Nasi met satésaus (E-nummervrij en suikervrij)

Nasi met satésaus (E-nummervrij en suikervrij)Al langer wilde ik experimenteren met nasi zonder pakje of zakje. Ik maak wel vaak gerechten met rijst en groenten, maar die ‘echte’ nasismaak, hoe krijg je die? En satésaus, ik vind dat zo lekker. Maar die in de winkel, ik word niet blij van de ingrediëntenlijst.

Om met de satésaus te beginnen. Ik ging aan het experimenteren met ingrediënten, en er is een waanzinnig lekkere saus uit komen rollen! Zo lekker dat ik er echt verbaasd van stond. Veel lekkerder dan uit een pakje of potje. Romig, maar niet tè. Pittig, maar op een lekkere manier. Iets zoet doordat ik er tomatenpuree in heb gebruikt. Kruidig van de peper. Echt om enorm van te smullen!

De nasi is best lastig. Die echt nasismaak… Ik begrijp van veel mensen dat ze trassi gebruiken. Maar trassi, dat zijn geplette garnalen. Wij eten geen schelp- en schaaldieren, dus trassi gaat hem sowieso niet worden. Dus aan de slag met kruiden. Het is niet één op één dezelfde smaak van de nasi uit een pakje. Maar dat moeten we juist ook niet willen, want hoe komt die smaak zoals die is? Precies, vanwege de toevoeging van E-nummers. Met koriander, gember, kurkuma, komijn en knoflook kom je in elk geval tot een heerlijke nasi. En met de satésaus erbij… Mmm!

Recept voor satésaus

Benodigdheden voor 3 tot 4 personen
•    200 ml rijstmelk
•    10 eetlepels pindakaas
•    70 gram tomatenpuree
•    2 theelepels sambal (zonder E-nummers)
•    1 teentje knoflook
•    Snuf peper

Bereidingswijze
Doe de rijstmelk, pindakaas, tomatenpuree en sambal in een steelpan.
Pel het teentje knoflook en pers deze boven de pan.
Doe de peper erbij.
Zet op laag vuur en roer totdat alles is opgelost en gemengd.
Verwarm nog even kort door en serveer het bij de nasi.

Tip
•    Als je de ingrediënten klaar hebt staan is het echt met drie minuten klaar, dus maak de saus helemaal op het laatste moment.

Recept voor nasi

Benodigdheden voor 3 tot 4 personen
•    Olijfolie
•    3 teentjes knoflook
•    Een fors stuk verse gember (of 2 theelepels gemberpoeder)
•    2 theelepels koriander
•    1 theelepel komijn
•    1 theelepel kurkuma
•    Peper naar smaak
•    600 gram prei
•    Een klein bosje bosui
•    250 gram rijst

Bereidingswijze
Snijd de prei in fijne ringen en was het.
Snijd de bosui in ringetjes.
Pel de knoflook en snijd fijn.
Snijd de gember fijn.
Verhit een scheut olijfolie in een wok.
Bak de knoflook en kruiden kort, totdat het gaat geuren.
Voeg de prei en bosui en bak het totdat het zacht wordt.
Kook ondertussen de rijst gaar.
Doe de rijst en het preimengsel bij elkaar en warm het nog even kort door.
Serveer met de satésaus en geniet van de maaltijd!

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

18 Reacties op Nasi met satésaus (E-nummervrij en suikervrij)

  1. Alet schreef:

    Ik heb een vraag over de pindakaas. Is deze wel suikervrij? En zo ja, waar kun je suikervrije pindakaas krijgen?

    Groeten,
    Alet

    • Paulien schreef:

      Beste Alet,

      Niet alle pindakaas is suikervrij. Maar gelukkig is er pure pindakaas te koop, bij o.a. de Natuurwinkel. Succes!

      Groetjes,
      Paulien

    • Lies schreef:

      “Puur Pinda” van de Jumbo heeft maar 2 ingrediënten: biologische pinda’s en een snufje zeezout. Heerlijk!!
      TIP;
      Na aankoop thuis meteen een paar dagen op de kop zetten dan mengt de olie zich weer door de pindakaas en hoef je niet de olie er door te roeren.

      • Paulien schreef:

        Beste Lies,

        Gelukkig zijn er inderdaad ook bij de ‘gewone’ supermarkten pindakaassoorten zonder suiker te koop!

        Groetjes,
        Paulien

  2. Tineke schreef:

    Bedankt voor je recept!
    Ik ga het van de week eens proberen. Fijn dat je geen trassi hebt gebruikt. Ik had al meerdere recepten van nasi zonder E-nummers (o.a. van Williene van Smakelijck en uit de boodschappen nr. 3 van 2014) maar overal wordt er trassi gebruikt. Wij houden niet van schaal- en schelpdieren dus was bang dat de nasi een mislukking zou worden…. Alleen mis ik het vlees erin.
    Groetjes,
    Tineke

    • Paulien schreef:

      Beste Tineke,

      Dankje voor je reactie! Wij eten geen schelp- en schaaldieren, dus trassi is voor ons geen optie, vandaar. Exact de smaak van nasi zoals je die ‘gewend’ was is heel lastig, maar deze komt erbij in de buurt. En wij vinden het zo lekker dat we het elke week wel een keer eten 😉

      Eet smakelijk!

      Groetjes,
      Paulien

      • Tineke schreef:

        Woensdag is de anders-dag bij ons dus dan ga ik het maken.
        Maar wel doe ik er kipfilet door. Dat deed ik bij de “andere” nasi ook altijd.
        Hopelijk wordt het net zo lekker als de bami waar ik een tijd geleden een recept van m’n zusje kreeg. Ook zonder E-nummers. Deze bami willen ze nu het liefste elke week 😉
        Groetjes,
        Tineke

  3. Tineke schreef:

    Hoi Paulien,

    Het was heerlijk!!!
    Ik heb er alleen 500 gram kipfilet aan toegevoegd. De pan was helemaal leeg terwijl er anders altijd wel wat overblijft 😉 Voor herhaling vatbaar dus.

    Groetjes,
    Tineke

  4. Elisa schreef:

    Hee Paulien!

    Super bedankt voor je satesaus recept, hij is onwijs lekker! Ik vroeg me alleen af of je het kunt invriezen? En hoelang het houdbaar is in de koelkast?

    Groetjes,
    Elisa

    • Paulien schreef:

      Beste Elisa,

      Graag gedaan! Hij is echt enorm om van te smullen hè 🙂 Invriezen heb ik nog niet geprobeerd, dus hoe dat dan wordt weet ik niet helaas. Als we wel eens een restje van de saus / het eten hebben bewaar ik dat gerust bijna een week in de koelkast om dan nog te eten. Natuurlijk even opletten in de zomer met erg warm weer e.d.

      Groetjes,
      Paulien

  5. Elisa schreef:

    Hoi Paulien,

    Bedankt voor je reactie! Fijn om te weten dat het een week in de koelkast goed is 🙂 Van het weekend nogmaals gemaakt, alleen toen smaakte hij vrij zuur. Ik denk dat ik er iets teveel tomatenpuree in heb gedaan en dat het misschien per merk ook nog kan verschillen hoe het smaakt.

    Groetjes,
    Elisa

    • Paulien schreef:

      Ha Elisa,

      Dat zou zeker kunnen, dat het per merk verschilt hoe het smaakt. Ik denk dat ook al wel eens gemerkt te hebben 😉

      Groetjes,
      Paulien

  6. Eliseraël schreef:

    Hoi Paulien
    Ik maak altijd pindakaas van ongezouten pinda’s (in de supermarkt) volgens mij zijn deze niet bewerkt..wat denk jij? en de rijstmelk maak je die zelf (rijst een nacht in water te zetten en dan in de blender en zeven? weet jij of dat kan?/lekker is?
    hoor het graag van je.
    Ga het recept deze week nog maken, je hoort van me.
    Eliseraël

    • Paulien schreef:

      Beste Eliseraël,

      Zowel pindakaas als rijstmelk koop ik bij de Natuurwinkel. Je kunt beiden inderdaad zelf maken. Ongezouten pinda’s kunnen nog wel gebrand zijn, daar zou je op kunnen letten.

      Laat me gerust weten wat je van het nasi en de satésaus vond!

      Groetjes,
      Paulien

  7. Giuditta schreef:

    Ik mis kipfilet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *