij gepast in, en heb ik dus vrijwel nooit meer overbodige voorraad. Ik kook dus ook behoorlijk gepast, waardoor ik geen restjes heb die niet meer op gaan en uiteindelijk weggegooid moeten worden.

Reclames sla ik over. Ik heb een sticker op mijn brievenbus waardoor ik geen folders ontvang, en ik ken de aanbiedingen niet. Ben ik in de winkel en zie ik dat de volkoren speltmeel die ik altijd gebruik in de aanbieding is koop ik wel gerust twee zakken in plaats van één. Maar ik koop niet ineens een enorme voorraad. Tegen de tijd dat het op is, is er wellicht wel weer een keer een aanbieding.

Dit alles zorgt voor ruimte in mijn kasten en lades, voor overzicht en duidelijkheid. En dat brengt dan overzicht en duidelijkheid in mijn hoofd. Ik ervaar dat als erg prettig.

Hoe ziet jouw voorraadkast en keuken eruit?

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *