Hoe schoon is ons kraanwater?

Omgekeerde osmoseIn Nederland is ons kraanwater van heel goede kwaliteit in vergelijking met veel andere landen. Maar hoe schoon is ons drinkwater nu eigenlijk écht?

Ik dacht altijd dat ons drinkwater superschoon was, en juist op de Veluwe waar wij wonen. Maar al langere tijd hoorde en las ik van verschillende kanten andere berichten. In ons water zitten nog veel stoffen die je niet wilt binnen krijgen. Vervuiling van drinkwater is niet heel erg bekend, waardoor het voor ons echt een nieuwe ontdekking was.

Door bodemverontreiniging vanwege bemesting bijvoorbeeld wordt ons water niet schoner. En wat denk je van asbestdeeltjes, resten van pesticiden, zware metalen zoals lood en kwik, radioactieve elementen, etc. Dit is kankerverwekkend, zeker in combinatie met andere kankerverwekkende zaken. Je krijgt een opeenstapeling, met het bijbehorende risico. Natuurlijk zijn er mensen die dan zeggen: “Ach, we zijn nooit ziek” of “Het risico zal zo groot niet zijn” etc. In mijn optiek is voorkomen beter dan genezen.

We besloten om ons te oriënteren op wat we hieraan kunnen doen en besloten een tijdje geleden om een waterzuiveringsinstallatie te kopen. Het is een systeem wat onder je gootsteen in het kastje wordt geplaatst. Een voorraadtank, de filters en wat leidingen. Op je aanrecht krijg je een extra kraantje waar het gezuiverde water uit komt. Je kunt ook kiezen voor een nieuwe kraan in plaats van je reguliere kraan, namelijk een driewegmengkraan. Hier zit één hendel op voor het koude en warme ‘normale’ leidingwater en een extra hendel voor het gezuiverde water. Wij hebben hiervoor gekozen omdat we het mooier en fijner vinden dan een extra kraantje.

Omgekeerde osmose

Het waterzuiveringssysteem waar wij voor hebben gekozen werkt op basis van omgekeerde osmose. Ik kan uitleggen hoe het werkt, maar op de website van Pure Water staat dit heel goed beschreven. Hier hebben wij de installatie ook gekocht.

We waren zo benieuwd of we iets zouden proeven van het verschil. Voor de aankoop was ik al eens ergens wezen proeven, en daar proefde ik heel duidelijk verschil. En ja hoor, ook bij ons. Het is echt veel lekkerder, dus dat is leuk. Maar bovenal zijn we zo blij dat we dit kunnen doen voor onze gezondheid. Het is zo veel beter voor je.

Wil je meer informatie over waterzuiveringsinstallaties of er één kopen? Kijk maar eens op de website van Pure Water!

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Hoe schoon is ons kraanwater?

 1. ineke schreef:

  Ik gebruik al jaren een filterkan van Brita, de filterpatroon moet elke maand vervangen worden. Het is mij opgevallen dat ik sindsdien nooit meer mijn waterkoker hoeft te ontkalken, geen last meer van ketelsteen, wat zou er in mijn lichaam aan aanslag hebben gezeten? merk jij ook al zoiets?
  Dit is misschien een oplossing voor anderen die jouw oplossing niet kunnen betalen of in een huurhuis wonen.

  groetjes ineke

  • Paulien schreef:

   Beste Ineke,

   Ik herken wat je zegt over de waterkoker, die van ons is nu ook helemaal schoon en blijft ook zo. Het idee dat die aanslag ook in je lichaam zat…

   Groetjes,
   Paulien

 2. Monique schreef:

  hallo Paulien,
  Ik neem aan dat je na bovenstaand artikel geen kraanwater meer adviseert (zie jouw artikel juli 2013) mits je een installatie zoals jij hebt kunnen (laten) monteren. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd qua kosten. En ja, wat is dan het alternatief? Toch flessenwater, en hoe schoon is dat? Ook daar is veel over te doen.

  Heb je advies?
  Hartelijke groet,
  Monique

  • Paulien schreef:

   Beste Monique,

   Voor mezelf zou ik geen ongezuiverd kraanwater meer willen drinken. Overigens doe ik dat wel als ik ergens op bezoek ben bijvoorbeeld. Het gaat om de grote hoeveelheden in mijn optiek. Dat is dus thuis, en naar mijn werk neem ik glazen flessen met gezuiverd water mee. Ik zou iedereen een waterzuiveringsinstallatie kunnen aanraden, maar ik kan uiteraard niet in ieders portemonnee kijken. Ik ken de Britafilters van naam, die jij ook al noemt. Verder ben ik niet goed op de hoogte van eventuele andere mogelijkheden. Flessenwater zou ik niet direct adviseren vanwege het plastic. En op lange termijn is ook dat prijzig. Dan is sparen voor een systeem het betere alternatief denk ik.

   Groetjes,
   Paulien

 3. Monique schreef:

  P.S. En dan bedoel ik een andere oplossingen dan de Britafilters. Deze schijnen ook niet afdoende te filteren op allerlei, heb ik vernomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *