‘Mislukte’ bramentaart

BramentaartEr lag al tijden een recept te wachten tot ik er iets mee zou gaan doen. Het was een recept voor een taart, en ik had ideeën om die te veranderen. Met de aanpassingen moest het hét recept worden wat een groot succes zou zijn.

Ik maakte dus tijd, deed aanpassingen, ging aan de slag met overheerlijke ingrediënten, waaronder bramen uit eigen tuin. Het zou een taart worden van drie lagen op elkaar. Tijdens het maken snoepte ik volop van alles en ik was nog steeds overtuigd van het succes dat dit zou worden, want wat was het lekker.

En het werd een geweldige taart, ik was heel erg enthousiast! De drie verschillende lagen lukten goed. En de verschillende smaken combineerden zo goed met elkaar dat ik echt genoot om ervan te proeven.

De taart moest in de diepvries opstijven. Dat deed ik eerder met taarten, in de diepvries of koelkast. Dus hop, taart in de vriezer. En wachten maar.

Toen ging het fout.  Ik haalde de taart uit de diepvries, verwijderde de vorm… De taart was te zacht gebleven. Wat ging er fout? Geen idee. Weer in de diepvries, maar toen was hij al half in elkaar gestort. Argh, mislukte taart! Daar zat ik niet op te wachten natuurlijk. Uiteindelijk was hij half bevroren en haalde ik hem er weer uit. Stukken eraf en proeven maar.

Wat een verrassing toen het geniaal lekker was! Niet zoals ik van te voren had gedacht, ik had bedacht dat het een stevige, zachte taart zou worden. Het was nu harder, iets bevroren, maar zo lekker! Het smaakte friszuur, zomers en toch ook lekker zoet. De onderste laag had een lekkere bite, en de andere lagen waren heerlijk romig.

Mislukte bramentaart2 (2)

En wat zo gaaf is: naast lekker was deze taart gezond! Noten met goede vetten en eiwitten, fruit met antioxidanten en nog meer goeds, en suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij. Daarnaast rauw, dus geen verlies van voedingsstoffen. Ondanks dat het anders werd dan ik had gedacht is deze taart voor herhaling vatbaar hier!

Als jij het aandurft om hem te maken, zet de taart dan niet te kort in de diepvries. En haal hem 5 minuten voordat je hem wilt eten eruit en geniet!

Recept voor bramentaart

Benodigdheden
Voor de onderste laag
•    200 gram amandelen
•    350 gram dadels
•    3 eetlepels kokosolie

Voor de middelste laag
•    250 gram cashewnoten (3 uur van te voren geweekt in water)
•    2 rijpe bananen (3 uur van te voren in plakjes ingevroren)
•    75 ml ahornsiroop
•    75 ml vers geperst appelsap
•     1 theelepel kaneel

Voor de bovenste laag
•    300 gram verse bramen (3 uur van te voren ingevroren)
•    1 banaan (3 uur van te voren in plakjes ingevroren)
•    4 dadels
•    1 eetlepel ahornsiroop
•    1 theelepel kaneel

Bereidingswijze
Voorbereiding
Snijd twee bananen in plakjes en doe ze in een diepvriesbakje of –zakje.
Doe hetzelfde met de derde banaan en houdt deze apart in een bakje of zakje.
Doe de verse bramen in een diepvriesbakje of –zakje.
Doe de bananen en bramen drie uur voordat je de taart wilt maken in de diepvries.
Doe de cashewnoten in een bakje en doe er zo veel water bij tot ze onder staan.
Week dit drie uur lang, dus doe dit ook drie uur voordat je de taart wilt maken.

Voor de onderste laag
Bekleed een springvorm van 22 cm met bakpapier.
Smelt de kokosolie.
Ontpit de dadels.
Doe de amandelen in een krachtige blender of keukenmachine en mix totdat de noten helemaal fijn gemalen zijn.
Doe de dadels bij de noten en mix opnieuw tot alles fijn is.
Voeg de kokosolie toe en mix tot een plakkerig geheel.
Schraap het uit de blender, meng het eventueel nog wat extra door elkaar in een kom, en doe het in de springvorm.
Zet de springvorm in de diepvries.

Voor de middelste laag
Haal de twee bananen uit de diepvries.
Doe ze samen met de geweekte cashewnoten, ahornsiroop, appelsap en kaneel in de blender en mix het totdat het een glad en romig mengsel is.
Haal de springvorm met de onderste laag uit de diepvries en giet 3/4 van het mengsel erover.
De laatste 1/4 laat je in de blender zitten voor het maken van de bovenste laag.
Zet de springvorm voor 20 minuten in de diepvries.

Voor de bovenste laag
Haal de springvorm uit de diepvries.
Doe bij de 1/4 van het mengsel van de middelste laag de ingrediënten van de bovenste laag: bramen, banaan, dadels, ahornsiroop en kaneel.
Zet de blender aan en mix tot het een glad mengsel is.
Giet het in de springvorm.
De taart heeft een aantal uren diepvries nodig om voldoende op te stijven.
Haal hem een kwartier voordat je ervan wilt gaan smullen uit de diepvries, en snijd hem dan in stukken.
Geniet!

Tips
•    Zet alle ingrediënten per laag van te voren klaar op je aanrecht of tafel. Dit houdt het overzichtelijk en zo ontstaat er geen stress terwijl je lekker aan het werkt bent;
•    Als je geen krachtige blender of keukenmachine hebt kan je de amandelen en dadels voor de onderste laag ook fijnhakken met een mes op een snijplank. Het kost alleen iets meer tijd.

Mislukte bramentaart3 (2)

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *