Is melk goed voor elk?

‘Melk is goed voor elk’, een bekende slogan van de zuivelindustrie. Toch valt het nog te bezien hoe goed melk is voor een mens. Goed bekeken is melk bedoeld voor zuigelingen. Baby’s krijgen de eerste tijd na hun geboorte borstvoeding bij hun moeder. Moedermelk bevat heel veel vet en weinig suikers. De aanwezige suiker, lactose, is ook nog eens uniek. Lactose kan niet zomaar door onze darmen worden opgenomen en moet eerst door het enzym lactase worden afgebroken tot galactose en glucose. Dit enzym is bij pasgeboren baby’s volop aanwezig. Na de ‘zoogtijd’ van een baby wordt lactase vrijwel niet meer aangemaakt. Dit is de reden waarom veel kinderen en volwassenen lactose-intolerantie hebben, darmklachten krijgen van melk, etc.

In het begin van de jaren 30 was er een enorm melkoverschot in Nederland. Ook was er een recessie. Met name op het platteland ging het slecht. Het Zuivelbureau werd opgericht, en ook ontstond het fenomeen ‘schoolmelk’. De reden dat mensen melk zijn gaan drinken is dus niet omdat het zo gezond is, maar om de economie te verbeteren. Mensen zijn onterecht gaan denken dat melk goed voor de gezondheid is.

Koemelk lijkt niet op moedermelk. Een extra reden voor klachten. Eén van de grote problemen met koemelk is caseïne. Dit is een dierlijk eiwit wat speciaal voor het kalfje gemaakt wordt, en het is geschikt voor het vier-magen-stelsel. De mens heeft echter één maag en daarom levert caseïne een probleem op: het is een kleverige, lijmachtige massa die aan de darmwand kleeft, en niet goed verteerd wordt. Caseïne wordt ook gebruikt om etiketten op bierflesjes te plakken…

Ook de vetten in melk zijn ongezond. Melk is bedoeld als zuigelingenvoeding voor het kalf, en het kalf komt in twee jaar ongeveer 600 kilo aan van deze voeding. En mensen drinken hun hele leven melk… Het grootste gedeelte van de melk bestaat uit verzadigde vetten, de meest ongezonde vetten.

Koeien krijgen BHG, een hormoon waarmee ze worden behandeld om beter te groeien. Dit hormoon komt ook in de melk, en volgens onderzoek kan BHG borstkanker bij vrouwen veroorzaken.

Sinds de opkomst van de welvaart krijgen koeien een groot aantal groeihormonen en antibiotica. Een glas melk kan een cocktail van wel 20 pijnstillers, antibiotica en groeihormonen bevatten. Studies hebben uitgewezen dat ziektes als diabetes, prostaatkanker en multiple sclerose meer voorkomen in landen waar veel melk wordt gedronken.

Er is nog veel meer te zeggen over het drinken van melk, het gebruiken van zuivel. Ik ben geen voorstander, dat mag duidelijk zijn. Ik raad iedereen aan zelf op onderzoek uit te gaan en conclusies te trekken. Een veel gehoord argument om wel zuivel te gebruiken en niet op onderzoek uit te gaan is dat men anders niet aan voldoende calcium zou komen, of dat men sneller zwakke botten krijgt. Gelukkig is dit een misvatting en zit er voldoende calcium in granen, groenten, peulvruchten en noten.

Klik hier voor mijn recept voor rijstepap. Niet met koemelk, maar met kokosmelk!

Rijstepap

De inhoud en recepten op www.paulienvisscher.nl mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van bronvermelding en met een link naar het volledige artikel of recept.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

20 Reacties op Is melk goed voor elk?

 1. Ton schreef:

  Superartikel Paulien!

  Dat werpt weer eens een ander licht op de zaak. Je hebt eea goed uitgezocht en duidelijk op een rijtje gezet!

  Groet,
  Ton

 2. Paulien schreef:

  Thanks voor je reactie, Ton!

 3. bas de jong schreef:

  Interessant!!

  Groet
  Bas

 4. Paulien schreef:

  Hee Bas,

  Dankje. Leuk dat je reageert!

  Groetjes,
  Paulien

 5. Agnita schreef:

  Leuk en inderdaad interessant Paulien!
  Nog niet zo lang geleden dronk ik best veel melk etc. Nu echter al 3 maanden niet vanwege Alecs eczeem. Ik gebruik nu bijvoorbeeld rijstmelk en ik smeer ontgeurde kokosolie op mijn boterham. Jaja, ik realiseer me dat die boterham ook niet ideaal is, maar t is vooralsnog te lekker en makkelijk 😉
  Anyway, ik mis de melk niet. Sterker nog: mijn darmen hebben er merkbaar profijt van!
  Ben benieuwd naar je volgende onderwerp(en)!

 6. Paulien schreef:

  Ha Agnita,

  Dankje voor je reactie. Wat goed dat je zo bezig bent zeg! Wel kan ik je nog een tip geven over de kokosolie: je kunt beter degene gebruiken mét geur. Die zonder is minder goed van kwaliteit. Over kokosolie ga ik misschien ook nog wel eens een blog schrijven 😉

  Groetjes,
  Paulien

 7. Jeanet schreef:

  Zo zeg! Daar schrik ik even van. Net wat je zegt; het lijkt zo gezond om melk te drinken! Maar het tegenovergestelde blijkt uit jouw blog.
  Bedankt voor het delen!!

 8. Agnita schreef:

  Ja, ik weet het Paulien, maar die extra vierde is mij wat te overheersend qua smaak. Het is iig beter dan plantaardige boter waar blijkbaar veel linolzuur in zit 🙂

 9. Paulien schreef:

  Hoi Jeanet,

  Graag gedaan!

  Groetjes,
  Paulien

 10. Paulien schreef:

  @Agnita: Dat sowieso 🙂

 11. Marije Mulder schreef:

  Interessant! En je schrijft het handig en compact op! En ….. je zet me aan het denken!

  Groetjes Marije

 12. Paulien schreef:

  Hoi Marije,

  Dankjewel voor je reactie en compliment. Succes met nadenken!

  Groetjes,
  Paulien

 13. mevr. Gewoontjes schreef:

  Hoi Paulien,
  Dat koemelk niet zo goed is voor mensen, dat heb ik de laatste tijd meer gelezen. Het gaat dan vaak over volwassenen. Zelf drink ik geen melk meer, maar geef mijn zoontje van 2.5 dit nog wel. Ik heb toch echt het idee dat kinderen nog wel melk nodig hebben. Of is dat niet zo? Ben ik zo “gehersenspoeld” door de zuivelreclame?

  Het beste voor een kind van 2,5 zou denk ik nog borstvoeding zijn, maar ik moet op een gegeven moment stoppen vanwege medicijngebruik. En toen dacht ik er denk ik ook nog wat anders over…

  Weet jij hoe het zit met koemelk voor kinderen? Hebben ze het nodig? Tot welke leeftijd??

  Groetjes Mevr. Gewoontjes

  ps. leuke site, net ontdekt via facebook (eet nu bijna 3 maand suikervrij, en inspiratie is welkom!)

  • Paulien schreef:

   Dag,

   Dankjewel voor je reactie en compliment! Ik denk zelf dat zowel kinderen als volwassenen geen koemelk nodig hebben. Inderdaad is borstvoeding het beste begin wat elk kind kan krijgen. Als je daarna niet alleen plantaardige melk wilt of helemaal geen melk, zou ik kiezen voor geitenmelk. Dit omdat de samenstelling van geitenmelk meer dan koemelk op moedermelk zou lijken. Onze zoon van 2 krijgt geen melk. Hij en wij eten veel groenten en fruit en andere gezonde aanvullingen, en daarmee krijgen we voldoende calcium etc binnen. Hopelijk heb je iets aan mijn reactie.

   Succes met alles!

   Groetjes,
   Paulien

   • mevr. Gewoontjes schreef:

    Bedankt voor je reactie. Ik ga er over nadenken.

    Ik merk dat ik het nog heel raar zou vinden om hem geen melk te geven. We eten wel steeds meer groenten, maar ik vraag me dan toch af of hij voldoende binnenkrijgt. Ik realiseer me dat het melk drinken ons zo is aangeleerd dat het gezond is, dat ik het lastig vind om hem geen melk te geven. Maar wie weet, we zijn nog niet zo lang bezig met het veranderen van onze eetgewoonten. Misschien gaat deze verandering straks ook vanzelf.

    Enneh, soms zijn veranderingen juist super lekker. Zoals het roomijs of ander lekker toetje van zondagavond vervangen door fruit in te vriezen. Dat in een keukenmachine met wat sojamelk. Volgens mij vinden we hier straks “normaal” ijs niet eens meer lekker…

    • Paulien schreef:

     Het is ook echt een omslag in je denken, dat snap ik heel goed. Hebben wij ook gehad! Ga maar veel op onderzoek uit, dat helpt om een mening te vormen erover.

     Oh, lekker hè, zelf ijs maken! Al die veranderingen zijn zeker lekker, wij hebben nog nooit zo lekker gegeten als nu 🙂

     Succes!
     Paulien

 14. Sonja schreef:

  Toen mijn kleinkind met melk stopte, was ze gelijk van haar verkoudheden af.

 15. Thirza schreef:

  Wauw Paulien, wat een interessant artikel. Nooit geweten.. En je schrijft echt goed!
  Je zet me aan het denken.

  Tot snel!

  Groetjes,
  Thirza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *