Moestuin

Moestuin, slaOnze achtertuin, dat was een met regelmaat terugkerend onderwerp van irritatie. Onkruid, mos tussen de stoeptegels, planten die dood gaan door de schrale grond. Dan maar gras, dachten we. Maar ook dat werd geen succes. Toen kwam Thabo bij ons. En als je een kindje hebt, dan moet je toch een schommel! πŸ˜‰ We hebben een prachtige pergola in de tuin laten zetten door De Briellaerd, met een gave schommel eraan voor Thabo. Maar dat gras, daar moesten we nu toch echt wat mee aan. Maar wat?

Bij Matthijs ontstond het idee om een moestuin te beginnen. Omdat het best apart is dat je grond hebt bij je huis en er niets nuttigs mee doet. En hoe gaaf zou het zijn als we eigen groenten en fruit konden oogsten, ook al is het maar een klein beetje van wat we in totaal nodig hebben? We lieten het eerst maar eens even bezinken. Want zulke groene vingers hebben we niet. Gaan we het leuk vinden? Gaat het lukken? Hoe moet dat met die schrale grond?

De knoop werd doorgehakt. Gewoon proberen! Als het niet lukt of blijkt dat we het niet leuk vinden houden we het bij één jaar. We moesten de grond goed aanpakken. Matthijs heeft uren gezwoegd op het spitten en losmaken van de grond, behoorlijke diepte in. De grond zat zΓ³ vast, geen wonder dat daar niets wilde groeien. Dus Matthijs heeft de grond goed los gemaakt en er flink veel mest door gedaan. Dat was het begin, zelfs dat vonden we er al mooi uit zien! πŸ˜‰

Moestuin
De eerste stap daarna was het poten van aardbeienplanten. We genoten van de geur van de grond, het poten van de fijne plantjes, het leggen van de houtschors en het water geven. Tuinieren wordt een stuk leuker als het een doel heeft: straks voedsel uit je eigen tuin te kunnen oogsten!

Daarna was het tijd voor groenten. Boerenkool en andijvie. Lekker in stamppotten en in onze groene smoothies. Of in pasta’s. En dan nog een courgetteplant. Met courgette kan je ook zo heerlijk veel verschillende gerechten mee maken.

Een paar weken later was alles al flink gegroeid, zagen de planten er steviger uit en zagen we de eerste piepkleine aardbeitjes groeien. Wat is dat tof. De volgende stap was het zaaien van slazaadjes, in potjes binnen. Twee weken later konden de kleine plantjes buiten in de volle grond gezet worden.

Inmiddels zijn we flink wat tijd verder en hebben we al erg genoten van de aardbeien, bramen, andijvie en courgettes. Het is allemaal zo lekker. Op naar de andere kant van de tuin, om ook daar een stukje grond vrij te maken!

Courgettes

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

17 Reacties op Moestuin

 1. Michel schreef:

  Mooi Paulien, die courgettes. Een moestuin is zo leuk!

 2. Ton schreef:

  Nou, hier nog een ‘ervarings-deskundige’, getraind door de eerste spreker. Moestuinieren is inderdaad geweldig, vooral als je de grond bij je huis hebt. Begin vooral lekker klein, met de gedachte: iedere wortel die we oogsten is bonus. Dan heb je geen verdriet over een mislukte oogst πŸ˜‰ Wat ook erg leuk en makkelijk is, zijn radijzen, stamboontjes (hebben geen stokken nodig) en spinazie. Of stop eens een uitgelopen aardappeltje van de supermarkt 20cm onder de grond. Succes!

  • Paulien schreef:

   Hoi Ton,

   Tof dat jullie er ook zo veel plezier aan hebben. Is het bij jou gelukt, die aardappel onder de grond? Ben benieuwd!

   Groetjes,
   Paulien

   • Ton schreef:

    Nou ja, gelukt, dat moet de tijd leren. De planten (3 stuks) staan nu zo’n 60 cm hoog, dus het is wachten op de bloei en dat ze afsterven. En dan kijken wat de opbrengst is!

 3. Miranda schreef:

  Wij hebben er zelfs al van mogen profiteren…
  Ik heb van die mooie gekregen krop andijve een heerlijk stamppot gemaakt. Mijn bedoeling was om een zomerse variant te verzinnen. Maar de overige gezinsleden wilden het liefst ouderwets met gerookte spekjes. En ja, dat is nu eenmaal erg lekker.
  De joekels van een courgettes die je gaf zijn gevuld en wel in een overschaal beland. We hebben gesmuld!

  Liefs!

  • Paulien schreef:

   Hee zus,

   Fijn dat jullie ervan genoten hebben! En zoals je kunt lezen hebben we besloten dat we de andere kant van de tuin ook gaan omtoveren tot moestuin. Er zal dus nog wel eens wat vaker iets volgen πŸ™‚

   Liefs,
   Paulien

 4. Miranda schreef:

  Nou heerlijk hoor!
  We houden ons aanbevolen…

  xM

 5. Alie Heuver schreef:

  Er gaat niks boven groente uit eigen moestuin.
  Wij hebben al jaren een moestuin en eten bijna alles uit eigen tuin.
  Er zit veel meer smaak aan groente uit eigen tuin,en de aardbeien zijn helemaal lekker.
  Succes met de voorbereidingen van het nieuwe stuk.

  Alie

  • Paulien schreef:

   Hoi Alie,

   Jullie zijn echt ervaren hΓ¨! Heb je nog gouden tips? πŸ˜‰

   Groetjes,
   Paulien

   • Alie Heuver schreef:

    Gewoon van alles proberen, kopen aan het begin van seizoen altijd wat plantjes bij de welkoop of intratuin.
    Bloemkool,rode bietjes,verschillende soorten sla.
    Als je een kleine kas kunt plaatsen raad ik je dat aan.
    Tomaten,paprika en komkommers doen het in een kasje erg goed.
    Dit jaar doen onze boontjes het erg goed.Als je zin/tijd hebt kom je maar eens kijken.
    Wat voor Thabo ook erg leuk is zijn grote sierpompoenen.

    Groetjes Alie

 6. Saskia van Kooij schreef:

  Ik heb het ook een tijdje gedaan en dat werkt erg verslavend moet ik zeggen. Het smaakt in ieder geval ook een heel stuk beter. En het geeft voldoening als je een flinke oogst binnen haalt :-). Succes!

 7. Ilse schreef:

  Ook hier dit jaar een groot stuk tuin omgespit.
  Krootjes gaan ook goed in een kleine moestuin en Rucola!
  Heb ook een aubergine staan.
  Frambozen hebben we ondertussen ook….. Plannen genoeg voor volgend jaar en het kriebelt hier inderdaad ook gigantisch om nog een stuk tuin om te spitten!
  Groetjes Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *