Marinade om je vingers bij op te eten

We eten vrijwel geen vlees meer. Af en toe kopen we vegetarische vleesvervanger. En ook dat kan je lekker marineren.

Toen we nog vlees aten marineerde ik dat ook vaak. Dat waren niet de meest gezonde marinades weet ik nu. Kant en klaar uit een pakje is nu eenmaal geen goed idee. In marinades en sauzen e.d. zit sowieso meestal E621, een smaakversterker, ook wel mononatriumglutomaat genoemd. Het is een bekend E-nummer. Niet alleen omdat het aan veel levensmiddelen wordt toegevoegd (chips, hartige koekjes, soep, knakworst, rookworst, kant en klaar producten, en nog veel meer), maar ook omdat het een erg schadelijke smaakversterker is. Het kan de hersenen aantasten. En een bijkomend probleem is dat het de smaakpapillen activeert waardoor je de neiging hebt meer van het product te gaan eten.

Maargoed, marineren van vleesvervangers dus. Dat kan zo lekker zijn. Zo’n heerlijke marinade die je in laat trekken en die, als je gaat bakken, echt zo saus-achtig wordt. Tijd voor een homemade marinade dus! Het werd eigenlijk precies zoals ik het wilde, en we aten onze vingers erbij op. Hierbij het recept.

Recept voor homemade marinade (suikervrij, E-nummervrij)

Benodigdheden voor ongeveer 500 gram vleesvervanger
•    Sap van 1 citroen
•    2 teentjes knoflook
•    125 gram (suikervrije) ketchup
•    50 ml balsamicoazijn
•    50 ml olijfolie
•    1 eetlepel rozemarijn
•    1 eetlepel paprikapoeder
•    Peper naar smaak

Bereidingswijze
Pers een citroen uit in een kom.
Pel de teentjes knoflook en pers het boven de kom.
Voeg de overige ingrediënten toe en roer het tot een egaal geheel.
Leg je (stukjes) vleesvervanger erin en laat het een paar uur intrekken.
Roer het eventueel tussendoor een keer om.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Marinade om je vingers bij op te eten

  1. Ton schreef:

    Hoi Paulien,

    Wellicht een hele ‘foute’ vraag: zou je met dit recept ook kip kunnen marineren?

  2. Gaby schreef:

    Hoi Pauline. suikervrije ketchup …natuurwinkel? Ik heb er al eens naar gezocht.
    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *