Kinderen en eten

Kinderen en eten, het kan een ingewikkelde combinatie zijn. Kinderen die geen groente lusten, kinderen die met hun eten gooien, kinderen die niet willen drinken, en zo is er nog wel meer op te noemen.

Er zijn zo veel meningen en oogpunten van waaruit je kunt kijken naar dit soort situaties. Vooropgesteld: ik heb de wijsheid niet in pacht. Maar ik heb wel een paar ideetjes bij hoe je dingen kunt bekijken.

Als je kindje een periode heeft dat het geen groente lust, probeer de groenten dan te verbergen in bijvoorbeeld soep. Of maak een hartige taart, als het taart heet kan het ineens heel interessant zijn. Of maak groene smoothies, zelfs al ziet je kindje dat er groente in gaat, grote kans dat het goed in de smaak valt!

Kinderen die niet willen drinken kan enorm frustrerend zijn. Maar hoe harder jij je als mama of papa frustreert, hoe meer je kind zich gaat verzetten. Kinderen voelen haarfijn aan hoe wij ouders ons voelen. Dus hoe relaxter jij ermee om gaat, hoe sneller je kindje weer normaal gaat drinken. Maak je niet te snel zorgen. Natuurlijk is het belangrijk dat je kind voldoende water binnenkrijgt, maar van een paar dagen een paar slokjes krijgt het niets. Zorg dan wel voor voldoende fruit en ander waterrijk voedsel. Ga ook niet uit wanhoop dan maar limonade of andere ongezonde drankjes geven. Het gaat je kind namelijk helemaal niet om wat hij krijgt, maar wel om de controle die hij van je wil overnemen.

Het is belangrijk dat kinderen een gezonde ‘relatie’ hebben met eten. Het is bewezen dat wanneer kinderen in hun jonge jaren al verkeerd leren omgaan met eten, dit gevolgen kan hebben voor de rest van hun leven. Denk aan eten uit verveling (doe dit niet!) en eten geven als je kindje gevallen is (geef een knuffel en troost!).

Zorg voor ritme en regelmaat door de dag heen, ga samen zitten als jullie wat gaan drinken met een tussendoortje erbij, en laat je kindje niet de hele dag door met drinken rondlopen. Zorg dat eten en drinken geen gewoonte wordt, maar iets wat je bewust doet.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Kinderen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Kinderen en eten

 1. Carina schreef:

  Ha Paulien,

  Gelukkig hebben we daar nauwelijks last van (gehad). Iets niet zo lekker vinden dat mag, maar iets proberen is wel heel stoer.
  En grappig dat ik het er gister nog met de boys over had. De één zat te eten en zei ‘Kekke’ (lekker) en de ander vertelde dat het ‘heerlijk’ was.
  We keken terug naar een paar weken geleden dat ze allebei hun neuzen ophaalden voor witlof (is ook niet mijn favoriet toch eten we het regelmatig), maar ze ‘moesten’ 1 hapje proeven (en we tuffen niets uit) en nu smullen ze er van. En zulke bikkels vinden het maar wat leuk om te horen dat ze nu wel echt groot en sterk geworden zijn.
  En het is zo makkelijk dat ze bijna alles lusten.

  Groetjes Carina

  • Paulien schreef:

   Hoi Carina,

   Heerlijk dat je kinderen zo makkelijk zijn, fijn hè! Thabo lust gelukkig ook eigenlijk alles. Heel fijn en gezellig.

   Groetjes,
   Paulien

 2. Natasja schreef:

  Het lastigste is, als je ook pubers ( en ouder ) hebt. Die mopperen vaak het hardst om het eten (als het een beetje te gezond is naar hun zin) en geven dit zo door aan de kleintjes, die vervolgens hun eten ‘vies’ vinden en niet meer willen eten… (zucht…)

  • Paulien schreef:

   Hoi Natasja,

   Dat is een extra uitdaging kan ik me zo voorstellen! Ik heb zelf geen ervaring met pubers, maar het lijkt me soms knap lastig 😉 Veel succes!

   Groetjes,
   Paulien

 3. nava schreef:

  Die periode van geen groente lusten of een andere warme maaltijd, duurt hier als sinds hij anderhalf is, hij is nu inmiddels 4 en weigert nog steeds een klein hapje te proeven. Voor die tijd at hij alles mee.

  • Paulien schreef:

   Oei, wat moet dat lastig zijn! Je hebt vast ook al van alles geprobeerd kan ik me voorstellen. Heb je hem wel eens (groene) smoothie gegeven? Eet hij wel fruit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *