Herfst- en wintergroenten

Herfst- en wintergroenten staan niet altijd zo goed bekend. Ik hoor mensen vaak klagen over dat al die kolen, bieten en winterpeen maar saai zijn, dat er zo weinig variatie mogelijk is met wintergroenten. Zo jammer, want er zijn juist zo veel voordelen aan herfst- en wintergroenten. En over variatie valt ook wel iets te zeggen.

Sowieso ben ik groot voorstander van het eten van groenten en fruit van het seizoen. Dus in elk seizoen eten wat er op dat moment in ons eigen land groeit. Nu lukt mij dat ook niet 100%, want we eten graag het hele jaar door bananen, om maar een voorbeeld te noemen. En die groeien nu eenmaal niet in Nederland. En ik heb ook wel eens in december zin in aardbeien, en dan ga ik soms toch echt overstag en koop ik een bakje, ook al komt het van ver.

Maar voor het grootste gedeelte kiezen wij voor groenten en fruit van wat er op dit moment in Nederland geoogst wordt. Dit heeft echt veel voordelen.

Groenten die niet van ver hoeven te komen zijn het meest vers! Logisch, want het heeft geen dagen in een vliegtuig en vrachtwagen gelegen. Nee, het komt ergens in Nederland van het land, en ligt de volgende dag in de winkel. Verser kan bijna niet. Tenzij je naar een boerderij in je woonplaats gaat waar ze groenten verkopen, dan halen ze het soms ter plekke van het land voor je 😉 Maargoed, vers is gezonder en lekkerder!

Groenten van het seizoen zijn het goedkoopst, en dat vind ik zelf ook echt een groot voordeel. Als je in december of januari een typische zomergroente wilt, dan komt die niet uit Nederland en is er dus transport nodig geweest. Hier betaal je simpelweg voor. Als je kiest voor echte herfst- en wintergroenten van hier, dan zal je merken dat je flink kunt besparen.

Dan komen we bij het variatieverhaal. Want ik begrijp dat het voor mensen een drempel is om alleen wintergroenten te eten, omdat ze dan het gevoel hebben de hele winter hetzelfde te moeten eten. Dan heb je toch nog nooit goed gekeken in de winkels of op de markt denk ik 😉 Er is meer dan witte en rode kool, rode bieten en winterpeen. Wat denk je van boerenkool, bloemkool, spruiten, pastinaak, andijvie, groenlof, koolraap, zuurkool, witlof, aardappels, en nog veel meer. En met elke soort groente kan je ook nog eens veel verschillende kanten op. Ga eens op ontdekkingstocht!

Er zijn vast groenten bij waarvan je de smaak nog niet kent, wat je misschien wennen vindt. Smaken verschillen natuurlijk, dus ik kan niet zeggen of jij iets wel of niet lekker zult vinden. Wat ik wel weet is dat smaken soms wennen zijn. Tegen kinderen zeggen we vaak dat ze iets echt minstens een paar keer geprobeerd moeten hebben. Maar dat geldt ook voor ons volwassenen natuurlijk 😉 Pas na een paar keer dezelfde smaak geproefd te hebben kan je echt een oordeel geven.

Wat eet jij graag in de herfst en de winter?

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *