Gourmetten (veganistisch / vegetarisch)

GourmettenVan veel mensen hoor ik dat ze op oudejaarsdag of oudejaarsavond gaan gourmetten met het gezin, familie of vrienden. Wij hebben het met de kerstdagen gedaan. We vinden het altijd gezellig en knus, een paar uur aan tafel, kletsen, smullen van lekkere pannetjes met eten. Oudejaarsdag staat voor de deur, en daarom wil ik graag delen hoe je kunt gourmetten als je veganist of vegetariër bent.

Groenten
Kies voor een basis van groenten. Als je verschillende soorten groenten kiest kan je door diverse combinaties van groenten en kruiden telkens een ander lekker groentepannetje maken.

Fruit
Als je wacht tot het eten in je pannetje klaar is, is het lekker om iets tussendoor te kunnen eten. Bijvoorbeeld druiven. Ook kan je cherrytomaten op tafel zitten, die trouwens ook lekker zijn als je ze bakt. Wat het ook goed doet is een fruitsalade voor erbij. Of kies voor een fruitsalade als dessert.

Vleesvervangers
Er zijn veel soorten vleesvervangers te koop. Afhankelijk van wat je wel en niet wilt eten maak je je keuze. In sommige vervangers zit bijvoorbeeld tarwe. Wil je dit vermijden, kies dan een ander soort. Ook zit er soms lactose in, of soja. Het is maar net wat je wel en niet eet.

Brood
Bij een gourmet staat er vaak brood op tafel. Wij kozen vorige week voor spelt-zuurdesembrood. Gekocht bij de Natuurwinkel, om thuis nog af te bakken. Eet je glutenvrij, dan kan je boekweitbrood kiezen. Op het brood smeerden wij zachte geitenkaas. Eet je vegan, dan laat je dit weg.

Saus
Bij groenten en vleesvervangers is een beetje saus soms best lekker. Je kunt satésaus maken. Het merk Bionova heeft ook diverse smaken sausjes die vrij zijn van E-nummers, suiker, lactose, ei, tarwe, etc.

Olie
Bakken in boter kan, maar is niet erg gezond. Kokosolie of olijfolie is een beter alternatief.

Veganistisch of vegetarisch gourmetten hoeft niet saai of eentonig te zijn zoals soms wordt gedacht. Het is maar net hoe je het aanpakt. Gourmet jij wel eens vegan of vega?

Gourmetten

Dit bericht is geplaatst in Blog, Oud & nieuw met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Gourmetten (veganistisch / vegetarisch)

  1. Femke schreef:

    Wat leuk, ik zat net te bedenken om morgenavond met de kids te gaan gourmetten. Meteen weer wat ideetjes opgedaan, het wordt vast een feestje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *