Het mysterie van de abrikozenpitten

AbrikozenpittenAbrikozenpitten, ik had er nog nooit van gehoord. Tot een tijdje geleden. Sindsdien ben ik eens gaan lezen erover.

Luchtgedroogde, pure abrikozenpitten zijn een bron van Amygdaline, ook wel vitamine B17 genoemd. Ze worden ook wel ‘de chemotherapie van de natuur’ genoemd, omdat ze kanker zouden kunnen bestrijden. En voorkomen. B17 zit in diverse producten, zoals pitten van andere vruchten, en in gierst, mais en lijnzaad. Maar nergens zo veel als in abrikozenpitten, zo schijnt.

De geneeskracht van abrikozenpitten is schijnbaar al tientallen jaren bekend. De farmaceutische industrie drong er op aan om de verkoop van abrikozenpitten in combinatie met de informatie over de genezende werking onwettig te verklaren. Dit omdat de farmacie alleen onderzoeken doet naar chemische middelen, omdat ze daar patent op kunnen aanvragen. Op producten uit de natuur kan geen patent aangevraagd worden. Dit zegt wel heel veel, namelijk dat het binnen de farmaceutische wereld alleen om geld gaat. Als het gaat om gezondheid moeten we zelf verder kijken. En misschien is er in de natuur wel meer te vinden dan we denken.

Maar hoe zit het nu met de werking van abrikozenpitten, en hoe zit het met de beweringen dat abrikozenpitten zelfs giftig zou kunnen zijn? Ik las ook daar van alles over. In abrikozenpitten zit cyanide en benzaldyhide en deze stoffen kunnen inderdaad giftig zijn. Het schijnt dat als ze in ongebonden vorm voorkomen ze giftig en zelfs dodelijk kunnen zijn. Maar ik lees ook dat dat in abrikozenpitten niet het geval is en er dus geen gevaar is voor ons lichaam.

Interessant, dit mysterie van de abikozenpitten. Is het echt zo dat je beter geen abrikozenpitten kunt eten, of gaat het gewoon om valse geruchten en zijn ze juist super gezond voor je?

Ik ben erg benieuwd of er lezers zijn die abrikozenpitten kennen of eten. Wil je je ervaringen delen?

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

25 Reacties op Het mysterie van de abrikozenpitten

  1. Regina schreef:

    Ik heb er nooit van gehoord. Abrikozen vind ik heerlijk ook in drogevorm zijn ze gezond, maar de pitten nooit ergens gezien.

  2. Petra schreef:

    Ik heb abrikoospitpasta (biologisch), is erg lekker. Beetje zoetig, vergelijkbaar met andere notenpasta’s. Ook wel abrikoospitten bij de turkse winkel gezien; zouden die ‘verantwoord’ zijn???

    • Paulien schreef:

      Hoi Petra,

      Wat leuk dat je er een pasta van hebt! Waar heb je die gekocht? Ik heb begrepen dat de werking van abrikozenpitten alleen geldt als ze luchtgedroogd zijn, geen idee of de pitten die jij hebt gezien bij de Turkse winkel dat zijn.

      Groetjes,
      Paulien

  3. Liesbeth Sybrandi schreef:

    Hoi Paulien, je weet ws wel dat in bitterkoekjes abrikozenpittten worden gebruikt? Daarom zijn ze zo lekker, afgezien van de suiker ea rommel natuurlijk…..

    • Paulien schreef:

      Hoi Liesbeth,

      Dat wist ik eerlijk gezegd niet 😉 Inmiddels heb ik het naar aanleiding van deze blog van verschillende kanten gehoord. Tijd dat ik eens ga kijken of ze te maken zijn zonder suiker en zo 🙂

      Groetjes,
      Paulien

  4. Ali Bleeker schreef:

    Hallo Pauline,

    Abrikoospitten in etenswaren ken ik niet. Ik gebruik producten voor huidverzorging van NutriMetics. Daar zijn verschillende producten waar arbikozenpitolie in verwerkt is. Dit beschermt de huid tegen invloeden van buiten af. Als je kijkt op de website http://www.vitanova-cosmetics.nl vind je op de eerste als begintekst het volgende: Sinds de ontdekking van de Hunza’s in het Himalayagebergte die iedere dag kostbare abrikozenpittenolie op hun huid aanbrachten om deze te beschermen …….. Uit ervaringweet ik dat het echt genezend kan werken.
    Deze produkten worden op de Amerikaanse manier, via workshops verkocht.

    • Paulien schreef:

      Beste Ali,

      Dank voor je reactie. Ook goed als verzorgingsproducten dus! Leuk om je ervaring te horen, dank.

      Groetjes,
      Paulien

  5. ineke schreef:

    er zijn ook bittere amandelen, die smaken ongeveer hetzelfde. zou het daar ook in zitten?

    • Paulien schreef:

      Ha Ineke,

      Je bedoelt cyanide? Dat zit inderdaad ook in bittere amandelen, maar naar ik begrijp wel minder dan in abrikozenpitten.

      Groetjes,
      Paulien

  6. Harry schreef:

    Gedroogde abrikozenpitten schijnen ook goed te zijn voor het vernietigen van prostaatkankercellen.

    • Paulien schreef:

      Beste Harry,

      Ze schijnen inderdaad te helpen tegen kanker, ze worden ook wel ‘de chemotherapie van de natuur’ genoemd.

      Groet,
      Paulien

  7. Harry Schoenmaker schreef:

    Ik gebruik al jaren luchtgedroogde abrikozenpitten (gekocht bij Sylvia Videler in Zwolle).
    Bij mijn ontbijt neem ik 10 pitjes in. Ze lijken op amandelen en zijn een beetje bitter.
    Drie jaar geleden hebben ik als proef drie maanden lang 100 pitjes per dag geslikt (dosis bij behandeling van kanker). Ik heb begrepen dat je pas bij 300 of meer pitten (enige) gezondheidsrisico’s kan oplopen (z.g. grenswaarde’s). Ik heb zelf nooit iets gemerkt van die (mogelijke) schadelijke werking van die pitten.
    Ik wil niet negatief overkomen. Zou de farmaceutische industrie hier achter zitten. Wellicht een goed idee om (onbevooroordeeld) onderzoek te doen naar de exacte werking van deze pitten. Je moet (ook) beseffen dat je bij het eten van appels (ook) pitjes binnenkrijgt. Je gaat het eten van appels t0ch ook niet verbieden.

    • Anke Bakers schreef:

      Advies is max.5 pitten/dag!
      Van paranoten bv is max 4/dag het advies. Méér kan heilzame werking in schadelijke werking veranderen!

      • Paulien schreef:

        Beste Anke,

        Adviezen lopen erg uiteen. Ik persoonlijk waag me niet aan een advies. Wel vind ik het erg interessant om ervaringen te lezen en te delen.

        Groet,
        Paulien

    • Paulien schreef:

      Dag Harry,

      Dank voor je reactie! Ik ben wel even benieuwd, die 3 maanden lang 100 pitjes per dag, nam jij ze ook als behandeling?

      Groet,
      Paulien

      • Harry Schoenmaker schreef:

        Zo’n vier jaar geleden werd mijn zwager gecconfronteerd met slokdarmkanker. De kanker was al ver gevorderd. Hij heeft de pitten niet ‘gegeten’. Ik wilde weten wat die pitten met je doen. Van Silvia Videler had ik begrepen dat je zo’n kuur zonder meer kunt volgen (100 pitten per dag). Ik heb dat 3 maanden volgehouden. En zonder de effekten van Cyanide-vergiftiging. De opmerking van hooguit 5 pitten per dag is volslagen onzin. Wij gebruiken nu al vier jaar bij het ontbijt 10 pitten (per dag). En wij voelen ons er goed bij. En wij hopen daarmee dat kanker niet zal ontstaan. Met chemotherapie wordt het lichaam eigenlijk eerst kapot gemaakt en kan dan (wellicht) herstellen zonder dat de kanker terugkomt. We weten dat stress, weinig sporten (lichaamsbeweging) maar (ook) slechte voeding kanker kan ‘veroorzaken’. Andere voeding met abrikozenpitten zou dus wellicht kanker kunnen tegenhouden. Eenieder gegroet van
        Harry Schoenmaker (Krimpen aan den IJssel). Ik ben niet de Harry (3 juni 2016).

  8. Kathy schreef:

    Dag Paulien,
    heb je hier intussen meer nieuws over? (het leek me interessant, om even verder te volgen)
    Ik lees het graag, groetjes.

  9. Kathy schreef:

    Ja, ik las je blog hierover, en vroeg me af of je intussen meer bent te weten gekomen over de heilzame werking van abrikozenpitten.., en zoja, hoe je ze eventueel dan kan gebruiken?
    Dank voor je reactie.

    • Paulien schreef:

      Beste Kathy,

      Over abrikozenpitten en de werking ervan heb ik veel gelezen en gehoord. Ik kan er zelf geen concrete informatie over geven, omdat ik zelf geen ervaring heb ermee.

      Hartelijke groet,
      Paulien

  10. Jannie schreef:

    Ik heb jaren bittere abrikozen pitten gebruikt zonder enige bijwerking ook gekocht bij
    Silvia Videler. Nu de jacht op abrikozen pitten is begonnen kan ik ze niet meer kopen bij Silvia er staan te grote boetes op en tegenstand van big farma is enorm groot de lol gaat er van af. Ze heeft altijd volledig achter haar verkoop gestaan daar ben ik haar nog steeds enorm dankbaar voor. Zij verdient een standbeeld voor haar inzet.

    Hartelijke groet,
    Jannie

  11. Theo schreef:

    Ik bezocht de nieuwe Idris halal markt bij ons in de buurt, en nam een zakje pitjes mee bleek dat het kleine abrikozen pitjes waren. Deze zijn gezond en lekker zei de eigenaar een beetje roosteren en wat zout. En echt waar smaken lekker, mijn vrouw zei ” ze zijn gevaarlijk voor consumptie” nu lees ik verschillende opmerkingen erover, wat moet ik geloven?

    • Paulien schreef:

      Beste Theo,

      Er zijn veel verschillende en tegenstrijdige adviezen rondom abrikozenpitten. Ik heb zelf geen ervaringen ermee die ik kan delen.

      Groet,
      Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *