Kerstbrood (suikervrij, zuivelvrij, E-nummervrij)

KerstbroodEen kerstbrood kan eigenlijk niet ontbreken in deze tijd van het jaar. Een heerlijke lekkernij, te eten met het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch of brunch, etc. En je hoeft er echt niet mee te wachten tot de kerstdagen, het is nu ook al lekker 😉

Kerstbrood of kerststol uit de winkel zit boordevol E-nummers. Ik verbaas me altijd dat je zo’n brood maanden kunt bewaren. Dat geeft te denken. Verder willen we graag witmeel, suiker en zuivel vermijden, daarom maak ik het zelf. Het is een variatie erop, en makkelijk te maken.

Kerstbrood

Dit kerstbrood is een heerlijk vruchtenbrood, vol met gedroogd fruit. Door de verschillende melen die ik gebruik wordt het een fijne smaakervaring. Wil je het brood glutenvrij maken, dan laat je het volkoren roggemeel weg, en zorg je dat je in totaal van het amandelmeel en boekweitmeel 300 gram hebt.

Eet een plak gewoon zo, of besmeer het met een laagje suikervrije jam, mmm!

Recept voor kerstbrood

Benodigdheden
•    100 gram gedroogde abrikozen
•    100 gram rozijnen
•    100 gram amandelmeel
•    100 gram boekweitmeel
•    100 gram volkoren roggemeel
•    15 gram wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    4 eetlepels gebroken lijnzaad
•    3 theelepels kaneel
•    100 gram kokosolie
•    200 ml rijstmelk
•    75 ml ahornsiroop
•    Sap van 1 sinaasappel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een tulbandvorm in met olie of gebruik een siliconen vorm.
Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
Doe ze samen met de rozijnen in een schaaltje en giet er water overheen.
Doe het amandelmeel, boekweitmeel en volkoren roggemeel in een kom.
Voeg de wijnsteenzuur, gebroken lijnzaad en kaneel toe, en meng alles goed door elkaar.
Smelt de kokosolie in een pannetje.
Doe de kokosolie, rijstmelk, ahornsiroop en het sap van de sinaasappel bij het meelmengsel en roer het door totdat je een egaal beslag hebt.
Giet het water van de abrikozen en rozijnen en voeg de vruchten toe aan het beslag.
Roer het nog eenmaal goed door en doe je beslag dan in de tulbandvorm.
Bak het kerstbrood in ongeveer 40 minuten gaar.

Tips
•    In een kerstbrood kun je heel goed amandelspijs doen. Gebruik dit recept om zelf amandelspijs te maken. Als je het beslag klaar hebt, doe je ongeveer de helft in de tulbandvorm. Maak een lange rol van het spijs, leg dit in een cirkel op het beslag en druk het er iets in. Doe dan de rest van het beslag er bovenop;
•    Als je wilt variëren: vervang een gedeelte van de rozijnen en / of abrikozen voor krenten, noten of pitten;
•    Aan het einde van de baktijd kun je controleren of het kerstbrood gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als de prikker er droog uit komt is het gaar, neem je beslag mee aan de prikker dan moet het nog even verder garen.

Kerstbrood

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Kerst, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Kerstbrood (suikervrij, zuivelvrij, E-nummervrij)

  1. Sonja schreef:

    Top Paulien, hij staat in de oven… ik ben heeeeel benieuwd……
    was overigens super makkelijk te maken zonder keuken machines…. je hebt alleen een weegschaaltje nodig voor het afwegen en enkele kommen voor de ingrediënten.

    • Paulien schreef:

      Hee Sonja,

      Ik ben ook benieuwd 😉 Ja, heerlijk hè, zo weinig afwas wat je ervan hebt! Geniet er straks maar heerlijk van!

      Groetjes,
      Paulien

  2. Petra schreef:

    Wat is dit lekker zeg!!!! Alleen, beetje pech, hij valt wat brokkelig uit elkaar. mss door het mengsel van melen dat ik heb gebruikt? Teff + boekweitmeel.
    Ik heb er geen rozijnen, maar een mengsel van cranberries, incabessen, papayablokjes en mango door gedaan (allemaal ongezoet natuurlijk). en wat hazelnoten en walnoten. Echt smullen!

    • Sonja schreef:

      Hij valt bij mij ook deels uit elkaar, naar mijn idee volgens de spijs die er in zit, daar breekt hij op de onderrand. Maar het maakte niet uit werd met liefde door collega’s opgesmikkeld. Ga vandaag een nog nieuwe maken!

      • Paulien schreef:

        Bij mij staan de ingrediënten ook klaar voor een exemplaar voor de kerstdagen 😉 Smul ervan en goede kerst gewenst!

        Groetjes,
        Paulien

    • Paulien schreef:

      Ha Petra,

      Wat fijn dat je het zo lekker vindt! Jammer van het brokkelen, maar de smaak was er niet minder om begrijp ik 😉 Ik weet niet hoe dat komt, bij mij is-ie vrij stevig, maar baksels zonder ei zijn altijd iets anders van structuur natuurlijk. Leuk dat je creatief geweest bent met de vruchten die je erdoor gedaan hebt, klinkt goed.

      Fijne kerstdagen!

      Groetjes,
      Paulien

  3. verena schreef:

    zou ei-ersatz misschien helpen tegen breuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *