Leven met minder afval (10 tips)

Leven met minder afvalSteeds vaker zie ik allerlei initiatieven langskomen voor leven met minder afval, of zelfs voor een leven zonder (of met nauwelijks) afval. Ik raak erdoor geïnspireerd, maar loop er ook tegen aan dat het me zo lastig lijkt.

Als mensen kunnen leven met slechts één zak afval per jaar, wat voor sommigen echt mogelijk is, dan vind ik dat zo ontzettend bewonderenswaardig. Maar tegelijk denk ik: ‘hoe dan!?’. Ik zou het echt niet kunnen. Nu weet ik ook dat als je ergens in gelooft je een heel eind kunt komen, maar het lijkt me echt oprecht heel lastig.

Toch vind ik het wel belangrijk om geen onnodig afval te hebben, en er zijn echt wel een aantal dingen die vrij eenvoudig te doen of te laten zijn. Ik zet wat tips voor je op een rij. Als we met z’n allen nou kleine stapjes zetten, groeien die misschien wel uit tot nieuwe, grote stappen. Een betere wereld begint bij jezelf, het is echt waar.

1. Neem je eigen tas mee als je gaat boodschappen doen. Vanaf 1 januari is het zo dat winkels niet meer gratis een plastic tas mogen aanbieden, dit scheelt hopelijk al veel plastic afval. Maar er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn die nu dus gaan betalen ervoor, maar hopelijk gaat er meer nagedacht worden over alternatieven.

2. Koop producten zonder verpakking. Komkommers met een plasticje eromheen, het is niet nodig. Op de markt hoeft een pompoen niet in een zak gestopt te worden. Op steeds meer plekken kan je noten scheppen in een zelf meegebrachte zak of bak.

3. Gebruik verpakkingen nog een keer. Potjes, plastic bakjes en andere dingen, je kunt ze soms nog ergens voor gebruiken. Met een beetje creativiteit gooi je minder weg.

4. Recycle. In iedere gemeente wordt het weer anders geregeld, maar overal zijn manieren om je afval te scheiden waardoor het gerecycled kan worden. En dan niet denken dat dat niets uithaalt, alle kleine beetjes helpen.

5. Koop groot in, dat scheelt verpakkingsmateriaal. Ik gebruik bijvoorbeeld de webshop Pit & Pit voor het groot inkopen van o.a. noten. Beter dan al die kleine plastic bakjes waar slechts een paar gram in zit.

6. Maak je eigen verzorgingsproducten, zoals tandpasta en deodorant. En gebruik een blokje zeep in plaats van vloeibare zeep wat weer in een plastic fles zit.

7. Vermijd wegwerpproducten zoals plastic flesjes. Water kan je tappen uit de kraan en meenemen in een glazen fles.

8. Plak een nee-nee of nee-ja sticker op je brievenbus. Al die folders die vaak ongelezen bij het oud papier gaan, dat is geen goed idee. En wil je toch de aanbiedingen bij houden, alles is online te vinden.

9. Koop een lunchtrommel in plaats van dat je je lunch in plastic zakjes stopt. Bij bijvoorbeeld Green Jump zijn mooie en handige trommels te koop.

10. Geef spullen weg of verkoop ze. Kleding dat je niet meer gebruikt: breng het naar een verzamelpunt, en anderen in binnen- of buitenland kunnen worden blij gemaakt. Telefoons of andere apparatuur: lever het in, zodat het bij iemand anders een tweede leven krijgt. Maar ook spullen verkopen is een uitstekend idee. Dingen die jij niet meer gebruikt kan een ander soms nog erg goed gebruiken.

Wat doe jij om afval te verminderen? Heb je nog goede tips? Deel het hieronder!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Leven met minder afval (10 tips)

  1. Rianne schreef:

    Nog een tip voor noten: denotenshop.nl. Is goedkoper. Ook grote verpakkingen. Vooral de Powermix raw is favoriet hier, is met macadamia o.a. Helaas geen biologische notenmix, maar wel losse biologische noten. Ook zuidvruchten etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *