Kraanwater

KraanwaterHet lijkt zo normaal. Je doet de kraan open en er stroomt water uit. Het is niet zo normaal als je het vergelijkt met de rest van de wereld. Nederland is een land waar kraanwater van enorm goede kwaliteit is.

We gebruiken per persoon meer dan 100 liter water per dag. Dat drinken we niet allemaal op natuurlijk, we gebruiken het ook om ons eten in te koken en onze groenten mee te wassen. Heel bijzonder is dat we ons ook douchen en het toilet doorspoelen met drinkwater. Als je dat vertelt tegen iemand in Afrika, kijkt diegene je aan of je gek geworden bent.

Er komt dus overal schoon en lekker water uit de kraan in Nederland. Wat vreemd eigenlijk dat er nog steeds flesjes water verkocht worden. Eerder schreef ik over voedselverspilling, maar dit is ook verspilling. Het is zonde van het geld, zonde van de verpakking. Laten we met z’n allen meer kraanwater drinken, dat is voor veel dingen beter. Een paar feiten op een rij (bron: www.krnwtr-drinkkraanwater.nl):

•    Voor de productie van waterflessen wordt per jaar ongeveer 2,7 miljoen ton aan plastic geproduceerd. Dit kost 2,5% van de wereldwijde olieproductie;
•    Slechts 20% van de plastic flesjes worden gerecycled. Veel flessen belanden in de zee. In de Stille Oceaan is een soort van plastic eiland ter grootte van Frankrijk, Spanje en Portugal samen;
•    Watermerken als Spa, Evian, Sourcy, etc. zijn in handen van multinationals als Danone, Nestlé, Coca Cola of Heineken. Er zijn dus grote financiële belangen te verdedigen in de promotie van bronwater;
•    De productie, verpakking en het transport van verpakt drinkwater zorgt voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater. Wereldwijd wordt bijna een kwart van al het verpakte water per boot, trein, vrachtwagen of zelfs per vliegtuig van de bron naar onze winkels getransporteerd.
1 liter kraanwater: 0,34 gram CO2
1 plastic fles bronwater: 170 gram CO2
1 glazen fles bronwater: 450 gram CO2.

Zeker met warm weer is kraanwater verkoelend en verfrissend om te drinken. En wie denkt niet te kunnen variëren met water heeft het mis. Doe fruit of groente in je water en je zult verbaasd zijn van de heerlijke smaken die je krijgt!

Recept voor frisse dorstlesser

Benodigdheden
•    Kraanwater
•    Een stuk of wat aardbeien

Bereidingswijze
Vul een kan met kraanwater.
Was de aardbeien en snijd ze in vieren.
Doe de aardbeien in de kan met kraanwater.
Zet de kan in de koelkast.

Tips
•    Voeg ijsklontjes toe;
•    Probeer ook andere combinaties: citroen / munt, komkommer / basilicum, etc.

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Kraanwater

 1. Marije schreef:

  Wat schrijf je elke keer weer interessante artikelen. Wij zijn alledrie dol op water uit de kraan! We hebben er nog nooit fruit ingedaan, gaan we doen!!

 2. Paulien schreef:

  Dankjewel voor het compliment, Marije. En jij bent creatief genoeg om vanalles te gaan proberen!

 3. Patrick schreef:

  En plastic flessen schijnen ook nog eens heel ongezond te zijn vanwege de kankerverwekkende gifstoffen (ftalaten en bisphenolen) die vrijkomen.

 4. Paulien schreef:

  Hoi Patrick,

  Dat klopt. Gelukkig zijn er flessen, maar ook broodtrommels, kinderbestek en ijsvormpjes e.d. te koop zonder BPA.

  Groet,
  Paulien

 5. Renzo schreef:

  En vergeet vooral de prijs van kraanwater niet….

  http://vara.nl/media/308132

 6. Patricia schreef:

  Hallo Paulien,

  Ik deel je mening over plastic en kraanwater.
  Filter jij het water?
  Laatst las ik nl. Dat er best wel veel resten van medicijnen Ed in ons kraanwater zouden zitten… Heb jij daar al wat over gelezen?

  Verder ben ik heel erg blij met je zie die ik vanmorgen ontdekte.
  Dank voor het delen.

  • Paulien schreef:

   Beste Patricia,

   Dankje voor je reactie. Binnenkort krijgen wij een waterzuiveringsinstallatie, want inderdaad: ons water is niet écht schoon.

   Fijn dat je blij bent met mijn site, veel leesplezier!

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *