Hoe betrouwbaar is het Voedingscentrum? 3 twijfels

Het Voedingscentrum is in Nederland een bekende organisatie op het gebied van advies over voeding. Ik denk dat de schijf van 5 wel het meeste bekende fenomeen is van het Voedingscentrum. Maar, hoe betrouwbaar is het Voedingscentrum? Ik heb 3 twijfels op een rij gezet.

Twijfel 1 – De schijf van 5

De schijf van 5 is er om mensen aan te moedigen gezond en gevarieerd te eten. Daar ben ik het helemaal mee eens!

De adviezen die daarop volgen vind ik echter veelal dubieus. Wat mij betreft is af en toe een stukje vlees geen probleem, maar om mij nou elke dag vlees te willen laten eten? En verder niets te zeggen over biologisch vlees? Want in supermarktvlees zit over het algemeen flink wat antibiotica en andere toevoegingen die je niet wilt binnenkrijgen. Als je dus vlees eet, kies dan voor biologisch, onbewerkt vlees, dat lijkt me een beter advies.

Dit soort dubieuze adviezen zijn er ook voor o.a. melk, brood en de hoeveelheden groenten en fruit. Ga goed op onderzoek uit en trek je eigen conclusies.

Twijfel 2 – Kinderen en lightproducten

Het Voedingscentrum geeft als advies dat het prima is om peuters en kleuters light frisdranken met kunstmatige zoetstoffen te geven. Men geeft aan dat deze zoetstoffen “uitgebreid zijn getest en veilig zijn bevonden, ook in grote hoeveelheden”.

Hier schrik ik echt van. Zoetstoffen worden weliswaar enkele tientallen jaren gebruikt, maar ook nog weer niet zo lang om te weten wat de effecten op lange termijn zijn. Wel zijn er diverse onderzoeken waaruit blijkt dat er verbanden lijken te liggen tussen het eten en drinken van producten met kunstmatige zoetstoffen en diverse aandoeningen.

Ik zou zeggen: neem geen risico’s. En, wat is er mis met een glas water?

Twijfel 3 – Sponsoring vanuit de voedingsmiddelenindustrie

Het Voedingscentrum wordt gefinancierd vanuit de overheid. Dit geeft het idee dat het centrum onafhankelijk en onpartijdig is. Het tegendeel is helaas waar. Er zijn diverse bedrijven met belangen betrokken bij het Voedingscentrum.

Het zit namelijk zo: het Voedingscentrum doet onderzoeken naar zaken als gezondheidsklachten, overgewicht, voedselkwaliteit en diëten. Bij deze onderzoeken zijn zogeheten ‘leerstoelen’ betrokken. Dit zijn onderzoeksprojecten waarbij een hoogleraar wordt aangesteld als onderzoeksleider. Deze persoon moet hoogleraar aan een universiteit zijn. Echter, hij of zij mag ook werkzaam zijn in nog een andere functie. Bijvoorbeeld binnen de levensmiddelenindustrie. Zijn onderzoeken en resultaten dan nog wel objectief en betrouwbaar?

Verder kunnen belanghebbende bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie leerstoelen sponsoren. Je kunt denken aan bedrijven als Unilever, Sara Lee en Ahold. Het geeft te denken dat producenten van suikerrijke ontbijtproducten, soepen vol met E-nummers en koekjes die slechte vetten bevatten, wetenschappelijk onderzoek van het Voedingscentrum mogen sponsoren.

Conclusie

Met dit alles wil ik niet zeggen dat geen enkele informatie vanuit het Voedingscentrum goed is. Maar ik moedig je wel aan om zelf goed na te denken en niet zo maar te vertrouwen op een organisatie die pretendeert de waarheid in pacht te hebben.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Hoe betrouwbaar is het Voedingscentrum? 3 twijfels

 1. Marga schreef:

  Helemaal mee eens. Zelf nadenken inderdaad want gezond eten is echt anders dan het voedingscentrum vertelt.

  • Paulien schreef:

   Nogmaals: niet alles wat het Voedingscentrum zegt is negatief, maar er zijn inderdaad veel dingen die niets te maken hebben met gezond eten.

   • dd schreef:

    Niet alles is verkeerd wat ze zeggen. Dat zou ook wel heel erg opvallen.. Mensen komen er dan achter dat ze daadwerkelijke leugenaars zijn en alles doen voor geld en om de bevolking langzaam te vergiftigingen.

    Nu heb je een groep mensen die zeggen: ‘Ach, het hoort bij de overheid, dus het zal wel goed zijn. En ach, dat ene voeding advies die volgens jou verkeerd is zal toch wel mee vallen..

    En een groep mensen dat zegt.. Hey! wil je nou dat mensen gezonder gaan leven of niet? wat is dit nou voor onzin?

    Bovenal.. de tweede groep heeft niet de overhand, maar de eerste wel. Dus zullen ze dit altijd blijven doen.

 2. Titia Bosch schreef:

  Het is me ook al opgevallen dat het voedingscentrum adviseert om geen of nauwelijks kokosolie te gebruiken, omdat het het meest verzadigde vet is wat bestaat, terwijl in het alternatieve circuit kokosolie wordt aanbevolen als een uiterst gezond vet. Wat is wijs??
  Ik gebruik kokosolie, maar met mate.

  • Paulien schreef:

   Hoi Titia,

   Kokosolie is lekker en gezond! Het is plantaardig en er zitten veel goede voedingsstoffen in. Het klopt dat kokosolie verzadigd is, maar kokosolie is de uitzondering op de verzadigde vetten die je juist wel kunt eten. Dit komt o.a. omdat bij verhitting andere vetten kankerverwekkend kunnen worden, en bij kokosolie is dit niet het geval. Er zijn nog meer redenen, misschien maak ik daar ook nog wel eens een blog over 😉 Misschien vind je deze blog in elk geval leuk om te lezen: http://www.paulienvisscher.nl/blog/waarom-ik-zo-van-kokosolie-houd/

   Groetjes,
   Paulien

 3. caroline schreef:

  Er wordt daar niet gezegd dat je elke dag vlees moet eten… In die schijf zitten ook melk, vis, kaas, ei en vleesvervangers. En er wordt geadviseerd dat af te wisselen. Op zich vind ik dat advies dus niet verkeerd.
  Ben wel met je eens dat ze biologisch hadden kunnen promoten en erbij kunnen zetten dat matigen met vlees veel duurzamer is en een gedeeltelijke oplossing is voor het wereldvoedselprobleem.
  Inderdaad is het advies voor light heel vreemd.
  Maar over de hele linie vind ik de site eerlijk gezegd meevallen, er is oog voor duurzaamheid, voedselafdruk etc. Als mensen in mijn omgeving deze site zouden bezoeken en er echt iets mee zouden doen, dan weet ik zeker dat er al veel gezonder geleefd zou worden en er minder verspild zou worden. Op dat punt vind ik dat de site toch wel goede kanten heeft.

  • Paulien schreef:

   Hoi Caroline,

   Het advies om af te wisselen en gevarieerd te eten is een goed advies. En inderdaad heeft de website goede dingen in zich. Maar over de hele linie is de schijf van 5 bijvoorbeeld niet gezond. Volgens het Voedingscentrum zou ik 7 sneden brood moeten eten op een dag, melk moeten drinken, halvarine moeten gebruiken, etc. Bizar vind ik dat. Het vlees, vis, kaas en ei verhaal wordt sterk gepromoot. Dat doen ze vanwege de eiwitten, maar zo veel dierlijke voeding is niet goed voor een mens. En eiwitten kan je ook halen uit voldoende groenten en fruit, noten, zaden, pitten, etc. En dat zegt het Voedingscentrum helaas niet. Tsja… Ik word niet blij van het Voedingscentrum merk je wel 😉

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *