Ontspullen, 10 tips (deel 4)

Ontspullen 10 tipsDe afgelopen tijd schreef ik een aantal keren over ontspullen (Ontspullen, hippe rage of goed idee?, Ontspullen en minder stress, Ontspullen en voeding). Vandaag een overzicht met 10 tips.

1. Begin klein. Het idee om je huis in een dag compleet aangepakt te hebben is een prachtig idee, maar totaal niet realistisch. Begin klein, doe dingen stap voor stap. Ruim eerst eens een lade op, en begin later aan grote projecten zoals je schuur of zolder.

2. Maak een planning. Als je denkt dat je wel een keer gaat opruimen komt het er vaak niet van. Plan het in je agenda in, blok gewoon een uur op een middag voor die ene kast. En in de week erna blok je een middag voor iets anders. Zo kom je er echt aan toe.

3. Bedenk een methode. Verzin een manier waarop opruimen voor jou handig is. Bijvoorbeeld: zet drie grote vuilniszakken of dozen neer, één voor wat weggegooid moet worden, één voor wat je kunt verkopen en één voor wat een andere plek in huis moet krijgen. Denk van te voren even na wat jij handig vindt.

4. Gooi zooi direct weg. Die vuilniszakken met spullen waarover je hebt besloten dat het weg kan: gooi het direct weg. Zet grote dingen direct achter in je auto om naar de kringloop of stort te brengen. Breng kleding direct naar het goede doel of de kledingcontainer.

5. Doe twijfelgevallen in een doos. Als je écht geen beslissing kunt nemen of iets weg moet of bewaard moet blijven, stop het dan in een doos. Zet deze doos op zolder en pak hem er na een maand weer bij. Heb je het gemist? Zo niet, dan kan het weg.

6. Houd het netjes. Je hoeft niet eerst je hele huis met alle kasten opgeruimd te hebben om het netjes te kunnen houden. Met netjes houden kan je direct beginnen, bijvoorbeeld je aanrecht, tafel en krantenmand, zodat je in elk geval niet meer spullen krijgt, en je huis niet onoverzichtelijker wordt.

7. Ruim je post direct op. Wat bij het oud papier kan, leg je direct bij het oud papier. Wat opgeruimd moet worden, stop je direct in een map. Rekeningen apart om te betalen. Zo houd je overzicht.

8. Bedenk een vaste plek voor je spullen. Sleutels altijd op dezelfde plek, opladers altijd in dezelfde lade, etc. Het kan je helpen om netter te zijn.

9. Denk na bij alles wat je koopt. Heb je het echt nodig? Word je er blij van, en zo ja, waarom? Je kunt ook met jezelf afspreken dat voor elk ding wat je koopt er iets anders je huis uit moet. Op die manier wordt je huis niet voller dan het is.

10. Wees realistisch. Het hoeft niet perfect. Het hoeft niet binnen een week. Wees relaxed en maak er een spel van, zodat je er blij van wordt. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je prettig voelt in je eigen huis, dat het op jouw manier gaat, en dat jij tevreden bent.

Veel succes!

Wat zijn jouw ervaringen met ontspullen / opruimen / minimaliseren? Deel ze hieronder in de comments!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *