Kruidcake

KruidcakeAls tiener had ik een periode dat ik dol was op kruidcake. Plakken at ik ervan, al huiswerk makend, boek lezend of tv kijkend. Ik zag laatst ergens een kruidcake in een tijdschrift en ineens moest ik denken aan die tijd. Inmiddels had ik al jaren geen kruidcake meer op, maar daar is recent verandering in gekomen 😉

Kruidcake is vaak gemaakt met witmeel, boter, geraffineerde suiker en ei. Dat wil ik graag anders, dus ik heb een variant zonder deze ingrediënten. Toen ik aan het afmeten, roeren en klaarmaken was genoot ik al van de gedachte dat de kruidcake klaar zou zijn. Maar toen het daadwerkelijk zo ver was en ik hem uit de oven haalde overtrof het mijn verwachtingen! Het is een heerlijke kruidcake, een beetje kleverig, lekker kruidig, erg smakelijk.

Recept voor kruidcake

Benodigdheden
•    300 gram volkoren speltmeel
•    2 theelepels wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    3 eetlepels koek- en speculaaskruiden
•    150 gram palmsuiker
•    1 kleine banaan
•    200 ml rijstmelk
•    75 gram kokosolie
•    75 gram honing

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe de volkoren speltmeel, wijnsteenzuur, koek- en speculaaskruiden en palmsuiker in een kom en meng het.
Prak de banaan in een schaal fijn.
Doe de rijstmelk bij de banaan en roer door elkaar.
Doe de kokosolie en honing in een pannetje en smelt dit totdat het een egaal mengsel is.
Roer de geprakte banaan en rijstmelk erdoor.
Doe het mengsel met de kokosolie, honing, banaan en rijstmelk bij het meelmengsel en roer tot het een mooi beslag is.
Schep het beslag in een vorm naar wens en bak de kruidkoek gaar in ongeveer 40 tot 50 minuten.

Tip
•    Voor een kruidcake die glutenvrij is gebruik je bijvoorbeeld boekweitmeel in plaats van volkoren speltmeel.

Kruidcake

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

30 Reacties op Kruidcake

  1. Nicole schreef:

    Wij houden niet van kokos, kan ik die olie ook vervangen door olijfolie of lijnzaadolie?

    • Paulien schreef:

      Beste Nicole,

      In veel baksels en gerechten proef je de kokossmaak van de kokosolie niet, en bij deze kruidcake is dat ook zo. Als je toch iets anders wilt gebruiken is lijnzaadolie sowieso geen goede optie, omdat je dat beter niet kunt verhitten. Olijfolie zou je kunnen doen, maar heeft ook niet mijn voorkeur.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

      • annemiek schreef:

        Je hebt ook kokosolie die geurloos is. Deze heb ik gebruikt.
        wat een geweldige kruidcake.

        • Paulien schreef:

          Beste Annemiek,

          Fijn dat je de kruidcake geweldig vindt! Wij genieten er ook van als ik hem maak. Je hebt inderdaad ook geurloze kokosolie. Ik verkies zelf de extra vierge boven de geurloze, omdat die minder geraffineerd is.

          Fijne dag!

          Groetjes,
          Paulien

  2. Anne schreef:

    Klopt het dat er drie eetlepels koekkruiden in moeten? Het leek mij wat veel maar heb het wel gedaan.. Mijn ouders denken alleen dat ik hem nu wel veel te sterk heb gemaakt. Die hadden het idee dat dat theelepels moesten zijn. Ik zal het zo wel merken maar wilde het toch even navragen.

  3. Anne schreef:

    Fijn! Hij is lekker! Als ik hem volgende keer wat minder klef wil hebben kan ik hem dan gewoon wat langer in de oven doen?

    • Paulien schreef:

      Ha Anne,

      Fijn dat hij goed in de smaak valt! Ik vind zelf een kruidkoek heerlijk als hij een beetje kleverig is, ik heb dus niet geprobeerd hoe hij uitvalt als hij langer in de oven staat. Maar de kans is groot dat het dan wat droger wordt inderdaad. Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  4. Lineke schreef:

    Hoi Paulien,

    Dit recept lijkt toch wel sterk op je rogge rozijnenkoek, dus een hogere rozijnenkoek moet ook mogelijk zijn ;). Het klinkt erg lekker, ik ben ook dol op kruidcake. Deze ga ik dus ook zeker eens proberen, maar dan zonder de banaan :).

    Groet,

    Lineke

    • Paulien schreef:

      Ha Lineke,

      Het heeft wel overeenkomsten, maar door de kokosolie en honing wordt de kruidcake heel anders. Meer cake in plaats van koek zeg maar. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, geniet ervan!

      Groetjes,
      Paulien

      • Lineke schreef:

        Bedankt voor je snelle reactie Paulien! De kruidcake lijkt me trouwens ook lekker met een deel amandelmeel en een deel boekweitmeel. Kan ik de banaan gewoon weglaten denk je of wordt het dan te droog. Ik moet de cake namelijk wel glutenvrij maken.

        Groet,

        Lineke

        • Paulien schreef:

          Hoi Lineke,

          Met amandelmeel zou zeker wel eens heel lekker kunnen zijn. Als je de banaan weg laat wordt de structuur wat anders, en het zoeteffect ervan heb je dan niet, maar het moet wel kunnen denk ik.

          Succes!

          Groet,
          Paulien

          • Lineke schreef:

            Ik ga het eens proberen en zal het je laten weten! Ik vind banaan zelf wel lekker, maar in baksels vind ik de smaak niet zo lekker. Bijvoorbeeld banaan-ei pannenkoekjes houd ik ook niet van.

          • Paulien schreef:

            Leuk om het nog van je te horen, dank! Zo zie je maar hoe smaken verschillen hè, maar dat is ook wel weer leuk 🙂

            Groetjes,
            Paulien

  5. Liesbeth Sybrandi schreef:

    Hoi Paulien, ik bakte een recept van jou, weet niet meer welke, maar ik heb van die bakpoeder een zeepsmaak, niet lekker. Ik heb dat vaker gehad. Ik koop bij de Turkse winkel die groene zakjes, bakpoeder, sodacarbonaat, is dat wat jij bedoelt? Waar koop jij dat wijnsteenpoeder, hoe heet het merk etc?

    • Paulien schreef:

      Hoi Liesbeth,

      Meestal gebruik ik wijnsteen bakpoeder, ik heb hem van het merk Tammi en koop het bij de Natuurwinkel in mijn woonplaats. Ook kan je zuiveringszout gebruiken. Dit wordt ook wel baking soda of natriumbicarbonaat genoemd. Als je dat gebruikt moet je bij je baksel wel een zuur toevoegen. Dit is echt overal wel te koop, van drogist tot aan Natuurwinkel en inderdaad ook bij een Turkse winkel of een toko.

      Succes!

      Groetjes,
      Paulien

  6. Marieke schreef:

    Deze staat in de oven! Het beslag is al heel lekker 🙂

    • Paulien schreef:

      Dat gaat smullen worden! Leuk dat je het laat weten 🙂

      Groetjes,
      Paulien

      • Marieke schreef:

        Hmmm hij is heerlijk! Deze ga ik vaker maken!

        • Paulien schreef:

          Geweldig! Het is ook één van mijn favorieten 🙂

          Fijne dag!

          Groetjes,
          Paulien

          • Marieke schreef:

            De binnenkant was nog vloeibaar, maar in de koelkast stijfde het wel weer op. Eigenlijk wel lekker zo’n vulling! Was dat bij jou ook of moet ik het misschien wat langer bakken?

          • Paulien schreef:

            Hai Marieke,

            Bij mij is de binnenkant niet vloeibaar meer, wel kleverig, precies zoals ik het graag wil bij een kruidcake. Zo zie je maar dat ook elke oven weer verschillend is. Je kunt proberen om iets langer te bakken, eventueel nog even met een wat lagere temperatuur.

            Groetjes,
            Paulien

  7. Marieke schreef:

    Ja gelukt! 180 graden, 50 minuten. Precies goed!

  8. Astrid schreef:

    Erg lekker en fijn om recepten te vinden die ik kan gebruiken met mijn voedselallergie. Mijn vraag is hoe lang ik deze kruidcake kan bewaren?

    • Paulien schreef:

      Beste Astrid,

      Fijn dat je blij bent! Hoe lang je de kruidcake kunt bewaren hangt af van wat voor weer het is bijvoorbeeld, en hoe je hem bewaart. Je kunt hem prima in de koelkast bewaren, en dan denk ik dat een week maximaal moet lukken. Maar eerlijk gezegd, bij ons is-ie meestal sneller op 😉

      Groetjes,
      Paulien

  9. Marie schreef:

    Bedankt voor dit recept!
    Zou het ook met havermelk kunnen ipv rijstemelk?

    • Paulien schreef:

      Beste Marie,

      Graag gedaan! Een ander soort plantaardige melk kan prima. De smaak kan natuurlijk wat veranderen, maar dat hoeft geen probleem te zijn.

      Succes en geniet ervan!

      Groetjes,
      Paulien

  10. Petra schreef:

    Hoi Paulien, ik heb deze cake nu al een keer of 5 – 6 gemaakt en elke keer weer top! Zeker 25 mensen kunnen dit beamen 🙂 .
    Ik maak ‘m met roomboter en karnemelk omdat ik wel zuivel eet (als het maar puur is) en ook een flinke snuf peper. Verder doe ik er soms cranberries en gehakte noten door. Jum!!! Bedankt!

    • Paulien schreef:

      Ha Petra,

      Wat leuk dat je dit laat weten. Super dat jullie (en jullie gasten 😉 ) er zo van genieten! Wij hebben ook al vaak gemaakt en hij valt inderdaad keer op keer bij iedereen (en onszelf 😉 ) in de smaak. Leuk dat jij zelf creatief bent en er noten e.d. doorheen doet. Wij mengen er ook vaak rozijnen door, ook zo lekker. Geniet!

      Groetjes,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *