Ontspullen en minder stress (deel 2)

Ontspullen en minder stressLaatst schreef ik over ontspullen en hoe mijn proces hierin de afgelopen jaren is verlopen. Vandaag wil met je delen hoe ik denk dat het hebben van spullen voor stress kan zorgen, en hoe je dus je stressgevoelens kunt verminderen door te minimaliseren, door op te ruimen, door dingen weg te gooien, etc.

Men zegt wel eens: Een opgeruimd huis zorgt een opgeruimd hoofd. En ik denk dat daar een flinke kern van waarheid in zit. Natuurlijk is persoon één van nature meer van het opruimen en vindt de ander het gezellig als er wat spullen liggen. Ik voor mezelf heb bijvoorbeeld geen moeite met leefspullen. Daarmee bedoel ik: boeken op tafel, een tijdschrift op de leuning van de bank, speelgoed van zoonlief, etc. Maar waar het nu over gaat is opgeruimd in de zin van, hoe zien je kasten eruit? Heb je veel spullen die je niet nodig hebt? Het is in je huis, maar ergens dus ook in je hoofd. Als je een opgeruimd huis hebt, heb je dus een opgeruimd hoofd.

Legere schappen in je kasten zorgt voor overzicht. Overzicht zorgt voor duidelijkheid. Duidelijkheid zorgt voor minder stress. Pak die schappen en die kasten eens één voor één aan. Natuurlijk hoeft het niet klaar te zijn in één week. Dat is een onrealistische gedachte. Stap voor stap, dan kom je een heel eind.

Hoe vaak kan jij iets niet vinden? Sleutels die kwijt zijn in de rommellade. Dat ene papier wat ergens in de krantenmand ligt, of toch in een kast? Een kledingstuk wat spoorloos verdwenen lijkt te zijn? Je hebt vast je eigen voorbeelden. Iets kwijt zijn geeft stress. En één ding is zeker: als je minder spullen hebt, als je huis is opgeruimd, ben je minder snel iets kwijt.

Ruim je post direct op. Waarom op de hoek van de tafel leggen? Of in een bakje? Uiteindelijk stapelt het alleen maar op en heb je constant het gevoel dat je er nog naar moet kijken. Maak alles direct open, wat weg kan direct weg, wat opgeruimd moet direct in een map en de rekeningen apart om ze te betalen.

Daarop voortbordurend: houd je mailbox leeg. Mails zijn natuurlijk niet echt spullen, niet zoals echte post die op je mat valt. Toch noem ik het hier, omdat het hebben van een volle mailbox ook leidt tot stress. Het gevoel dat je er nog iets mee moet. Tip: meld je af van nieuwsbrieven die je niet nodig hebt of waar je nooit naar kijkt. Ga je een nieuwsbrief missen ben je zo weer opnieuw aangemeld.

Naast het hebben van spullen is het willen hebben van spullen ook een ding. Waar je ook bent, reclame vliegt om je oren. Folders die door de deur vallen, commercials op radio en tv, posters en bilboards buiten, etc. Er zijn voortdurend prikkels over spullen die je nodig zou hebben of zou moeten willen hebben in je leven, in je huis, in je tuin. Alsof je dan gelukkig bent. Nee dus. Een nee-nee-sticker of een nee-ja-sticker op je brievenbus kan je helpen.

Het hebben van spullen of het willen hebben van spullen geeft mensen in een bepaalde mate gevoel van veiligheid. Maar het is absoluut schijnveiligheid. Spullen geven je niet de warmte en liefde en genegenheid zoals mensen om je heen je wel kunnen geven. Kies voor de juiste focus. Onderzoeken wijzen uit dat minimalisten gelukkiger zijn en relaxter leven. Dat als mensen geld uitgeven aan ervaringen in plaats van aan spullen dat meer geluk brengt.

Hoe sta jij hier in? Wat is jouw mening over dit onderwerp? Deel het gerust, ik ben benieuwd!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *