Gezonde tanden voor je kind (en jezelf)

Wauw, wij hebben weer een bemoediging gekregen in de vorm van een tandartsbezoek. We gingen met onze zoon naar de tandarts in het WKZ in Utrecht. Altijd heel gezellig, iedereen vindt het leuk om onze blije peuter te zien en even met hem te kletsen 🙂 De boodschap van de arts was: de tanden en kiezen zien er goed uit, er is geen tandbederf, mooi! Dat is toch wat je wilt horen als ouders. Je poetst niet voor niets heel fanatiek de tanden en kiezen van je kleine 🙂

Het mooie vind ik hoe het komt dat de tanden van zoonlief zo gaaf en mooi zijn: hij eet en drinkt niets met suiker. Suiker is slecht voor vanalles, maar zeker ook voor de kwaliteit van je tanden en tandvlees. Dat is eigenlijk wel algemeen bekend, maar toch blijven veel mensen voor suikerrijke drankjes en voeding kiezen. Zo jammer, want wie wil er nou gaatjes? En welke ouder wil nou dat zijn kind gaatjes krijgt? En wat te denken van tandvlees wat ongezond, ontstoken en / of pijnlijk is?

Suiker in eten en drinken is funest voor tanden en kiezen omdat het een bron van voeding is voor de bacteriën in je mond. Deze bacteriën zetten de suikers om in zuren en deze zuren zijn zo slecht voor je tanden. Natuurlijke suikers in fruit is een ander verhaal. Omdat je op fruit goed kauwt en het daardoor speekselvorming stimuleert, en omdat fruit niet kleverig is zoals snoepgoed, heeft fruit niet dezelfde risico’s als snoep en koek. Snoep verstandig, eet een appel is dus echt waarheid.

Veel mensen zullen nu misschien denken: dat de tanden en kiezen zo goed zijn komt gewoon door de fluor in de tandpasta. Maar… wij poetsen met tandpasta zonder fluoride. Dus die vlieger gaat ook niet op 😉

Fluoride is giftig. Zeker voor kinderen die tandpasta inslikken, is de versie zonder fluor vele malen gezonder. Maar ook voor volwassenen is het de betere variant. We hebben wel eens zelf tandpasta gemaakt, maar de makkelijke versie is tandpasta zonder fluor kopen. Wij gebruiken die van Urtekram. Niet te duur, is er in verschillende smaken, ook één speciaal voor kinderen (die overigens verder gewoon hetzelfde is, het zit hem alleen in het smaakje), te koop in bijvoorbeeld de Natuurwinkel.

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Gezonde tanden voor je kind (en jezelf)

 1. corinne van ingen schreef:

  Wat goed om te lezen. Voelt voor mij ook weer even als een bevestiging dat we het goed proberen te doen 🙂

 2. sannie schreef:

  hoi Paulien,
  Ik maak mijn tandpasta van kokosolie met bicarbonaat.
  bevalt mij ook prima

 3. Natascha schreef:

  Goed stuk! Toch lees ik in het boek van Ramiel Nagel ( genees tandbederf ) dat ook fruitsuikers slecht zijn voor een gebit dat al tandbederf heeft. Ben benieuwd of jij dit boek kent/gelezen hebt.

  • Paulien schreef:

   Ha Natascha,

   Dit boek heb ik niet gelezen. Ook natuurlijke suikers zijn inderdaad suikers die je tanden zouden kunnen aantasten. Maar dat is dan bijvoorbeeld meer bij vruchtensap, omdat daar verder geen vezels e.d. meer in zitten. Op het moment dat je fruit in zijn geheel eet, dan schijnt het zo te zijn dat het weinig kwaad kan. Snoepgoed e.d. is kleverig, waardoor het meer aan je tanden blijft zitten, dat is ook een reden waardoor het bij snoep schadelijk is.

   Groet,
   Paulien

 4. david schreef:

  hey ff een vraagje is bleken goed voor je tanden want ik ben waarschijnlijk van plan een thuisbleekset te kopen maar voor dat wil ik het liefst goed geïnformeerd zijn.. help me aub

  • Paulien schreef:

   Hoi David,

   Helaas kan ik je niet helpen aan informatie daarover, ik heb er zelf geen ervaring mee. Ik heb wel gelezen en gehoord dat je je tanden goed kunt bleken met geactiveerde steenkool. Als je zoekt via Google kan je er wel informatie over vinden. Maar nogmaals: ik heb er zelf geen ervaring mee.

   Succes!

   Groetjes,
   Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *