Hokjes

“Wat ben jij eigenlijk? Vegetariër?”. Die vraag krijg ik regelmatig. “Of nee, veganist, want je eet ook geen zuivel toch?”. Hokjes. Ik houd er niet zo van. En eigenlijk ben ik ook niet in een hokje te passen wat dit betreft merk ik. Want wat ben ik eigenlijk?

Wat is nou wat?
•    Een vegetariër ben je als je geen vlees, vis of andere dieren eet, en ook geen producten waar dit in is verwerkt;
•    Een veganist ben je wanneer je naast geen vlees en vis helemaal geen producten gebruikt van dieren, dus ook geen zuivel, eieren, etc. Je eet dan volledig plantaardig. Ook gebruiken veganisten vaak geen andere producten van dieren, zoals wol en leer;
•    Een raw-foodist ben je wanneer je volledig plantaardig eet, zoals een veganist, maar dan alleen rauw.

We eten veel rauw. En inderdaad vaak veganistisch, omdat we weinig zuivel en eieren eten en vrijwel geen vlees. Maar daarmee ben ik dus nog geen veganist en ook geen vegetariër. Wacht, er is nog een hokje, ik ben wat ook wel flexitariër genoemd wordt. Dan realiseer je je dat het een goed idee is om minder vlees te eten, één of meerdere dagen per week geen vlees of vis. Maar bij ons voert het wel iets verder dan dat.

We zijn ervan overtuigd dat weinig of geen vlees eten een heel goed idee is. Er zijn talloze redenen, ik wil er graag een paar op een rij zetten:

•    Je gezondheid. Als je geen of weinig vlees eet is de kans op welvaartsziekten kleiner. Dierlijke eiwitten en vetten kunnen een slechte invloed hebben op je lichaam, en dit kan tal van gevolgen krijgen.

•    Eerlijke voedselverdeling. We halen voer voor de dieren (zoals graan en mais) weg uit landen waar de bevolking dit zelf hard nodig heeft. Dit gaat me aan het hart. Het kan toch gewoon niet waar zijn dat omdat ‘wij in het westen’ vlees willen eten mensen in derde wereldlanden honger lijden. Maar dat is wel de realiteit. De hoeveelheid graan wat op dit moment geproduceerd wordt is genoeg om de alle mensen op de wereld twee keer te voeden, maar in plaats daarvan wordt 70% aan vee gevoerd.

•    De dieren. Dieren lijden in bijvoorbeeld overvolle stallen en zijn niet bedoeld om zo te leven. Dierenleed wordt massaal genegeerd. Het vee zit op elkaar gepropt. Varkens worden onverdoofd gecastreerd. Kalfjes krijgen niet de voeding die ze eigenlijk nodig hebben, waardoor ze bloedarmoede krijgen, en hun vlees ‘mooi blank’ blijft. Om over plofkippen maar niet te spreken. Of over de haantjes die niet nodig zijn en waarvan er 30 miljoen per jaar levend worden versnipperd.

•    Het milieu. De milieubelasting van de veeteelt is enorm groot. Je wordt al snel aangezien voor een freak als je het hebt over het milieu. Maar ik ben er van overtuigd dat ik als christen de taak heb gekregen om goed voor deze aarde (en dus bijvoorbeeld ook voor de oceanen die worden verwoest door de visserij) te zorgen. En natuurlijk kan ik niet de hele wereld veranderen, maar dat wil niet zeggen dat ik dus maar niets moet doen.

Wat kun jij doen? Nadenken en onderzoeken wat je belangrijk vindt. Je kunt stoppen met vlees eten of minder vlees gaan eten. Je kunt kiezen voor biologisch als je wel vlees eet. Het is goed voor jezelf, je medemens, de dieren en de aarde!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Hokjes

 1. Marga schreef:

  Grappig, ja men heeft al snel een bepaald beeld van iemand als die ‘anders’ eet.
  Maar je hebt wel gelijk over de eerlijke verdeling en dierenleed, milieu e.d.
  De aarde met alles er op en er aan wordt veel te veel uitgebuit.
  Ik denk nog eens even na over wel of geen vlees.

 2. J B schreef:

  Je zegt:
  “Maar ik ben er van overtuigd dat ik als christen de taak heb gekregen om goed voor deze aarde te zorgen.”

  Dit geldt natuurlijk voor iedereen, niet alleen voor christenen 🙂

  • Paulien schreef:

   Daar heb je helemaal gelijk in! 🙂 Als christen heb ik ook de concrete Bijbelse opdracht ervoor, en dat bedoel ik met mijn uitspraak.

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *