Kruidcake (100% plantaardig en vetvrij)

Kruidcake veganistischMijn eerdere kruidcake is een groot succes bij velen. Smakelijk en zacht, kruidig en hij komt erg dicht bij de kruidcakes die je in een winkel of bij een bakker koopt. Eén nadeel voor sommigen: er zit honing in. Ik kreeg met regelmaat de vraag van mensen of dat niet zonder kan. En dat vind ik zelf ook een goed idee om te proberen.

De laatste tijd ben ik af en toe ook aan het experimenteren met bakken zonder vet / olie. Dus om deze twee zaken (geen honing en geen olie) samen te voegen ging ik aan de slag. En er is een heerlijke kruidcake uitgekomen! Het is minder zacht en cake-achtig dan de andere versie. Het doet een klein beetje aan brood denken. De smaak is fijn! Het recept deel ik natuurlijk graag.

Recept voor kruidcake (100% plantaardig en vetvrij)

Benodigdheden
•    300 gram volkoren speltmeel (of bijvoorbeeld boekweitmeel als je glutenvrij wilt)
•    15 gram wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    75 gram kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
•    2 tot 3 eetlepels koek- en speculaaskruiden
•    3 rijpe bananen
•    200 ml rijstmelk (of andere plantaardige melk)

Bereidingswijze
•    Verwarm de oven voor op 200 graden.
•    Vet een cakevorm in met olie of gebruik een siliconen vorm.
•    Doe in een kom de volkoren speltmeel, wijnsteenzuur, kokosbloesemsuiker en koek- en speculaaskruiden en meng dit door elkaar.
•    Haal de schil van de bananen en prak ze met een vork in een schaal.
•    Doe de rijstmelk bij de geprakte bananen en maak er een mengsel van.
•    Doe het bananenmengsel bij het meelmengsel en roer met een lepel totdat het een egaal geheel is.
•    Doe het beslag in de cakevorm en bak in de oven voor 40 tot 45 minuten.

Tip
•    Aan het einde van de baktijd kun je controleren of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als de prikker er droog uit komt is de cake gaar, neem je beslag mee aan de prikker dan moet de cake nog even verder garen.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Kruidcake (100% plantaardig en vetvrij)

  1. ria schreef:

    heb recept gebruikt helaas was hij mislukt alleen kruimels wat kan ik er van maken ?

    • Paulien schreef:

      Beste Ria,

      Dank voor je berichte. Ik zat in het buitenland, dus vandaar een late reactie van mijn kant. Hopelijk heb je er iets lekkers mee kunnen doen. Ik denk aan: door je dessert, met fruit, gewoon zo opsnoepen, etc. Heb je een idee wat er mis is gegaan?

      Groetjes,
      Paulien

  2. Monique Janssen schreef:

    Op vraag van mijn echtgenoot nog maar eens de vetvrije kruidcake met banaan gebakken ! Als hij lange fietstochten maakt, is dat het ideale ‘krachtvoer’ voor onderweg ! Nog eens bedankt voor dit geweldige recept !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *