Kweeperen (met recept voor jam!)

KweeperenKweeperen, ik had er al vaker van gehoord, maar er nog nooit iets mee gedaan. Toen ik ze onverwacht kreeg van een vriendin ben ik er direct de volgende dag mee aan de slag gegaan. Kweeperenjam zou het worden!

Kweeperen lijken op peren, maar is toch een iets ander soort vrucht. Rauw eten bijvoorbeeld kan je kweeperen niet. Verder zijn ze erg hard en als je ze gaat snijden zul je ook echt wat kracht moeten zetten. Gebruik bij voorkeur een goed, gekarteld mes en werk op een snijplank.

Je hoeft kweeperen niet te schillen. In de schil schijnt juist veel smaak te zitten en daarnaast bevat de schil pectine. Pectine zorgt ervoor dat als je jam of gelei maakt het goed gebonden wordt.

Kweeperen schijnen erg gezond te zijn. Ik las ergens dat vroeger de pitten geweekt werden in water, waardoor er een stroperig mengsel overbleef wat dan gedronken werd om hoest en keelpijn mee te behandelen. Ook schijnt de kweepeer goed te zijn bij darm- en maagklachten.

De smaak van een rauwe kweepeer is een beetje bitter en wrang, maar als je kweeperen gebruikt voor een gelei of jam, dan kook je ze en komt er een hele andere smaak vrij. Een zoete, bijna honingachtige smaak die erg lekker is.

De kweepeer, een vergeten vrucht, maar absoluut de moeite waard!

Recept voor kweeperenjam

Benodigdheden voor ongeveer drie potten jam
•    4 grote kweeperen (ongeveer 1 kilo) Kweeperen
•    1 limoen
•    100 ml rode wijn
•    1 eetlepel kaneel
•    200 gram palmsuiker

Bereidingswijze
Was het donslaagje van de schil van de kweeperen.
Snijd de kweeperen doormidden en snijd vervolgens de helften ook doormidden, zodat je kwarten hebt.
Haal de klokhuizen eruit.
Snijd de kweeperen in blokjes en doe ze in een grote pan.
Snijd de limoen doormidden en pers het sap eruit.
Doe het sap van de limoen, de rode wijn, het kaneel en de palmsuiker bij de kweeperenblokjes in de pan en zet het op laag vuur.

Kweeperenjam

Laat het ongeveer een uur pruttelen, terwijl je ongeveer elke 5 minuten alles goed doorroert.
Na een uur zullen de blokjes kweeperen zacht zijn en uit elkaar vallen.
Haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer tot een dikke jam.
Was drie jampotten goed af en spoel ze af onder de hete kraan.
Laat ze drogen aan de lucht.
Vul de potten met de jam en draai de deksels er goed stevig op.

Kweeperenjam

Tips
•    In plaats van limoensap kan je ook citroensap gebruiken;
•    Experimenteer gerust met de hoeveelheid palmsuiker. Hoe zoet je het wilt en wat je lekker vindt, verschilt per persoon.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Kweeperen (met recept voor jam!)

  1. Marjan schreef:

    Ik wil al een tijdje zelf jam maken, maar ik vraag me af hoe lang je het kunt bewaren?

    • Paulien schreef:

      Beste Marjan,

      Deze vraag krijg ik vaker en ik vind het een lastige vraag. Suiker toevoegen aan jam zorgt voor een lange houdbaarheid, maar als je kiest voor het maken van suikervrije jam dan zijn de berichten die ik op internet tegenkom over de houdbaarheid verschillend. Ik las ergens één week, ergens anders drie maanden en ook ergens toch wel een jaar. Ik maak zelf geen grote hoeveelheden jam tegelijk, dus bij ons staat het niet zo lang en krijgt het niet de tijd om te bederven 😉 Ik zou het in elk geval in de koelkast bewaren.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  2. Kristine schreef:

    Net gemaakt, heerlijk!! Mag wel met iets minder suiker voor mij. Heb kweepeer bomen in overvloed, dus ben heel blij met dit recept! Bedankt!

    • Paulien schreef:

      Hoi Kristine,

      Wat superleuk dat je kweepeerbomen hebt! Heerlijk. Het kan inderdaad best met minder palmsuiker af, het is erg persoonlijk.

      Graag gedaan natuurlijk en eet smakelijk! 🙂

      Groetjes,
      Paulien

  3. Christiane Claes schreef:

    hoi, ik zoek eigenlijk een recept met rietsuiker en liefst zonder wijn, voor confituur, geen gelei, of voor compote. weet niet of jij me er mee helpen kan. Ik lees ook wel dat er soms zoete witte wijn gebruikt word die ik toevallig wel in huis heb. Kan dat ook?

    • Paulien schreef:

      Hoi,

      Rietsuiker kan je in plaats van palmsuiker gebruiken als je dat wilt. En in plaats van rode wijn kan je ook zeker witte wijn gebruiken hoor!

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  4. Hilda schreef:

    Hoi Paulien,
    Ik heb zelf ook een kweepeerboom en worstelde enorm ommen keiharde vruchten doormidden te zagen. Totdat ik ontdekte dat je ze in de magnetron zachter kan krijgen. Maar dat neemt heel veel stroom. Nu stoom ik ze in een grote pan (20 minuten) met een stoomnetje op de bodem. Dan zijn ze een stuk beter te snijden. En ik snijd ze eerst in vieren en die stukken middendoor om de kolkhuizen eruit te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *