Kaneel (met recept voor appel-kaneelcake!)

KaneelKaneel is een specerij dat aardig bekend is en ook goed bekend staat, want kaneel lusten de meeste mensen wel. Ik ben er zelf echt dol op! Het is nog net niet zo dat ik het overal in doe ;), maar ik gebruik het wel veel.

In eerste instantie kan je de neiging hebben om kaneel alleen te gebruiken in zoete dingen, zoals gebak, jam of appelmoes. Maar het is ook heerlijk in een warm en hartig gerecht, bijvoorbeeld in een stoofpotje. En, het hoeft ook niet alleen maar in warme dingen of gerechten die je moet bakken of koken. Wat denk je van kaneel door je smoothie? Echt heerlijk!

Kaneel heeft een verwarmend effect. Dit betekent dat als je iets eet met kaneel je het letterlijk wat warmer krijgt, omdat het je van binnenuit verwarmd. Dit komt omdat je bloedsomloop wat versnelt. Bijzonder hè.

Er zijn nog meer voordelen aan kaneel:
•    Het ruikt heerlijk;
•    Kan de spijsvertering bevorderen;
•    Kan helpen bij verkoudheid en hoesten;
•    Gunstige werking op de bloedsuikerspiegel; (linkje naar blog erover invoegen)
•    Etc.

En kaneel is dus lekker, vind ik. Daarom ben ik weer eens aan het bakken gegaan. Hierbij een recept waar kaneel voor nodig is, namelijk appel-kaneelcake. Deze cake is tarwevrij, glutenvrij, suikervrij, eivrij en zuivelvrij.

Recept voor appel-kaneelcake

Benodigdheden
•    100 gram amandelmeel
•    100 gram boekweitmeel
•    2 theelepels wijnsteenzuur (bakpoeder)
•    2 theelepels kaneel
•    50 gram palmsuiker
•    50 gram kokosolie
•    50 gram honing (of een andere vloeibare zoetmaker)
•    150 ml rijstmelk
•    1 appel
•    Springvorm van 22 cm doorsnede

Bereidingswijze
•    Verwarm de oven voor op 160 graden.
•    Vet de springvorm in met kokosolie of bekleed hem met bakpapier.
•    Schil de appel en snijd hem in partjes.
•    Doe de amandelmeel, boekweitmeel, wijnsteenzuur, kaneel en palmsuiker in een kom en meng het goed.
•    Smelt de kokosolie met de honing (of een andere vloeibare zoetmaker) in een pannetje.
•    Roer de rijstmelk erdoor.
•    Roer het kokosoliemengsel door het meelmengsel en giet het in de springvorm.
•    Leg de partjes appel rond in het beslag en druk ze er iets in.
•    Bak de appel-kaneelcake in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.

Tips
•    Je kunt andere soorten meel gebruiken. Houd er rekening mee dat het dan niet altijd meer glutenvrij. En de smaak en structuur kan veranderen;
•    Aan het einde van de baktijd kunt je een satéprikker in de cake prikken om te controleren of het gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is de cake gaar. Anders kan je nog een paar minuten extra bakken.

Kaneel

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Suikervrij met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Kaneel (met recept voor appel-kaneelcake!)

  1. Anita Dokter schreef:

    Mmmm lijkt me erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *